@Asistentkа да, на групите на фб жената пред недела две, имаше прашано за мислење за Санте, а и прашање за природен со епидурална. Што се случило на пораѓај и како одлучиле за царски со општа- не знам. После многу негативни одговори за Санте, напиша дека има 7-8 илјади капар оставено, што ми е најголема глупост што приватните го бараат тоа, сметам дека секој има право да го промени мислењето кај ќе се породи, па и последниот ден да е. Многу жално пак ќе кажам, нека почива во мир.
Кога јас се пораѓав побарав епидурална и ми дадоа во најголеми болки 5 листа да читам и одговарам и на крајот да потпишам. После ми ја ставија анестезијата и кога почна да ме чеша стомак, се чешам, а не осеќам дека се чешам. Ќе полудев од чешањето. До тогаш прв пат имав реакција на некој медикамент. Може да е било некоја реакција заедничка од провокацијата и епидуралот не знам. Може жената ако била со спинална да поминала само со чешање како мене.Ама ете кој да знаел Лека и земјаА на бебечето му посакувам да порасне во силно јуначе.
Koja klinika ako mislis na plodnost se lazes samo ako se baziras na toa sto oni go pisale tamu na fb oti imat 51 procent uspesnost nema vrska invitroto vo svetski ramki e uspesno 30 do 40 posto a na niv od kade im e toj procent nez sigurno da gi lazat samo parovite zatoa go imaa staveno
nema vrska najuspesni se sistina za invitro mnogu ubavo znam se spremam za treto ivf prvoto bese vo plodnost najloso iskustvo imam od tamu vtoro vo sistina drbea ok ama me nervira a sestrite tretoto ke bide vo new born I sega zasega sum prezadovolna od se
Значи за целосна анестезија одамна се знае дека е штетна и делува различно на секој организам. Јас кога сакав за обична операција да ме трујат цела, не ми дозволија од причина што знаеја на кој ризик играм. Кога постои шанса за од пола надоле и јас кога би била трудница би барала алерго тест и инекција во кичма. Многу ми е жал за родилката, на човек едноставно да му е страв да се породи во било која болница. Ни во државна не е сјајно, дедо ми во страшни болки не сакаа да го примат затоа што бил стар и не лекувале стари луѓе, а требаше само да прима инфузии, па немале кревет, па не знам што бла бла. Никогаш нема да и простам на болницата што го оставија на милост и немилост и почина во страшни маки. Јас во државна не стапнувам. Се надевам бебенцето ќе преживее и ќе има долг живот. Бог да ја прости родилката.
@Meckicja не знам, јас кажувам што имаа изјавено на страната за успешност минатата година, над 50% беше Плодност. Сигурно има улога и бројот на пациенти, не знам како сметаат. Знам за лошото искуство, верувам и многу други дека има, ама еве пример јас сум од Битола и имам голем број на познаници и роднини со деца и успешни инвитра во Плодност.
Nema vrska samo lazat so tie nivni procenti nie seuste ni nemame celosna statistika za uspesni invitra se e laga samo za dobar biznis
Toa e samo laga 30 do 40 posto e uspesno ivf na svetsko nivo od kade im se tie 50 posto stvarno nez samo znam oti toa im e taktika za dobar biznis imame nie zatoa anketa na temata vestacko oploduvanje mozes da ja vides ostavi go toa Oni sto go pisat na fb jas nesum go videla ama blokiran I mi se na fb
Ок чил аут. Ако ти имаш лошо искуство таму други имаат добро искуство+не едно туку две бебиња. Познатиот македонски актер Александар Микиќ и неговата сопруга, харфистката Весна Станојевска вчера во болницата за гинекологија и акушерство „Плодност“ во Битола, станаа родители на близнаците Ена и Иво. http://vesti.mk/read/news/4760736/1...harfistkata-vesna-stanojevska-dobija-bliznaci
Koj kako no da se najuspesni vo mk ne se imame si nie anketa na vestacko oploduvanje kade mozes da vides koj dr se najuspesni
Страшно е зa читање дури. Огромна загуба и со ништо не се надоместува. Треба да се понесе одговорност, но за жал во нашето здравство тоа е малку познат поим. Се молам само бебето да преживее, да му даде Бог сила и живот. Секој збор натаму е сувишен- голема трагедија.
Се потресов и јас премногу од сторијава за родилкава што починала. Страшно луѓе Цела ноќ не спиев и ја мислев...не дај боже на секоја родилка може да и се случи ако стигне до ставање целосна анестезија Санте плус тррба да излезат со цела сторија што се случило, да сносат вина и последици ако се докаже дека тимот присутен на пораѓајот е виновен за трагедијава. За жал, и да испиташ дали си алергичен на нешто па и на анестезија и да покаже негативно или позитовно на испитувањето, при наредниот контакт со алергенот може да има реакција....затоа општа анестезија е лото...сестра ми вадеше крајници во воена со општа и едвај ја освестија и повратија... Се чудам како стигнале до оваа општа анестезија и зошто морала да биде аплицирана..Др Јегени кога јас се пораѓав и дојде момент за царски ми рече одиме со спинална, не ми даде да бирам. Ми кажа постои опција и општа ама тоа е ризик непотребен кога си во супер состојба да поминеш со спинална...сите ја одбегнуваат таа општа анестезија...кој знае што се случувало...никогаш нема да дознаеме вистински...истово се случи мислам пред три години беше со родилка во Систина, почина жената, така си остана и таа приказна... трагично секако, нека почиваат во мир, а на бебчето н му посакувам се најдобро... Инаку, ако има тука доктор/акушер нека потврди ама мислам дека по правило во критична ситуација се спасува прво мајката, па бебето -освен ако желбата на фамилијата не е поинаква....
