Па со тоа што цитираше од алманахот и целиот твој пост, искача дека Никола сам си го барал? Да умре? Што ни е гајле каков бил. Греота е да се збори, да се оцрнува. Згасна млад живот. И убаво вика форумче, кога наши пресретнале нивен да го утепат?
Да бе, и на протестот за името "шиптарите" ви беа криви. Добро ги познавам "комитите", за жал. Да ве укинат со закон треба, пошто вас се' освен спорт ве интересира. Најдете си попродуктивно хоби.
А од каде тоа дека јас сум комита, уау. Ги познавам и јас душо, затоа и вака се бунам. Реков не оправдувам насилство не знам по кој пат, без разлика дали е Македонец или шиптар, ама дур нашиве ги гонат ко најголеми терористи, другиве заштитени се ко бели мечки. На протестот не бев, не знам што се случувало па нема да коментирам, за другово знам.
Лично јас сум бил нападнат од 15+ шверцери со блиц напад во сред центар во СКОПЈЕ! Не сум дел од никаква навивачка или слична таква групација. Среќа поминав со лежење 2,3 дена во болница и еден месец домашно лекување со јаки лекарства против болки. Тоа ми се случи " случајно " , некако успеав да се одбранам со моите пријатели среќа во несреќа јас го изедов највеќе и завршив во болница. Можеа да ме убијат пошто бев во несвест преку удари во глава со боксови и цигли. Детево било хулиган и бесен и по некои текови на универзумов се случило тоа што се случило како пример ЗА НЕ ДАЈ БОЖЕ што треба да се деси. Убијците треба да лежат максимална затворска казна и да не ескалира ситуациајта. Тие од другата страна = шверцерите , се (не)луѓе од племенска канцерогена групација што треба да се уништат од корен! Комитите се наши луѓе и они го јадат многу повеќе за се и сешто за разлика од овие мајмуниве кој се заштитени како едемски вид со ЗАКОН И УСТАВ ! не оправдувам насилство во никој случај ама при отворени очи нема да се правам будала. Лош човек е лош човек .. без разлика дали е Македонец, шиптар , грк или американец. Не ги делам луѓето по националност и вера , можам да ги поделам по групации како во горе наведениот пример. Во тие групации владее екстремен фејк национализам, омраза , агресија , испрани умови и насилие кој што ги контролираат политичарски влијанија со што можат да ингерираат подоцна на социјалното тло во било кој аспект.
Ако беше некој нивен на местото на Никола, цела држава ќе гореше сега. Они не се за соживот, они не се полни со љубов и мир како нас, јасно ли ви е. И можеби не се сите неандерталци симнати од планина, ама на повеќето такво им е понашањето. Они се полни со омраза и насилие кон нас, а не ние. Да не е така немаше наши деца да страдаат. Чукнете се во глава малку пред да биде касно. Во сопствената држава сме граѓани од втор ред, очигледно законите не важат исто за сите. И после некои овде ќе не споредуваат со странство. Нека одат таму вака да прават да видеме исто како тука ли ќе поминат. Прочитав назад биле сме полни со омраза .Извинете а какви треба да бидеме спрема убијци?
И јас го приметив истото уште вчера ама реков да не мрчам за некој веќе починат, не е фер. Само што дефинитивно овие навивачки клубови шират голема омраза. Имавме во клас во основно пират, толку задоен со такви изјави и изреки, омраза кон Албанци... Плус на тие натпревари, целата таа атмосфера, додека поминуваат толку многу луѓе распеани, некако нападни, мене лично се тоа ми ствара некако неубаво чувство, а живеам во населба полна со пирати. Всушност жално е што млади луѓе се собираат и шират наоколу омраза поради верска или национална причина. Јас познавам прекрасни Албанци, мирни, фини луѓе. Тато порано работеше во албанска фирма, иако не работи таму повеќе од 6 години, луѓето се уште се јавуваат, честитаат празници, родендени. Комшии Албанци, најмирни луѓе во зградата. Не сите повикуваат на насилство и не соживот, не се убави генерализации. Убијците пред се биле не луѓе, нечовечни. Која и да била причината, се надевам убијците на Саздо ќе си лежат. Никој не заслужува да биде претепан до смрт на сред автобуска. Најжално за фамилијата што изгубила чедо. Нека почива во мир, се надевам ќе си го најде мирот.
