А што тоа, има некои луѓе задолжени за барање правда? Види, бога ти, jac пак мислев дека сите луѓе треба да бараат Веќе е патетично ова "барање правда" кога напаѓачите се во притвор. ЈО ќе го процесуира случајот. Има сведоци кои дале исказ. Има обдукција. Се надевам ќе има доволно докази за да го водат како убиство со умисла. Што уште треба?
Мамли, докази кои ги поврзуваат сторителите со делото. Уствари консултирај правник за прашањево, или некој инспектор. Јас немам искуство во областа.
Приведени се двајва од нив третиот нне е ,тој немал влијание, двајцава што го удирале брутално се уапсени веќе неколку дена .
А вака се знае мотивот за тепачката?! Зошто од нигде никаде не може да се деси нешто такво. Верувам дека многу работи се кријат позади случкава. Не ми изгледа баш дека е туку така излегување од кола и тепање... Сепак жалосно е што згасна толку млад живот на ваков начин. Се надевам дека ќе си го добијат заслуженото во најбрзо време!
Па и третиов... Познат му е идентитетот, во бегство е, јас верувам дека полицијата води потера по него. Може и во странство да избегал, не се знае.
Се отепав објаснување со денови, на секој посебно, какви се законите, џабе... Од една страна сакаме правна држава, од друга страна, сакаме улична правда. Да е до нив, гарантирам, дека би сакале линч на плоштад... и за оној што е виновен за нешто, и за оној кој не е. Не знам како не им е јасно, дека полиција, обвинителство и судови има, баш поради тоа да не се тепаат луѓето по улици, туку да се решава криминалот во судски постапки. Бафлд сум... Не знам што да мислам. Дали е можно до толку да не разбираат, или само глумат лудило?
Претпoстaвувaм нaвивaчки ривaли декa пoстoјaнo се пoтенцирa декa бил oд нaвивaчкa групa кoмити пoчинaтиoт.
Јас колку што ра3брав од и3вори случката пред тоа била во некој кафиц и имало дофрлување и пцуење од страна на покојниот со бруталниве тепачи и после тоа и3гледа го имаат следено.
И мене ме интересира... Мислам дека сите не интересира мотивот. Сега, сите можеме да нагаѓаме, а и разни муабети се шират по интернет... Што и да била причината, страшно е што решаваат недоразбирања со тепање и убивање.
Ја имам и3вори дека било тоа, али факт е дека не треба на таков начин да3авршат, треба најостро да бидат осудени.
Еве јас се чувствувам доволно компетентна да ти кажам дека ти немаш појма од закони. И дај објасни ми што значи институција?! Што е разликата меѓу законодавниот дом и младото дете кое живот изгуби? Жено, таму се собрале неколкумина и не ј*бат во здрав мозок. Да, животот на децата е поважен од Села и останати таму. Па и од самата институција, која се залага само за оние внатре, а не за оние кои треба да ги претставува. Ќе ја бутнеш и пак ќе ја изградиш. Детево не се враќа. И кога во таа институција ќе владее право, можеш тука да предаваш лекции. Вака не. Ти си за правна држава?! Абе ајде. Па една си од првите која е на страната на кршење на правото, само ради тоа што си читнала неколку редови на нет од право и затоа што така ти одговара. Дај не ме смеј. Преку милион пати имаш оправдано скроз неправна држава. Биди така. Промовирај право и правна држава тогаш кога ти одговара.
Narodot ne e svesen sto se slucuva, drzavata, instituciite ne se svesni sto se slucuva... Abe luge vie dali razbravte deka siptarive poleka ni gi ubivaat decata, brakata, drugarite.... Slucajot "monstrum" koi se ubijcite ? Siptari... Sega deckovo za greota, koi se ubijcilite? Siptati... Ke slusneme po godina dena deka se oslobodeni od kaznata isto kako sto gi oslobodija ubijcite od slucajot "monstrum". Od niv se nema raat, oni i vo avtobusi vnatre se tepaa bilo romce bilo makedonce bap vrz niv i nikoj ne smeese da zucne, ma ni soferot ne go interesirase. Sto e ova be pa na kraj site ke ne ubijat.
Не институцијата како зграда, туку институцијата како државен орган. Упад во влади, судови, сообранија, има само за време на државни удари и секаде во светот се рачуна за тероризам, врз самата држава. Овде што е полошо, не беше ни упад на сила, туку им беа отворени вратите на оние што влегоа. Секој живот е битен Лиана. Најубаво би било да не се случуваат тепања и убивања никаде и никогаш, но тоа нема да се случи. Затоа луѓето измислиле правен систем, кој точно е, кај нас потфрла во многу аспекти. Затоа и сите очи на народот се вперени кон нив во моментов. Сите чекаме, да видиме, дали ќе си ја звршат работата професионално.
Да бе еве не требат. И со вакви постови се претера. Намалете веќе со национализам. Ова можеше да биде и меѓу наши. Плус тоа, единствени со вакви случки не сме. Ги има и во други држави. Проблемот кај нас е нефунскционално право. Да функционира, ќе биде друго. Собранието е на народот. Заев направи Пуч и за тоа се одговара кривично. Ама ти оти си за правна држава, тоа не го сметаш за државен удар, туку упадот во Собрание го претставуваш како таков. Погоди што, правно, постапката на Заев, тежи многу повеќе од упадот во Собрание. За отварање врати не коментирам, оти не ми е тоа поентата. Убиства и криминал ќе има, во се поголем процент, се додека државата не ни профункционира правно. А како тоа ќе се случи, со Влада која нема легитимитет од народот, еве не знам.
Пуч беше местенка на ВМРО, за да го тргнат сомнежот дека тие прислушкуваат. Што на крај се покажа како точно. Доправа ќе има разрешници и за тоа.
Jas kako iden pravnik znam koi institucii se nadlezni.Ne mi trebase prosvetluvanje.Zosto se kriese slucajot? Se nadevam deka instituciite ke ja iznesat pravdata.Slucajot e sega kvalifikuvan kako nasilstvo so smrtni posledici.Toa isto li e so svirepo ubistvo? Ne e,eve da ti odgovaram.I nikade ne pisav deka "baram pravda".Sarenite go koristea imeto na Martin za se I sesto.Ete zatoa gi spomanv.A ti,citaj mi gi mislenjata ubavo I ne me citiraj za nesto sto ne sum go kazala
Вмро си ја има мувата на капата, ама не и за Пуч. Така само во штаб можат да ве лажат. А разрешниците во судски процеси мене ми се совршено јасни. Особено онаа евро за Вицето. Чекај, за правна држава си рече. Реагираше за ова?!
Погоре постирав линкови, на сајтот на МВР, беше објавено во билтенот наредниот ден, исто и во медиумите беше објавено наредниот ден. Кој криеше? Зошто бе сите мислите дека сум член на СДСМ? Не смеам да мислам како нив, а да не сум нивни член? Можеа да го тужат ако имаа докази. Како што беа нас'скани пред да се смени власта, да имале докази, тешко дека би дозволиле да помине неказнето. Исто како што му направија за Пуч. Кој ги спречуваше? Се' беше во нивна рака. Ако во такви услови не успеаја, не ти се чини дека е сето гола вода?