Немој да шириш дезинформации. Зборуваш со мене, која живеам во Куманово, работам во малтене албанска средина и сум во секојдневен контакт со луѓе од секаков калибар. Тоа што ти го зборуваш е минато. Куманово не знае за меѓу етничка тензија или проблем со години, и нема да знае, пошто народот е сплотен. Никогаш немало помирно тло во градов, од сега.
Нaрoдoт нaјдoбрo знaе кoгa ќе згусти кaкo требa, слушaме и ќе слушaме релaтивизaтoри нo никoј нa крaј не излегoл сo нaрoднa вoљa и идеaл.
Војна ќе има кога меѓународниот фактор така ќе одлучи, нема да има војна зашто некој на форум напишал дека се плаши од Албанци, или дека ги нејќе, или во живо би се пресметал со Албанец. За војна не треба население да се мрази меѓусебно којзнае колку, доволни се десетина/стотина платеници да засеат терор, тоа е сѐ.
Ќе дoјде и тoгaш ќе дoјдaт нoви мaчкaри дa не убедувaaт кaкo тoa некoјси рoпaци имaaт прaвo нa сaмooпределувaње нa нaшa земјa нa нaшa штетa, a ние пoслушни мaчињa.
Па инцидентот со Бобан Илиќ и пукањето во 2015 го заборави кога беа убиени 8 полицајци. Тоа е малку? Тоа беше мини војна, ако за тебе е ок, нека ти е. Прашај ги од Водостопанство како си поминуваат во Опае, таму имаат канцеларија. Не им се допаѓа што има една канцеларија, оти водарина мора да им се наплаќа, нели? Друго, како за мене важи, а за друг не важи дека е забрането коли да се оставаат на тротоар и на улица, пример од џамија до болница. Тоа не си го видела? Како мој колега го бркале Албанци кај стариот градски прак кај Автобуска оти е Македонец, или треба крв да падне, па да речеш ееејј има проблеми, навистина. Истепаното дете на Филип Филиповски и другар му во пролет и тоа пред комитет со шипки го заборави? Па нормално, никој никаде не кажа, ни на вести, никаде. Ова е историја за тебе, а се случи во пролет. Албанец симна македонско знаме од јарбол, тоа што е ако не подривање на државност. Пред едно 3 години 8 Албанци тепаа Македонче во Толи Зордумис, оти не им дал бројче на некоја Македонка, па се збираа мајки на протест. Не си чула за ова? Епа 25% се, да беа повеќе ќе не тепаа секој месец секој по еднаш, што да ти кажам. Жал ми е за сите вас што се тешите со романтизам. Знаеш зошто Вук Караџиќ има едвај 200 деца, а во исти двор Наим Фрашери има 1000 деца? Зтаоа што со години Македоцните таму јадат ќотек, а родителите од Диво насеље не можат да бидат терористи и полицајци, па си ги носат децата во друго школо кое не им е по реон, или скроз се иселуваат. Нема македонска куќа на која не пишува “ Се продава“. Само Господ да не чува од диви племиња и од романтичари на кои газот им е под кирија, ама јадни не ни гледаат.
Тaкa и вo југoслaвијa луѓетo ги мaвaше јaкa делузијa зa брaтствo и единствo тaкa и сегa... Oд мaршaлa Титa јунaчкoгa синa... Сегa гo имaме Бoшкo Бухa црпнaт сo пaрoлa енo oпчествo.
Не се ова веќе навивачки пресметки. Ова е више курчење до даска. Не замачкувајте очи со тоа ,,навијачкото”.Од навивачки прераснаа у етнички.А зашо?Пошо им се може ете затоа.Пошо ние не се шетаме со ножеви и пошо нашите не се испонапикани по МВР и станици па мислат Господ за муда го фатиле.Башка ти си возрасен.Они напаѓаат врсници. И ја имам блиски што живеат по Бутел и Чаир па нишо не им се десило прво пошто се постари второ пошто таму живеат со години. Не ми ги правдајте.
Еее во право си. Разговарам со Босанска Србинка, Хрват и Бошњакиња. Сите тројца ми се пријатели со години и со нив сум ок. Но, Хрватот си сака да се поделат, ама вика без војна не бива, Србинката со една нога е во Србија, а за спиење оди во БиХ, и таа пре би се споила со Србија отколку да живее со Бошњаците затоа што таа не се ни движи надвор од Република Српска, нема ни потреба, ниту ја занима. А Бошњакињата од Сараево ми вели „исти народ, исти јазик, а религијата се злоупотребува за политички цели“, а јас во себе ја жалам. Е така и ние соживот, соживот, а ваму секој ден тепање, ножеви, и што уште не. Навистина сме за жалење.
A kolku pak mladi Albanki nosat samii?Edna od dvaeset.Toa kako te gledale nema vrska so toa dali nosis samija ili ne zaso i kaj niv ne nosat mnogu.Za makedonsko albanska netrpelivost religijata nema nekoj udel.Povece faktori se vo prasanje.