Така е. Дека да ја расекуваат за бебето,дополнително крварење,одма ќе ја изгубат мајката. Тимот одел на план да ја реанимираат па со бебето биде што биде. Ама кога виделе не се буди искористиле барем бебето да го извадат што е прашање по толку време без кислород дали ќе преживее и ако да дали ќе биде се во ред. Жалосна таргедија.
Жално и потресно... сочувство до фамилијата. Точно, се може да се случи, алергиска реакција на анестезија и не е така реткост, ама има протокол за постапка во такви случаи и вадат жива глава. Санте се битпазар од болница, 3 за 100 понуди. Систина верувајте не е ништо подобра, таму пак за една инекција согласност потпишуваш. Си си тргнал да си одиш, трчаат по тебе да ти ја стават по преглед, со се папирот кој немаш време ни да го прочиташ, ти брбљаат и ти го туткаат во рака. И оп 2000 за нешто што ќе го платиш 150 денари ако си ја купиш сам и отидеш во амбуланта на боцкање. Непотребни инфузии само да ти набилдаат фактура, непотребни задржувања во дневна амбуланта за да ти рачунаат ден, многу грозни финти, но сепак не е тоа темата. Потпишувањето на согласност е најдебилната работа која можеа да ја смислат за да се оградат, ама за жал на суд им поминува бидејќи кај нас судството е идиотско кое не ја сослушува објективната вистина, туку папири гледаат само. Се губиме во папири, бирократија и други глупости од стравови да не ја огрешиме, а страшно ја грешиме за многу важни работи, страшно. Мешаме битни и небитни работи, не само во оваа професија, во сите, фокусирани од стравот да не треба да се носи одговорност, зошто ако треба да се носи, никој реално не те сослушува туку гледаат хартии на кои може да пишува било што и по тоа се суди. Колку сме бедни. И не, не е така секаде. Од каде да знам што е добро за мене во такви моменти? Што ако мора да се делува итно, а не сум свесна, нема близок до мене, кој ќе одлучи, кој ќе потпише? За секоја професија дебело се одговара, за некакви банални глупости, особено па пари кога се во прашање, ама за човечки живот... согласност имале. Абе ајде? На клиника патем не се потпишува никогаш никаде никаква согласност. Не дека не кријат кога ќе се случи нешто, ама јас лично никогаш не сум потпишала, а имало безброј ситуации. Да се корегирам, само во еден случај, дедо ми требаше да се оперира, но со слабо срце и висок притисок, само тогаш познавајќи ги објективните ризици ни рекоа да потпишеме, дека етички они не препорачуваат, но ако семејството и тој сакаат, само ако потпишат ќе оперираат. Во друг случај, не. Ова не недопустливо. Ги читам во ЖДМ, се случувало демек. Е не се случува, не се случува само така, особено па во таква состојба и бебе да оставиш во стомак... не, немам зборови. Ги читам и глупости пишуваат, која кај се породила и како поминала топ, па паметувања како било подобро... на кого му пишуваат? Кој очекуваат дека ќе го прочита? Или орден очекуваат за одлуката? Не разбирам. Каква простоќа од народ сме. Некоја дотична Александар Марија (доволно кажува се) па и хахаха има, ко демек смешки живи што на тв немало, а да била државна ќе се пишувало. Се спремам за операција, алергија имам на две не знам што од анестезија, да не тврдам... тек сега ниедно убедување за ничија стручност не ме убедува од прва. Ќе пукнам мислам.
Се потресов...лесна и земја на жената. Се надевам малото јуначе ќе испадне од оваа битка живо и здраво. Коски ми се стресоа од пораѓај, никогаш таков алерго тест не ми направиле(ок, можеби оти не ни сум била под анестезија), ама па и детево(2.6) го ставија под анестезија без таков алерго тест. Само прашаа дали има некаква алергија и дали јаде кикиритки или соја( ова кажав дека никогаш не ни пробала). Не ни знаев дека таков е како стандардна процедура Нека дава бог сила на фамилијата
Жално за жената, за бебето, за цела фамилија. Два пати сум оперирана во чаир ( еднаш со општа, еднаш со спинална) два пати си потпишав согласност. Цимерката ми раскажуваше ја чекале цел ден, на крај кога морало итен царски кога ја носеле да ја спремат и дале да потпише. Таа од памет се извадила, не знаела што ја тераат да потпише, полуписмена жена од село. Им рекла ништо не ви потпишувам, а они " е ако сакаш да ти умре бебето,не потпишувај"хаос. Факт е дека штом е болница ке има и не мил исход некогаш. Алергијата, крварењето, изливот не прашува приватна или државна болница. Но факт е дека треба да си сносат одговорност, да се разјасни што се случило и како се реагирало. Боже дојде време ко доба на баба ми која стално викаше жената кога рага со едната нога е во гроб. Два пати кога легнував на операционата маса оваа реченица ми беше во глава.