Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Мислиш дека нешто ќе се смени?
    Се дигна фама дека за случајов ама за два дена ќе се заборави и толку ќе биде ,како викаат секое чудо за три дена .
    Искрено не верувам дека гнасиве ќе добијат соодветна казна а и не верувам дека девојката ќе ги тужи.
    Ко прво родителите најпрво не ја заштитиле а камо ли нешто друго.

На Amelia, ЕденЧлен, pdb123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.405
    Што направија со насилниците од Штип?
    Ги осудија ли?

Девојчето мажала дека случката била пред 2 месеци и дека и се заканиле да не кажува на никој. А два пати дека била тепана. ;(:worried:

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    У кој закон жити се е дозволена примена на физичка сила при испрашување? Дај не пишувај глупости, во ЕКЧП посебен акцент се става на забрана за примена на сила при испрашување на осомничено/обвинето лице и секој доказ прибавен на таков начин е невалиден на суд. Дека во нашата држава имало случаи за примена на сила при испрашување, имало точно, ама прогуглај ради тоа колку постапки се иницирани пред Европси суд за човекови права и во секој еден случај каде е утврдена примена на сила државата е должна да исплаќа оштета и пресудата од Европскиот суд е основ повторување на постапката во нашата држава. Така да тешко дека веќе некој се дрзнува да тепа некого во полиција, зашто повише ќар ќе му напраи, него зијан.

Во однос на насилството спрема девојчето, не постои никакво оправдување за насилство и насилниците мора да добијат соодветна затворска казна. Никаква олеснителна околност не треба да биде земена во предвид, мада многу ќе игра улога изјавата на девојката. Со добар адвокат и желба од страна на жртвата може да добијат добра затворка казна. Сега е битно да ги стават во притвор, со цел на не заплашуваат сведоци и да не вршат притисок врз девојчето.

На crimson, Ingvild, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.236
    Поголеми глупаштини од твоево "мислење" не видов денес. Прашај ги како си поминале илјадниците насилници притворени во просториите на МВР. И да, законски е дозволено во рамки на истрага и испрашување. Не се бламирај со вакви испади дека не е!

5. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Незнам кој се бламира во случајов. Очигледно дека немаш елементарни познавања од некои работи за да можеш да тврдиш нешто. Еве дај најди ми еден единствен пропис, член, било што каде пишува дека е дозволена примена на сила при испрашување на осомничен? И место да гледаш крими трилери, прочитај нешто, ќе бидеш повеќе у тек;)

На Bubce38, violetblue, Ingvild и 7 други им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Исказ добиен под присила се смета за нерелевантен и не се зема како доказ.

На crimson, Ingvild, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  7. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Не си во право,во ниеден Закон нема вакво дејствије.Ако при апсење сторителот не дава отпот при апсење,нема право Полицијата да те пипне,без разлика на стореното дело.

На Bezimenka90 и BoaVista им се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.780
    Допаѓања:
    38.677
    И јас го мислам истото. Се си мислам дека ќе поминат неказнети. Како и многу други како нив.

На Alisa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Ликовите си ги избришаа профилите?

10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    131.430
    20200403_133933.jpg 20200403_134041.jpg @Keanu_R.Wick Не може да се применува сила.

На Regina.Phalange, *Amethyst*, Ingvild и 3 други им се допаѓа ова.
  11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Што ти е бе, у америчките крими филмови може :D
    Што е битно што пишува во Кривичен законик, во Устав или во Европска конвенција за човекови права.

На candy.cane, crimson, Ingvild и 5 други им се допаѓа ова.
  12. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.329
    Колку бедно и тешко се осетив кога случајно го видов видеото и тоа до некаде, немам сила за до крај да изгледам. Прво, замислете кои чувства ги буди видеото кај оние што го гледаат а секојдневно поминуваат низ тоа и ќутат. Мене еднаш ми се случи тоа и кога гледав ми се врати цела случка пред очи, раните заздравуваат, ама траума за цел живот. Јас, од еднаш.