Сите се терористи. Тоа што институциите потфрлаат во казнувањето на едните, не ги прави поневини другите. Ич не ми е гајле колку пари по судови даваат, очигледно немаат попаметна работа во животот, не само нашиве, домашни "хулигани", и англиски, и германски, и секакви. Во нивната филозифија нема место за спортот, кој иронично, е причина за нивното создавање. Разбирам бодрење тим, фанови, ама ова се бре глупаци кои своите дивјачки нагони ги прикриваат со тоа дека се "навивачи".
Ова за говорот на омраза и целата таа проблематика мислите дека само кај македонците е застапена? Како е од другата , братска страна? Што ве читам, мислиш македонците се толку злобни што 24/7 во ден пцујат и коваат планови како да им напакостат на албанците. Еве еден поздраФ од Вишка- Како се чуствувате кога беше актуелно ова? Прочитајте низ темава... Точно е дека сите не се исти, но дека има усијани глави на двете страни, има. Дека им се прегледува низ прсти и тоа како, дека се заштитени, СЕ итн... Кој соживот го барате кога не се дозволи ни еден крст во Бутел да се стави, испотепаа луѓе додатно... Соживот, не е само збор. Тоа дека деца од дома се учеле и пренесувале на школо омраза и секакви погрдни зборови за албанците, тоа тешко веројатно. Јас сум дете израснато во западна Мк , не е така. Проблемот е друг, за жал, пишано е страници наназад. Ви кажувам дека ниту еден македонец не се ни обидел на албанка да и префрли некој збор или не дај боже за газ да ја удри, а тие имаат секаква слобода. Ке ти застанат на сред улица, ќе ти се лигават, ќе те заплашуваат, ќе ти даваат сексуални коментари и што не, ти си приморан да молчиш и да бегаш да се спасиш итн. Епа ајде, нека и направат вакво нешто на албанка , има да ти ја искриват устата и тоа дома ти во двор. Соживот се гради од двете страни, а не со ќути си- терај си и никоми ништо. Нешто овде да се случи одма знамето наше се пали во Косово и Албанија и после соживоТеЦ голем. Кој не видел и не осетил на своја кожа ќе продава празни муабети за соживот. Сите сакаме, а колку е реално тоа така. Да се плашам по улица да поминам слободно, а да не наидам на некој болесник или некоја ваква морбидна случка во која секој може да настрада.
Еве ти мислење од Комита, па ти види кој е терористот тука: Пред се, сакам да изразам сочуство до фамилијата и до најблиските на починатиот Никола Саздовски - Саздо. Немам акаунт, не ни планирам да правам. Но читајќи ги овие небулозни коментари од некои членови на форумов, едноставно не можам, а да не искоментирам. Јас сум член на навивачката група Комити Скопје, со години.. сум искусил еден куп работи и ги знам работите многу подобро од многу членови тука, што само зборуваат на празно. Пред се морам да ги искоментирам и оние коментари у стилот 'не треба да генерализираме на македонци и шиптари', 'постои само човек и нечовек', а гледам дека навивачите се карактеризираат како насилници, терористи, неписмењаци итн. Не знам со кое право вие зборувате за секој поединец кој членува во некоја навивачка група? Во н.г. во која јас членувам, има буквално се, од луѓе со основно до луѓе со 2 факултети. Јас се кладам дека вие тука што мудрувате и глумите демек сте со надпросечен IQ (не сите, ама повеќето, барем јас така мислам) уствари сте со средно, имате прочитано 2-3 книги, сте шетнале некаде во странство и готово најпаметни сте. Искрено (жално, но вистинито) не очекувам којзнае какви ригорозни казни за убијците, максимум 2-3 години, дали и толку.. а нема да се чудам и да поминат со 6 месеци или пак 1 година.. ах "нашата" чудесна Македонија.. Зошто мислам така и не верувам воопшто на судовите? Хм.. имам