Ne nosat.Sega moze da terame inaet so sila.Voglavnom nosat postari generacii.Mladi mnogu slabo.I sto ima vrska so nosenje samija so megjuetnicki tenzii?Ne razbiram.
Епа коа живееш у Тетове, Гостивари, Сарај итн сите околу тебе се со шамии, епа коа Че дое некоја шо не е одатле ја глеаат првин од глава од пети пошо конечно гледаат откриено лице и тело.Е ако е више подраскопчана или и свиркаат да ја ебат или е курва.Капиш?
А прецедников сака да му парира на Заев кој е порастрчано странско пионче. Воедно, и тврдат дека сите граѓани ги гледаат како рамноправни без разлика на припадноста, и потенцираат одредени заедници. Покрај тоа, суптилно ги хушкаат дека состојбата не им е како што би посакале и дека статусот треба да им се унапредува. Јасно е каква слика се креира. https://www.faktor.mk/pendarovski-p...-dolzat-na-tezata-deka-ushte-sme-dva-milioni- И дали тој лично од врата до врата попишуваше и сѐ преброи што има во државата во колкав процент? Преместете во АПН ако не е за тука мислењето.
Некa си збoрaт штo сaкaaт @sjdgo збoрувaaт нa ѕид... Мaкедoнецoт мнoгу дoбрo знaе штo е и кaде е... Не е никaквa зaедницa вo држaвaвa. Oстaви ги некa збoрaт сметките стooooo. Кoнсензуaл прецедник северџaнистaн.
Абе недајбоже комшијата твој да се спречка со Албанци, па овие да дојдат со тебе да рамнат сметки ни крива ни дужна зашто нели, и ти и он сте Македонци со света крв. Боли вака ако замислиш нели? Мартин Нешковски беше од Македонец убиен. И сега? Шо не отиде да ги испотепаш сите од таму? Единствено се согласувам дека во некои случаи законот бил на нивна страна. Ама дека ќе мразам и колнам све албанско ради тоа, не.
Религијата и шаблонот на уредување имаат врска буквално со сешто нѐ опкружува. Не можеш да кажеш дека има само мал уддел кога Христијанството и Исламот како монотеистички религии се нај доминантни во Европа. Религиските клаузули, морални правила и поведенија од светите слова и книги претставуваат темелници на светот каков што го знаеме денес. Овие религии го креираа патријархалниот модем на уредување, и ги натераа мажите да стават црна сенка врз жените (вел, шамија) за да (меѓудругото) не паднат самите тие во искушение да направат грев преку обљуба или силување. Колку е овој кодекс општествено контрадикторен, всушност говорат денешните случувања низ светот, и секако Македонија. Но, тоа е друга тема, и нема да навлегуваме таму. Сега работите почнуваат да се менуваат. Од 2007 па наваму младите жени муслиманки стануваат прогресивни, со тоа што престануваат да носат шамија, по активни се во високо образовниот сектор, се социјализираат. Сепак, тоа и понатаму не значи дека не им е попречено правото на говор, сексуален, кариерен и животен избор. Сеуште голем број се под авторитарна диктација на патријархатот - мажите. (Дечкото, вереникот, чичкото, вујкото итн). Сеуште голем број од нив после средното образование наместо за доквалификција се решаваат на брак. И тоа не е така само во Тетово и Гостивар како што посочија горе, туку вакви појави се нотираат и во урбанизирани средини. Фактот што ќе видиш млада жена муслиманка нашминкана без шамија/хиџаб, не значи по автоматизам дека истата е ултра модерна и либерална. Затоа што нејзините корени не се. Домашното воспитание на пример, со чест на исклучоци. Патем, ова е антрополошка анализа од институтот по философија, не е нешто што јас го презентирам како став. Ако мислите да се расправате со пишаното, одете погледнете ги статистиките, кои и онака се од јавен карактер.
Нетрпеливoстa немa врскa сo религијaтa или oвие нaпaди... Туку сaмo дoпринесувa нa гoлемиoт лoнец сo причини.
Мешаш баби и жаби. Девојката ми кажа дека било мирно во Куманово, не е, само што Скопје е центарот и таму ако е истепено дете, се објавува, овде потешко. Со шипки да истепаш некој затоа што е Македонец и да заврши во болница. Ај отиди ти истепај со шипки Албанец без причина или со причина, Македонија тесна ќе ти е, жива ќе те спалат на клада. Не мораш да с есложиш, ама не раскажувајте бајки, на ова дереџе сме дојдени токму од тоа што на најнелојалното малцинство се му се даде, можат и во ПИОМ пари од придонеси да крадат и ништо. Скопје личи на Див Запад, не од Македонци, Роми, Срби, Власи, не од Албанци, од Чаир, и слични дувла.