Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    Ова се дешава кога на тинејџери не им се обрнува внимание од дома за да почитуваат женско, и уште поважно воопшто да им е важен нечиј живот, безбедност, психа - туку се дозволува да скршнат по хулигански и „алфа“ филмови, а потоа и кога тие вработени во училиштата (педагози, психолози) само клатат врата и земаат плата.
    Се изнервирав, ваква ненормална багра баш овде во Аеродром имам гледано секој ден баш на овие години. Поправен дом заслужуваат вакви, не се за во регуларни образовни институции.

На Gosh, Tan4ence, Nigredo Odor и 7 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    На ЕденЧлен и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    63.315
    Арно што не се погодило мој некој да го чепнат, мирна сум јас, ама за свое спремна сум да разнесам некој. Call me radical, ама јас овие одма би ги избркала од школо, би им забранила да се приближат кон девојчето а родителите би ги казнила парично пошто не си ги воспитуваат џукелите дома. Одсекогаш ме нервирале bullies, дури учев никогаш не ме чепкаа пошто секогаш си добиваа тие што пробале да ме повредат некако. Ама како сум се тепала кога напаѓаа вака послаби од нив не сте свесни. На другарка ми забот и го скршија кога ја турнаа во врата, тој едниот се погрижија сите родители да лета од класот. И све вакви неандарталци си останаа најголеми пропалици кои освен со тупаници не знаат како поинаку.

Се изнервирав.

На Rose96, calliope, Harper и 14 други им се допаѓа ова.
  4. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Ама сериозно бе, што е ова што се случува во школиве?! Едни прободеле некого со нож, други гледале и се смееле кога соученичка била тепана, трети отишле на екскурзија во Италија и се изглупирале до степен за на човек да му се згади, овие па ја фрлиле низ прозор. Што е следно? Училиште некое да се запали, професор да се фрли од прозор, да се истепа некој родител или нешто сосем четврто?
    Не беше толку оддамна кога и јас бев во средно, но до овој степен на неандерталство, непочитување и неприбраност не беше стигнато.
    Поправен дом за тие кои го направиле ова, а за девојчето психолошка помош платена од сторителите и оштета за психичко и физичко малтретирање исплатена од страна на училиштето.
    И после некој ќе рече дека секој заслужува да биде родител. Ма немој! Овие невоспитаниве се такви токму поради родителите кои ги пуштиле како од планина да се слезени кога одат во училиште.
    Не, не заслужува и не може секој да биде родител и крај.

На Harper, Gosh, SwanMay и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mene ne mi e jasno ima li voopsto dezurni nastavnici za vreme na odmorite sto pravat oni a I da baraat veke roditelite na site deca sto se zrtvi na vrsnicko nasilstvo da se sprovedat sankcii vrz nasilnicite

На Joi, SwanMay, Orthophill и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    4.818
    Ова е страшно што се дешава.. После овие глупациве ќе израснат у мажиња, сељо бој гарант, ќе се тепа, ќе се занесуе.. Стоки! Ја би ги превоспитала за две минути..
    Жално со какви луѓе воздух делиме!

На Tan4ence, Meckicja, ЕденЧлен и 4 други им се допаѓа ова.
  7. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    63.315
    Па фала Богу дека не заслужува да биде. Од такви на кои побитно им е да ги сликаат гомната на Коријандер и да ги објават на социјални мрежи или дека не знаат не да му речат кога на глава им се качува на други луѓе. Нивното дете е нели најпаметно, најубаво, најталентирано, најсве. Па создаваат нарцисоидни суштества или bullies кои знаат дека ако укакаат нешто дека мамичка и татичко со 2 повици одма ќе средат се.

Никогаш не сум за ригорозно воспитување на деца, баш напротив сметам дека секое дете треба да се држи како сапун, не премногу силно, но не и премногу лабаво зошто во двата случаи ќе лизне. Ама мора да му се всадуваат морални вредности уште од мало, оти после се вакви дибеци кои само пакост прават.

А ќе видите дека ако се некои повлијателни луѓе дека ништо нема да им направат, баш напротив ќе испадне девојчето дека само си е криво, ко полицајката сама в пајак што се удри. Ужас, трагедија.

На Harper, Gosh, Tan4ence и 5 други им се допаѓа ова.
  8. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    Ужас :puke: Ова се случува кога службите во училиште не реагираат на време.Како очекуваме млади здрави генерации? Какви се тие родители и дали воопшто се информирани што им прават децата на училиште? Траума оставиле на девојчево,најискрено.Идиоти :@

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Како може да му е девојчето некој да те фрли од први кат.