премногу примери, не знам од каде да почнам, ќе се обидам да набројам неколку на кусо. Во 2010-та, Нерези. Комити се движат пешки, накај Ѓорче Петров, бидејќи Вардар има утакмица. Нападни се од толпа шиптари, без причина. Некои од нив и со секири дури и ги имаа фатено телевизиските медии, Комити застануваат и во самоодбрана враќаат. ИСХОД: Преку 20-тина Комити уапсени и со најригорозни казни, наспроти 0. Во 2011-та, Кале. Класична намештаљка, Комити (70-80 луѓе, пристигнуваат во знак на поддршка за изградба на Црква на Кале). Во меѓувреме доаѓа толпа од 1.000+ шиптари (шверцери, партиски функционери и околни жители). Полицијата ги вади Комити баш од страната каде што треба да влезат шиптари кои се против изградба Црква (во сопствена држава, треба нив да ги прашвуаме дали да градиме Црква и каде, така?). напаѓаат и употребуваат ножеви и се и сешто, им се вадат лисици пред камери итн. ИСХОД: Уапсени 28 Комити, 25 шиптари, да не зборувам по колку години се влечеа дечките по судови. 2012-та, Петкратно убиство, убиени 5 македонци, од страна на шиптари. Кои се убијците и ден денес не знаеме, и оние што ги судат, можеби не се вистинските, а и да се, тие се на слобода. И уште еден куп други примери, да не го споменувам случајот со Анѓел од Ѓорче Петров, оној што ги испука шиптарите, заштитувајќи го своето дете во Гостивар, итн. Еве, видеото што е поставено пред неколку страници, Вардар-Слога, Градски Стадион. Од МВР има забрана за гостински навивачи, тоа значи, доколку полицијата приметува било каква групација на не знам колку метри од стадионот, има право дури и да апси, НО, наместо тоа. Доаѓаат "нашите браќа" и напаѓаат фрлајќи камења по Комити, нормално Комити во самоодбрана враќаат (или според вас можеби не е тоа исправна одлука на Комити, можеби требало да стојат и да ги каменуваат). Настанува инцидент, по завршувањето на инцидентот, шиптарите претрчуваат буквално пред колата на алфите (продолжуваат накај Бит Пазар, и напаѓаат 2 деца, од Илинден, бидејќи биле македонци и се нашле на погрешно место, во погрешно време) истите алфи кои 5-10 мин. подоцна апсат 18-20 Комити, кои ги држат во станица 8h+. После сите овие гомнарии и мноогу други кои ги знам, нормално дека нема да имам доверба во судство и остали. За Никола не ни сакам да зборувам, бидејќи стварно ми е болна тема, ама вие сте уште поболни, што постирате принтскринови како детето кое е починато, пишало кога имало 17-18 години, мртов шиптар, добар шиптар. А има и некои кои коментираат у стилот 'па така пишувало, затоа го убиле', 'па и он се тепал'. Дали тоа значи (прост пример) детето што имаше снимано песна за учк во Куманово, а има 9 години, треба некој да го убие и дали тоа ќе биде оправдано? Има многу што да кажам, ама ајде.. И онака нема ништо да ви смени, живејте си во вашиот измислен свет, наречен соживот.
Дека за наше дете се работи, т.е од наше дете се зборовите, затоа не ви е гајле. Секој што посакува смрт на друго лице од петни жили, е исто потенцијален убиец и претставува подеднаква опасност.
Ок, комитчињава се невинашчиња, нема проблем, поверував. Кажи му на другарчето дека 2 дипломи не значат ама баш ништо на темава, колку што знам немаат лабораторија па да измислуваат лекови, нели. И нек објасни што уствари сакаа да кажат на протестот за името, чим нејќеле смрт за "шиптари". И немој одма - ама другите. Не ги бранам. Тие се поголеми дивјаци од овие дивјаци.
Kako и во секоја тема, мора да има по некој лик со conspiracy theories Иди Зоки ти оправи ги, поголеми стручњаци сте од сите од ЈО и МВР заедно, за што имаат они учено и потено газ, кога рандом форумаши ги надмашуваат.
