Не твојот пристап е филозовски и е напишан само да се цитира. Збориме за истото. Ајде вака, што е држава? Зошто јас нели ја обвинувам државата а ти луѓето. Држава - множество на правила или институции преку кои поединците делуваат колективно наместо поединечно. Кои се поединците кои делуваат колективно наместо поединечно? Луѓето ...така. Несфаќам зошто ме цитираш и навредуваш кога го збориме истото. Дали сум рекла државата или луѓето е иста зезанција кога сите знаеме дека државата ја прават луѓето.
Сега видов дека организатори на протестот се блиски на момчето на девојката која загина кај Сити мол, поточно човекот кој уште од прв ден искочи со секакви навреди, погрдни зборови, клетви, колнење и што уште не на сите портали.. Пишува мирен протест, и ако е мирен би одела, да искажеме револт, ама само да не испадне како за Короната, одиме да протестираме за мерки против ковид, доаѓаме таму и некоја багра дилетантска среде бина урлаше доктори убијци.. Се надевам нема да почнат и овде исто со секакви навреди, погрдни зборови и се и сешто..
Колку само судбината може да биде чудна. Пред недела дена се правеа тука муабети дека секому може да му се случи сообраќајна несреќа, буквално на секому. И, никој не оди со умисла да убие некого. Еве денес, баш тоа се случи. Мајка, на која ќерка и почина во сообраќајна несреќа, усмрти човек исто со кола. Некој кој доживеал болка и загуба и треба највеќе да внимава, му се случува истото. Не се знае со автомобил... Секое влегување во него носи ризик за несреќа и смрт.
Кажаа на Телма пред неколку дена само во град Скопје биле казнети за еден викенд 600 возачи (не ме држете за збор точно за временската рамка и за бројката). Казни има значи, ама олигледно не делуваат.
Јас на партизанска одамна не сум видела да застануваат, не па да казнуваат. Само свиркаат од кола по паркираните возила пред пазарче. Едно време застануваа само мотори(читај моторчиња), оние јакине никогаш. Затоа викам не е исто некој што возел со 5км/ч над дозволеното со некој што возел 50км/ч над дозволеното. Ама овој првиот ќе плати и ќе се брои во статистика, а овој вториот ќе сврти број и толку. Ако има 600 казнети, уште колку има не казнети?
Сигурно на бандера бил качен, спремен рипнал на хауба, а таа со 30 возела. Ко да не знаеме дека таму буквално летаат колите, иако има пешачки и одма во близина автобуска станица. Ко да фатиш да леташ на Бит Пазар кога знаеш дека претрчуваат. Ама не, те сфаќам. Во Скопје буквално така се вози. Има јас да сум во право и да си гледам за мене, макар и по цена да убијам некој. Човеков да останел жив, ако претрчал непрописно ќе си плател казна. Женава како и да е пак е крива и треба да одговара, пошто прилично сум сигурна дека возела над 50. А ако е непрегледно место нека смали и 40. Со таа брзина може да се изреагира. Дури и пак да го мавне, поголеми се шансите да преживее. Баш дека "на секому може да се случи" ваљда треба да е еден знак за да успорат сите у вожња, а не да си го користат како оправдание да продолжат да дивеат по улиците.
Е сега не се занимавам со статистика, ама не е дека не казнуваат. Центар-Карпош има полиција и застануваат, не е дека не. Едно време кога им се истенчи буџетот памтам и кај Зелено пазарче скришно демнеа. Не знам што се случува со камерите, тоа треба да е чиста работа, ама не оди и тоа.
