Абе вака немаше да се испозапалите,убијците да беа Македонци од некоја си друга навивачка група. Или поголем грев, и поголем злоствор е ако делото е направено од Албанец ??
За тие што не ви е јасно, а гледам на многумина не им е јасно. Комити/Фемили одамна си ја имаат закачката со Шверцери, т.е. Македонци вс. Албанци. Шверцери никогаш не се движат сами низ град, туку одат исклучиво група од 10 членови. Нивни членови многу пати напаѓале Македонци или членови на Комити, но блиски се со ДУИ и се вадат. Начекале прилика за Саздо и биднало тоа што биднало.
Па што чекаат??? Недозволиво е тоа! И да ги 'покрива' ДУИ, има медиуми! Зошто не излезат да зборуваат јавно. Не е нормално да се живее под закани! И нека собираат докази, аман. Пораки, нека снимаат, нека сликаат и нека ги објават прво во јавност, па после нека поднесат жалби во МВР... и и тоа пред медиуми да го направат. Кој е газда на Вардар? Што прави тој? Си го прчи Стојко?
Се мешаат во политика. ЦПБ се блиски до СДСМ, а Фемили беа едно време блиски до ВМРО се дур не ја растурија работата со Коневски. Ете гледаш колку не си запознаена. Фемили имаат неколку тепачки со Шверцери и мислам дека омразата Аеродром вс Чаир е многу поголема од Комити вс. Шверцери. И не ме оправдувам ничија смрт. Не вадете зборови од контекст. Само тоа чекате како недостаток на аргументи.
Eve pak tropas gluposti jas sum od Cair i nisto od ova sto go kaza ne e tocno tuku samo maalski muabeti
Jas ic ne sum drzok i jas napisav pogore deka ubicite nemaat nitu vera nitu nacionalnost tuku se ednostavno ubici i vie kako makedonci ste me razocarale poso iskreno ti kazuvam sum mislel deka ste po civilizirani od albancite no cel balkan isto e od nac lugje ne biduva...
Значи за провокации да не збориме, со нив и до нив живеам веќе 20 и кусур години. Не се сеќавам да сум имала проблеми, најчесто со "нашите" имам. Сум видела и нецивилизирани и без основна култура ама се решаваат и тие. Што значи дека не мора да се прават такви генерализации дека сите шиптари се такви (повеќе аир од нив имам видено него од наши). Може да си вергламе до утре да повикуваме на насилие и провокации и уште не знам ти што, истрагата ќе си докаже која и каква била причината. Сега читав нешто дека им се заканувале цел месец уназад на фб и по смс пораки. Што не пријавиле во полиција?! Ако не им реагирале тие што не викнале новинари?! Значи проблеми и рчки имале од порано, само Никола си настрадал... не знам само кога ќе се опаметат навивачкиве групи. Стварно не ги разбирам. @Rama читав многу коментари од Албанци што викаат дека треба да се најдат дечките и треба да си добијат казна според делото. Не би сакала да ставам скриншотови на форумов но ги има доста што се згрозени како што сме и ние.
Да се надоврзам.Вајлд,ти ја сфаќам поентата.И имаш многу добра замисла за нешто што би требало да е "нормално".Но,кај нас нормално не постои.Се'е со врски.И да ги фатат,ќе одлежат минимално. Како и да е,не ширите негативности спрема Албанците.Не сите се исти.Има и доста Албанци што се едуцирани и образовани,што значи не се "племе".Но,како и секогаш има исклучоци.Сите знаеме дека има тензија меѓу Македонците и Албанците и ова беше како бензин на оган.Небитно,и да е Албанец,Американец или Тунгузијанец треба да се затвори и да си отслужи вистински.Оној што е во бегство нека се врати и нека биде "јак" пред суд исто како кога го тепал момчево.
Ама не е поентата колку албанци ќе се огласат за настанот туку дали институциите ќе завршат работа и насилниците ќе добијат соодветна казна за свирепото дело!
Само сакав да кажам дека има начин. Не мора преку суд. За медиум не требаат врски. Ако имаш интересна приказна. во денешниот наплив од 'медиуми', ќе најдеш некој да ти ја објави сторијата. Можеле да објавуваат и поднесуваат тужби. Поинаку изгледа кога е пред очите на јавноста.. Како што видовме и со сите такви случаи до сега, вклучувајќи ја и прераната смрт на Никола. Се' е битно. Битно е колкав е проценот на оние кои бараат правда, а колкав е на оние кои се за уште поголемо закрвување.... од двете страни.
Една од последните тепачки помеѓу Комити и Шверцери. Видеото кружеше на ФБ. Ко што кажаа Шверцери им правеле заседа и ги нападнале Комити, но Комити возвратиле на нападот и Шверцери побегнале накај Калето. Да напоменам дека јас не сум во тој свет, ниту ме интересира воопшто, но тоа не значи дека не сум информиран или дека не се движам низ град. Сите навивачки групи се контролирани на еден или друг начин од политичките партии.
Ако имаш правично судство не ти треба никој да ти се огласува и насилниците нема да имаат простор за калкулации.
Ti si bil beter i od edna baba sto zivee kaj mene u maalo ozboruvac i radoznal prva klasa hahaha tolku ne pisuvam vise vo ova tema.. xD
Ох бе душо моја... Тоа го знам, ама кај нас се прави се од почеток. Ништо не функционираше. Секоја судска постапка е проверка за професионалност. Додека не имаме доволно народна маса, која е за правна држава, а не за фаќање врски по судови, секоја статистика за проблематиката е важна.
Ако имаш судство не ти треба одобрение од албанци али пошто неаме треба сами да се избориме и како што ми мириса нема правда значи треба да се дигне бунт не смеат да поминат неказнето ни под разно!
Кои сами? Во државава имаме и Македонци и Албанци, а со пасошиве, Бога ми и Бугари Нема 'сами' во држава во која не сме 'сами'. Правда, ќе видиме доправа, сега-за сега си тера работата во ЈО.
Па доправа де. Дури и брзо е. Уште истиот ден беа откриени сторителите. Чекаа обдукција, собираат изјави. Треба време. Колку побрзо од ова? Има случаи кои со години не се расчистени, и сама знаеш, не пак толку брзо да најдат кои се сторители.
https://www.24.mk/vecherva-protest-pred-sobranieto Беше ли некој, беше ли мирно и културно како што доликува на настанот? Гледам малку политички обоено било.
Ајде баш да видим, дан завршат и овие ко случајот од смилковско? Некако многу доверба наеднаш имаш у институцииве час ги кудиш час ги фалиш.