Ми текнува кога го гледав "Пред дождот" на времето кога бев дете, не ми беа јасни некои работи. Потоа кога потпораснав го гледав пак. Срцето ми се скина кога сфатив колку е реален. И оваа тема кога ја читам, боли. Боли колку само омраза има меѓу нас, боли што се чувствуваш несигурно во сопствена држава, боли што со секој ваков настан се поблиску и поблиску сум да заминам и никогаш да не се вратам тука. А кој ќе остане последен, нека изгаси светло.
Јас израснав во оној другиот дел на Скопјево, учев и во такво школо, мегу албанци.. Имам другарка од Велес која се чудеше како сум шетала на Бит пазар и на Јаја паша сама, сум шетала и сеуште шетам и никој не ме закача. А, оние довикувања и свиркања од некои неандреталци албанци ги прават и на нивни девојчиња за тоа сум била сведок многу пати. Уште имаме стан во Чаир кој го издаваме под кирија на албанци, јас попоштени луге не сум сретнала од нив, толку фини, со толкава почит.. Не се сите исти тоа е факт. Но, некои од нив се навистина ко од планина симнати и научени се се да добиваат со закани и тепање. Пред некој месец додека татко ми ја чекаше мајка ми да заврши со терапија во една амбуланта во Чаир, му дошле двајца тројца дечишта од оние навивачки групи, и му го барале дресот на Вардар што го носел, инаку татко ми си го носеше дресот како маица , даден му беше од т мобиле при продолжување на договорот ниту го интересираат ниту пак се разбира во навивачки групи и спортови. Имено дечкиве иделе на натпревар на Шкендија а немале дрес, и ова како иста боја па му го побарале, он одбил да го даде, и одма зел едниот од нив бекатон плочка да мава во колата се исплашил , човек во години со нив ли да се тепа, го соблекол и им го дал, му нуделе после пари кои не ги зел нормално и му дале некоја друга маица да облече.
Многу те здоболе ова Хаг,како оса да те укаса. Таму имаат потено гз и стол од учење. Тука потеле парите со чест на исклучоци,тие што потеле гз отидоа ван.
Од агресија на работа, најагресивен према мене беше Македонец. А имало проблеми со сите "профили" на луѓе. Секаде има дивјаци. Само не ми е јасно што било кој од дечиштава што се ку*чат едни на други добива. Машкост ли докажуваат, кој поголеми м*да има? Абе убаво рече некој по темиве, да собереме се' националистичко, и македонско, и албанско, и грчко, и бугарско, и српско, да ги оставиме на некоја полјана па нека си се разберат меѓу себе.
Ваквите немили настани се доказ колку сме назадни како народ,независно по која етничка основа. За нас не е ЕУ и за влез во ЕУ не е проблем името. Името и пречи само на Грција на ЕУ и пречат многу нешта кои ние како народ нема шанси да ги реализираме за кратко време. Нашминкано би ги реализирале,колку да се рече дека се направени промени ама вкоренети и темелни промени бараат зрел народ за промени. Пред се промени во менталитетот,во матрицата дека еден на друг не треба да дигаме рака туку сплотено,со заеднички сили да градиме и одиме напред,не за џабе се велело и живеело на времето во духот на Братство единство. Се ова другово,полно негатива е вештачка творевина на некои кои тријат раце од нечија несреќа,беда во краен случај смрт...Жално.жалосно
Колку претеруваш. Нити го знаеш, нити знаеш дали го посакувал тоа. Па и од петни жили уште И што ти е поентата? Тебе за што ти е гајле, а што не ни е нам?
Читам најголеми неправди сте имале од нашиве. Какви неправди бе? Читате ли се што пишувате? Овде се работи за убиство УБИСТВО!!!!!! Поголема неправда од тоа има ли?? Очигледно има според вас толку оштетените од нашиве. Една мајка го изгуби детето, одите и кажете го ова што го пишувате на неа, одите, можеби ќе ве потапша по рамо и ќе рече заслужено и го убиле синот. Арам и срам да ви е. Толку сте лицемерни Уште ова да го пишам. Албанците се најголеми провокатори на свет. Погледнете само што направија професионални фудбалери на светско првенство и се ќе ви е јасно