Колку ги има зад затворени врати, понижени, тепани, малтретирани, вреѓани, искористувани што ќутат и трпат за доброто на семејството, живеат и му служат на животно, мртви во себе, со убиена надеж, несреќни и незаштитени,а надвор со маска на среќна жена, и тоа може да е и колешка, комшивка, другарка...

Колку многу тепањето ја менува психата, посебно кај ептен младите е доказ што кога бев средно имав другарка која одеше долго време со дечко кој ја малтретираше на секаков можен начин, физички, психички, ја вреѓаше пред друштво, доаѓаше со модрици и помодрени очи и многу години после тоа таа мисли дека ако некој не ја третира како свиња не ја сака доволно. Жално ептен, ама толку и ја расипал психата и нема шанса да ја разубедиш и гарант пак ќе заврши со некој мачо тип што ќе ја тера да му ги мие нозете и да ја тепа ако му е жешка водата, а таа кутрата ќе мисли дека од љубов тоа го прави, пошто оние добрите и внимателните ги откачуваше зошто не ја сакале доволно.

Не знам, насилства врз жени и животни ми се ептен слаба точка, да можам на сите да им помогнам, да ги згрижам, да разговарам со нив... Ама не можам. Ете за овие видовме, ама што правиме за оние што се бетер а не знаеме? Јас сакам да помогнам, ама мора прво ТАА да си помогне себеси. Насилството не смее да се трпи и да се премолчува. Никаква жртва правење во име на среќа и мир во семејството или врската. Живот со насилник не е семејство ни врска. Пекол е.

Ако некој ме чита а поминува низ ова и ќути, те молам пријави. Имаш многу луѓе што ќе застанат позади тебе, немој да се плашиш од одмазда, оној што тепа жена е пичка во душата, ако јаде два пендраци никогаш повеќе нема ни името да ти го каже од страв, ако ти е за понатаму, со деца си, што ќе правиш сама, размисли дека ти секогаш си била сама со нив. И плус тепана. Замисли го истиот живот само без ќотек. Сигурно такво ѓубре не ти помагало и со пријавувањето ќе си ја повикаш среќата.

На *Amethyst*, christinnn, KateKane и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.904
    Допаѓања:
    34.127
    Пу јазк , а само што станаа попуЉарни:muscle:
    Кој знае колку закани добиле :?:

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Коментирав нешто. И сета багра машки ме испододаде.(facepalm)
    Очај.

На ЕденЧлен, gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  15. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Профилите постојат сеуште..Не се избришани

16. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    На KateKane, nextredstyle и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.422
    Допаѓања:
    37.626
    Луѓе.
    Насилството раѓа насилство.

За што и да ја претепале девојката немале такво право. Тие ја претепале ама во полиција не смее да ги тепаат.
    Не ми е јасно кога велите ќе им пресудам на пример? Ако ги убиете вие ќе завршите во затвор. Ако ги претепате вие ќе завршите во затвор. После ќе дојде нивниот родител да претепа некој ваш затоа што вие сте го претепале синот и насилството нема крај.

Треба да лежат во затвор и крај. Не треба да се претепуваат или убиваат. Малку се 3 години. Доживотен е најдобра казна. Така би се свестиле 'можеби' останатите дека после злодело нема враќање назад.

Ако лежат 3 години и излезат очекувам само во полошо издание да излезат.

Нешто што не може да ми се разјасни е: Кој може да и помогне на девојката за да не е жртва? Психолог? Кој може да и ја подобри психата? Свесен човек не го простува ова.

На candy.cane, Ambitious, ocicka2014 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Покрај другото, заедничко за монструмиве е што се неписмени.

На Ambitious, fana, KateKane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    10.530
    На насилниците им е изречен осум дневен притвор.

Ова е премалку.

20. Demiii

Demiii Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    541
    Чудни сте ми вие штo сaкaте дa бидaт тепaни, јaс би бaрaл пoдoлгa зaтвoрскa кaзнa a не нoвo нaсилствo, штo пoсле ? Ќе излезaт уште пoлoши, јaс не сум видел некoј штo излегoл дa свртил прaвец нa пoдoбрo.

На candy.cane и gjoker4e им се допаѓа ова.