1.000 евра задолжителна казна со можност родителите на девојчето да тужат и приватно. Уште 2.000 евра. Така ќе си поведат родителите ред.

На ceca-1, Miss666 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Уфф фала Богу:sweat:..реков пак политика ќе спомнеш]:)

Прашањето не е за да толкуваме како е на некого кога ќе го фрлат од приземје туку прашање за да се осознае психичката траума која ја доживува дете ба 14 години.
    Нормално дека прашањето нема одговор , а и не е поставено да се одговара туку да се развие дускусија за жртвите кои страдаат од нечие вербално или физичко насилство.

Паричната казна не е казна.
    Ќе ја платат, ќе сметаат дека се искупени за гревот кој го сторило нивното дете.
    Треба да се избркаат од училиште и да губат година без право на прекршок до крајот на школувањето вклучувајќи и едно неоправдано отсуство:)
    Приватните тужби се приватни.
    Таму не навлегуваме.

Ама треба и средината да ги исфрли ваквите багабонти.
    Штета што можеби ќе бидат на пиедестал поради вандализмот.

На Harper, Joi, ane.bella и 10 други им се допаѓа ова.
  11. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.460
    Проблемот во нашето мизерно државиче е што има закони - а истите не се спроведуваат.
    А зошто? Тоа е малце покомплексно прашање кое наједноставно може да одговори вака: Бидејќи на на нас како народ тука не ни одговара тоа.
    Свесни сме дека сите забушаваме лево - десно и само бараме начин да се шмугнеме некаде. Па и за најбанални работи, и од таа причина никој не се ни труди да го спроведе законот. Дека ако тој систем функционира како што треба, утре он ќе нема како да „избега од казна“.

Е сега, зошто вакви работи се случуваат? Сигурна сум дека не е ова прв случај во школово од „сторителите“, ниту пак прв напад врз девојчето.
    Зошто дошло до овој степен? Пак е многу едноставно - казни нема, сите креваат раце и си свиркаат.

Ни во „мое време“ не толку одамна, тие лошите не си ги добиваа казните кои им следеа. Оправдувања имаше мал милион. Од мали се, деца се, се закачаат, машки се, хормони им вријат... итн.

Децава, очигледно доволно паметни да земат залет и да сфатат дека нема да имаат одговорност за постапките, откако веќе неколку пати направиле нешто слично, дошле до степен да ФРЛАТ некој од прозор?!
    Па чекајте малце бе луѓе, каде живееме, каде живеат?! Не знам дали сме од планина симнати?

Без разлика што се малолетници, казни има за нив. Ама додека некој ти прогледува низ прсти, егото расте. Мене никој ништо не ми може - менталитет владее.
    Ќе ги седне педагог, ќе ги искара 10 минути, и после све по старо.
    Си ја завршил тој работата од воспитување, па другото не е битно. Значи овие проблеми имаат длаааааабоки корења. Цело општество ни е такво.

И додека не се казни некој, да сфати дека тоа што го прави нема да помине со една опомена туку дека ќе има последици цел живот (а треба да ги има) ова ќе продолжи и понатаму.
    Најдрастични казни треба за овие деца.
    Ко прво за памет за друг пат, ко второ за предупредување на тие што го гледаат тоа. Да знаат дека секоја постапка си носи своја последица и дека ќе ги стигне.

И најважно - рехабилитација. За да правиш вакво нешто треба да имаш некаква позадина со проблеми што те води кон тој пат. Дали дома проблеми, дали псхички, не е битно. Треба да се работи на тоа.

На Harper, Gosh, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Според мене нема поефикасен начин од парична казна.

Бркање од школо не може, затоа што основното и средно се задолжителни. Повторување на година можеби ДА, но ако повтори дело со иста тежина. Треба да се земе во обзир дека сите деца прават глупости, но ако делата се повторуваат тогаш драстични парични казни.

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    На девојчето му е ужасно,катастрофално,психички сигурно е паднато многу,сепак се работи за дете од 13-14 години,искрено греота и жално.

Санкции треба да се преземат,пред се родителите на тие дечишта кој го направиле ова зло,да се казнат со огромни парични казни,какви црни 1000-2000 евра,него многу повеќе,децата да се префрлат одма во друго школо,да не припаѓаат во основното училиште Ѓоргија Пулевски.

