Убиство од небрежност... мислам дека до таму ќе го одведат случајот, што и според мене е така. Детето стварно немаше крв во него на снимката кога го носат, изгледаше на човек кој веќе нема да може да спие мирно најискрено. Казната за убиство од небрежност е од 6месеци до 5г. За загрозување безбедност во сообраќај при што настапува смрт е е од 1г до 5г. Жалосно, трагедија. Ама детето треба да си го отслужи своето, верувам и ќе го отслужи според притисокот од јавноста и медиумите. Да ги сноси последиците на своите акции. Жално што девојчето ништо нема да го врати. Ниту нечија траума ќе се избрише.
Јас кога полагав првиот пат ме бутнаа зошто еден дедо на другата страна од улицата се симна да помине, уште нестапнат на улица ми згазија кочница (не беше пешачки) и ми рекоа без разлика на се, пешаците морам да ги пазам и ако видам дека некој е со умисла да помине, да внимавам. Па дури и да не е стигнат до пешачкиот, да внимавам и да подзакочувам. Велосипедисти особено ми посочија да пазам и да проценувам кога треба да закочам. Очи отворени без разлика дали имало или немало пешачки, дали работеле или не работеле семафори, дали поминале на црвено или зелено. Крив е дечкото и точка, не внимавал.
Полагав и сум активен возач. @mariz , не спородевуај возачки испит каде што ти бараат нешто и што го нема за да те бутнат.
Истото и јас го напишав само без закон. Како што можеш да видиш не се квалификува како убиство, туку сообраќајна незгода со смртни последици на 1 или повеќе лица. Истотака сите казни се под 5 години како што можев да прочитам. Само за информација, јас сочувствувам со девојката и семејството и тоа многу бидејќи и јас бев дел од сообраќајна незгода. Типот во 6 наутро не удри со 180 со BMW на тато. Цела среќа нити една од 10 те девојчиња немавме физички последици дури ни модринки (возилата и 2те се на отпад), психички имам сеуште бар јас. Истотака моја блиска почина како пешак, од пијан сељак. Закон и држава да не штити нема, тоа е јасно одамна.
за друг случај : Во обвинението било изоставено делото „неукажување помош на повредено лице“ со кое Видојковиќ се товареше, поради тоа што не застанал откако ја прегазил 19 годишната Цековска. за овој: Осомничениот возач ги оставил без помош повредените лица и останал во своето возило до доаѓањето на увидната екипа. Пазете сеа закон во Пенсилванија, САД.Кај нас гледам го нема: го прашав ова чичко Гугл: What is it called when you hit someone with your car and they die? Vehicular Manslaughter: Go to jail for causing an accident? ( Penal Code 192c) In California, a person commits the crime of vehicular manslaughter by driving in a negligent or unlawful manner and thereby causing the death of another person. одговорот е: Murder is defined by Penal Code 187 PC as “the unlawful killing of a human being or fetus with malice aforethought.” First-degreemurder comprises all premeditated killings as well as felony-murder, where someone dies during the commission of a robbery, carjacking, rape, or other serious crime. превод: Убиството е дефинирано со Кривичниот законик 187 ПК како „незаконско убиство на човечко суштество или фетус со злонамерно размислување“. Убиството од прв степен ги опфаќа сите убиства со умисла, како и кривично дело убиство, каде што некој умира за време на извршување на грабеж, кражба на автомобили, силување или друго сериозно кривично дело. Убиството од прв степен е казниво од 25 години до доживотен затвор. Но, ако убиството вклучува чекање, тортура, деструктивна направа или други посебни околности, единствените казни се доживотен затвор без условна казна или смртна казна. Убиството кое не вклучува без умисла, наместо тоа, се гони како убиство од втор степен, кое носи 15 години до живот. ВО КОНКРЕТЕН СЛУЧАЈ ЗА СООБРАЌАЈКА : Конечно, убиство од ненамерно возило е ненамерно убиство на некого во сообраќајна несреќа. Во зависност од околностите на случајот, обвинетиот може да биде обвинет за кривично дело или прекршок. НО СЕПАК Е УБИСТВО. @Luciferka чекам видеа, да видам кај претрчуваат.Ајде постирај
ОЈО вели кривични дела – Тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот како и Неукажување помош на лице повредено во сообраќајна незгода. Неукажување помош?
Па тогаш мислев дека е нешто безврска и дека не ми беше којзнае каква грешка, но не е така. После полагање повеќето се опуштаат и возат со грешки.
Наводно адвокатот на детево тврди дека во состојба на шок му се одзеле рацете и нозете и не можел да укаже помош. Ваљда има начин да се докаже.
Епа шо спомињаш тоаш? Шо се праиш паметна.Убаво ти рекоа дека си од негова страна. Ич кур не ме боли да ти кажам право. Да си ја фрлиш дипломата у канта. и да чим си со ОДБРАНАТА, не моеш да си реална и непристрасна @GirlRose https://a1on.mk/macedonia/video-voz...-za-advokatot-merkata-e-iznudena-od-javnosta/ се враќам накај 3 да ве дотепам со факти.Да не пишувате многу дур ме нема И фикс треба уште еден факултет да запишам.Убаво ми викаа моите иди на правен те бива.. Ја неќев Устави и Закони да учам * не знам више што пишувам цц збрлавев
Со лекарскиот извештај дека бил истрауматизиран во моментот кога го донеле во судска медицина да му се земат примероци на крв и урина ќе докажат дека бил во шок и дека морале да му дадат лек за сморување и нема да му пишат казна за неукажување помош затоа што не бил во состојба да помогне, само за другото ќе се гони.. Барем јас така мислам..
Татко ли ти е адвокатот што треска глупости? Не знам со кој ум се нафаќате да браните убиец... Имате ли совест
Девојче јас сум правник, @SeaMermaid е правник, да го викнеме еве и Тупанчевски да ти објасни дека ова не е убиство и дека нема елементи за правно да се квалификува како такво. Се водите според емоции. Си има закони и постапки, остај ти твоите fbi фантазии. Не знам што пробуваш да постигнеш. Навистина. И останатите. Еве ќе му се суди, колку ќе добие, ќе одлучи судијата. Девојката почина, не ја враќа никој. Дечково ќе оди во затвор, се надевам дека нема само да е во Идризово, оти место реинтеграција, ќе стане и криминалец. Ама да не бегам од темата, тоа е друг проблем кај нас. Само се надевам дека малку ќе се подигне совеста, државата ќе превземе повеќе мерки за да ги превенира овие несреќи. А младите ќе станат посовесни, за да на 20 години не завршуваат по затвори.