Не знам, овде кај буњаковец, не застануваат ич. Има полиција да, ама само разбркува паркирани коли. За брзо возење и не почитување семафор не застанале никој. Ептен сум на главна и одма до пешачки. Затоа викам бројкава не ми е верна, зошто денес може ќе го казнат тој што застанал да носи роба во тинекс, и ќе го бројат во статистиката за пишани казни, као демек еве се работи, а оние кои возат лудо, кои не застануваат на семафори не се казнети. Е да, пешаци казнуваат. Друго што ме нервира е: го застанува мм, му вика си пиел? Он му вика не! И со понашање му вика сигурно? Зошто се понашаш, место да кажеш ајде да дуваш? Зошто дрско однесување кога ако има прекршок треба да се пише казна? И ова е секој пат кога бил застанат на ајде да кажеме рутинска контрола. Мора да се прифати дека е нормално да има сообраќајна проверка, а и соодветна казна. Мм го удрија на паркингот кај бензиската кај амсм, човекот не кажа еј ама олеснителна околност,јас од доле(од регистрација) идев немав прегледност. Те удрив, тоа е крив сум. Ама удри со 30, мм вика ја не се ни поместив од ударот. Немаме ние таква култура, никој. Зимам дете пред градинка, поминуваме еднонасочна уличка, тука нон стоп има застој зошто земаат деца со коли, една фраерка на детево на уво му свирна. И тргна побрзо? Не. Сеа се изнапишав а те цитирав тебе, не се однесува на тебе, да не ме разбереш погрешно. Само гласно коментирам.
Ај,да повторам. Не може на секој да му се случи.На совесен и внимателен возач не може да му се случи! Има луѓе што возат со децении и немаат прекршоци. Зар будали се тие што почитуваат сообраќајни правила? Не се,туку ете совеста им работи. Секој кој одзема живот е убиец.Зборете до сабајле,не можете да го смените тој факт. Не сакал,не сакала,бла,бла,бла... Ќе ги браневте и правдавте ако жртвите беа ваша крв? Не верувам. Џабе негирате. Не сакал,види му фаца,жал ни е,му излетале... Сето ова е бранење и правдање на убиец! Има убиства и без намера. Не се правете ко паднати од Марс. Зошто не ги почитувале сообраќајните правила? До толку ли не им текнува на можните последици од брзото возење? И да,законот треба да се смени и вакво дело да се суди како убиство.
Сообраќајна култура нула и од шофери и од пешаци. И јас сум претрчала кај што нема пешачки, се ставам и јас во овој кош. Дедово беше зад џипот, не разбирам, го удрила и летнал преку кола, дури таа успеала да закочи тој веќе бил назад? Не е тоа возење со 30, ама ајде. Ќе помисли човек барем малку ќе не држи паметот, барем неколку дена. Скопје е посебна возачката (не)култура. На другар му блиндира полиција да застане, оди по него, што направив си вика, тоа да се врател цигара фрлил низ прозор и да си го соберел пикавецот. Најголемите криминалци ги фатија. Не дека сум за фрлање пикавци, ама село гори, он за пикавецот. Ќе се наполни државна каса да застанат еден ден неделно да шибаат казни за брзо возење, за пијано возење. Еден ден неделно само, не мора повеќе. 80 дозволено, тој 120 вози и ти вика тоа е препорака, а ти си правиш проценка на услови на пат. Ова го имам слушнато, точно вака ко што ви го пишувам. Имаше една заебанција вика, во светот ако си испил 3 пива одиш со такси дома, во Македонија ти си шоферот. Колку се увреџени ако им речеш не пиј, они се преспособни, топ не ги пие. Колку и да сака човек да има надеж за државава или воља за промени, ова е невозможно. Пред некој ден Викторија, после тоа уште 5 сообраќајки во 3 дена.
Во случајот со Јелена осуден е возачот 7 години мислам. Ама родителите на Јелена сакаа да му се суди како за убиство, а не за сообраќајка со смртни последици. Затоа се влечка по судови и билборди, сега неа кој да ја стави на билборд.
Ама дечкото бил тежок дрогираш, кај имал дрога во крвта, имал и алкохол, да не била Јелена и да не паднале во канал, некој друг ќе покосел сигурно..
Како бе меилов на Gmail?! Затворен е возачот во нејзината сообраќајка. Олеснителна околност е да возиш над 100км на час во населено место?