Иначе јас завршив на времето во истото школо основно,и кај мене во генераија имаше вакви копуци од деца,кој не малтретираа и глумеа мангупи,али некој умреа,некој се во затвор,а пола и повише заглавија на игла,така да се чека денот на предозирање.

На worrieddd и Mamli им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Мислам дека го достигнавме дното..сите можеме во момент на нервоза да се изгубиме ама да фрлиш некој од прозор..
    И тоа на ШАЛА?Па каква шала е тоа бе, девојчето НЕ ДАЈ БОЖЕ може да добие сериозни повреди кои ќе ја следат понатаму во животот, или трауми.Никој не води евиденција за децава во школиве еве јас ви кажувам.Секој гледа да си предаде тоа што треба и да си земе плата.Јас би го тужела и школото и сите деца посебно, не ради парите туку родителите да стават прст на чело какви насилници чуваат дома, а школото е ОБРАЗОВНА И ВОСПИТНА институција.Не бојно поле.На шала колку пати сум се ,,затепала” со другар или другарка ама вакво нешто на памет?НИКОГАШ.На непријател нема да ми даде совеста да му го направам ова не па на соученик и тоа на ШАЛА.Од играчка-плачка.Па каде им биле очите на другите што биле во училницата, каде ќе им оди совеста на сите колективно..
    Се надевам дека девојчето побрзо ќе оздрави без никакви последици, а клинциве да не кажам ко**љациве под итно на психолог или психијатар.Ова не е нормално.
    И врз мене се вршел булинг и тоа психички и ден денес памтам сè и знае некој пат да ми се појави комплекс поради идиотите кои ме малтретираа, не па некој од прозор да ме фрли..Јас би го испишала девојчето од тоа школо.По правило шамар да мавнеш во школо леташ не па ова..срамота.
    @Mamli да може да те избркаат од школо и те како.Ако сакаат се можат.И да те бркаат и да те буткаат.Ако се во право што им можеш?Ај да ги остават насилнициве во школо?Овие се само за во малолетнички, да им го дотераат паметот таму.И што ако понављаат година?НИШТО.Избркај ги избрукај ги убаво па да си стават малку прст на чело.

На SwanMay му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.075
    Допаѓања:
    131.231
    Да,основното и средното се задолжителни,но по закон и пропис,за ваков прекршок,се добива односно следува исклучување,бркање од школото.И не само парична,можат да добијат и затворска казна,што би било и соодветно за ненормални деца.Нормални деца не фрлаат соученици низ прозор.Треба да ги пикнат барем во поправен дом.
    Се надевам дека девојчето нема да трпи последици од тешките удари.

На Gosh, candy.cane и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Ова би можело да се толкува како обид за убиство. За малолетни е поправен дом. Искрено не сум многу запознаен со правото и законите. Ако знаете споделите.

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.075
    Допаѓања:
    131.231
    Се зависи од тоа дали семејството на девојчето ќе тужи и судот како ќе реагира и постапи.Ама,за жал кај нас судството е тешко корумпирано,па никој освен Господ може да каже како ќе заврши ова.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    https://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2014/10/Zakon-za-pravda-za-detsata-29-10-2013.pdf
    C815EC5B-D388-4BE3-8EFE-3A8BCA0228B3.png
    Читај од страна 13..

На nextredstyle и Mamli им се допаѓа ова.
  19. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.956
    Допаѓања:
    14.023
    A што да се каже после изјавата на директорот?
    https://fokus.mk/direktorot-na-uchi...chuvajte-detsata-dovolno-se-istraumatizirani/
    Јас еве од него би почнала, за овој беден обид на заташкување.
    А деликвентиве се за во поправен дом. Се надевам само дека девојчето ќе биде без посериозни последици.

На Harper, cresa-jagoda, Gosh и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Го знам директоров лично и персонално.. и не ми се верува што прочитав.Со мене бил секогаш коректен и вака е лабав тип ама ова :wasntme: :wasntme:
    Не ни знаев дека е директор, едно време беше тренер по пливање во Борис..санкции сепак.И за него и зa школото и за децата..Они биле истрауматизирани (facepalm) дада еве на девојчево супер му е во болница..

Последна измена: 3 октомври 2018
    На cresa-jagoda, fina erika, ЕденЧлен и 3 други им се допаѓа ова.