Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    така е но не е перманентно. пишува дур не средат недостатоци. У превод дур бучавата стивне.

На YoungandBeautiful, Troi, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.667
    Допаѓања:
    38.264
    Верувај дека ќе има такви што ќе одат таму. Се ќе направат само за да се породат во приватна болница. Кој сака нека оди таму. Јас сум против пораѓај во приватна болница.

На Asistentkа, Kitten, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Си родила царски па да збориш дека нема ни болки ни ништо???
    Никогаш немојте да осудите жена што е породена со царски рез, а не и ја знаете причината зошто стигнала до истото. 90% од жените одат на договорен или спонтано излегува да завршат со царски зошто ИМА причина. Кога одиш на царски не е секогаш да влезеш насмеана, без болки во сала, да замижиш и да станеш мајка без ништо да осетиш. Не си им во кожа на тие што родиле царски, неможеш ни да замислиш колкави болки имаат жените кога ќе се разбудат, и незнаеш колку е страшно да легнеш, да те успијат и да незнаеш дали ќе се разбудиш за да си го видиш детето.
    Кога жените раѓаат природно, не ставаат потпис на ништо никаде зошто не е толкав ризикот како со царски рез. Тоа е операција, и пред операција ставаш потпис за согласност за да ако ти се случи нешто, болницата да не сноси никаква одговорност.
    Редно време беше Санте да се затвори. И, редно време е да се смени нешто и по државните и приватните болници, да се воведе ред за да има подобар прием и нега за родилките и бебињата. Жалосно е во 21ви век да умираат родилки или бебиња поради лекарска негрижа или поради недостатоци во болниците. Срамота.

На Asistentkа, SV1911, fana и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.700
    Зошто? За Санте ми е јасно каква болница е, ама еве Систина има стручен кадар, опрема.А по државните не се случува мислиш? Па прва моја братучетка одвај извлече жива глава на ГАК.

На YoungandBeautiful, cresa-jagoda, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.667
    Допаѓања:
    38.264
    Јас сум задоволна од ГАК. Додека лежев таму сите родлики имаа позитивни искуства. Дури се изненадив. А слушав секакви мислења за таму. Кога пишав приватна болница, мислев на Санте Плус.

На Asistentkа, cresa-jagoda, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    секој каде сака. Но Санте ни на душман не би рекла

На ivi1987, cresa-jagoda, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.700
    И јас исто. А и форсираат царски без никаква причина. Јас не познавам ниедна породена природно таму.

На fina erika, ivi1987, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.174
    Допаѓања:
    124.635
    Ја пораѓала Станка од Хистера мислам. Ваљда имала договор со болницата. Го читав постот од родилката така се изјаснила.
    Верувам дека не направиле се за да ја спасат. Дете без мајка, мајка без дете , без живот.... нефер, нечовечки ;(

На Asistentkа, galapce, fina erika и 6 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.821
    Допаѓања:
    274.939
    Јас некако немам верба во ниту една приватна, само од Ремедика не сум имала прилика да се пожалам. Искрено во иднина таму и планирам да раѓам деца. Или евентуално Чаир, ако си најдам врски мајка ми со мене придружба да биде :)

Докторите мои вака викаат: секогаш е ДРУГО во голема болница. За тоа се во право. На лошо секаде може да тргне. И во Америка и во Австралија. Лековите се тие. Ама во лошото е многу важно да има персонал. Секој доктор со своја глава и со свое искуство ќе придонесе. Зошто колку сака нека е добра болницата, може да затреба кардиохирург, неврохирург... итн. А со трансфер секогаш се намалуваат шансите за преживување. Друго е кога самата болница има повеќе различни специјалисти, па и повеќе специјалисти за иста работа. Медицината не е секогаш 2+2=4 ниту секој човек идентично на се' реагира. Затоа е важно колку глави размислуваат во критични ситуации.

Факт е дека во приватна болница има подобри услови, но кога е живот во прашање, џабе се тие услови, џабе си сама во соба, џабе имаш сестра за себе и убава храна или убава соба. Се' тоа паѓа во вода.

Јас не би доверила мое здравје во таква полуболница, пре би да платам повеќе за Систина или Ремедика, а ако немам пари во државна или Чаир. Секој со свој памет, ама никогаш нема да заборавам, кога еден пациент го прашуваше мојот доктор дали е подобро операцијата да ја направи во приватна болница, а докторот му рече - бирај доктор, не болница. Можеш и во хотел да умреш, ако докторот не чини.

На Asistentkа, Annath, SV1911 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Чаир не ти е некоја болница. Родилиште, како и Санте. Гак е друго

На buba4e89, fina erika и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    15 годишно дете починало на трауматологија најверојатно од реакција од анестезијата, штотуку кажаа на вести, што да кажам од анестезија како што се плашам од ништо друго не се плашам, два пати примано целосна анестезија и два пати страв во коски, и спинална имам примено но за неа ете немав страв .
    .
    За санте редно беше да се затвори, тоа сликање на фб, родилки полуголи, бебиња штотуку родени, на се личеше само на болница не, се надевам никогаш нема да се отвори повеке.
    Јас ниедна, ама буквално ни една не знам што се породила природно таму, во мое опкружување имам само 6 жени што гарант ке си родеа природно да отидеа на друго место, и после се, они уште се крстат во санте па и за второ ке иделе таму , нека идат :fubar:

На Asistentkа, azelea, fina erika и 4 други им се допаѓа ова.
  12. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Пораѓај природно чини многу помалку за разлика од пораѓај со царски. Можеби затоа го форсираат толку, ако го воопшто го форсираат де. Мене од две бремености ниту еднаш не ми се случи да ми биде спомната втора опција освен природно. Сега во последно време дојде како моден тренд пораѓање си царски. Ретко некоја мајка да се пофали дека родила по природен пат. Тоа ми беше констатирано од порано.
    Едно време знам со царски се породуваа само оние кои беа критични. Денес секој може да бира кога веќе плаќа.

На Asistentkа, fina erika, LUCI 99 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    санте нема ревјус повеќе??

На eli25 и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас со двете се породив во Чаир, далеку постручни и пофини за разлика од Клиника, каде третираат трудници и родилки како стока (јас на прегледи бев една од нив), а исто и жени оперирани од други работи. Мајка ми Матка и јајници вадеше на клиника, докторот не и ја направи операцијата како што треба, па 24 саати после операција крварење внатрешно на интензивна никој не и го тргнал чаршавот за да ја види, после тоа пак итна операција, за малку ќе ја изгубивме.
    Во Чаир имав два пати критичен пораѓај, ама и јас и децата живи и здрави излеговме.
    @friendy не е мода, да не си им во кожа на тие што завршиле со царски. Минути се во прашање, загрозен е живот и на мајка и на бебе. Незнам зошто толку ширите вакви бош муабети и ги правите луди тие што родиле царски. Неможат сите да имаат бременост и пораѓај како од книга. Мене два пати животот ми висеше на конец, одев до крај, 24 саати со болки за природен пораѓај да имам, на крај со трчање ме носеа во сала да ме породат.Во очите на многу со вакво размислување испаднав лигла, немајка, јас што сум родила така не сум била мајка, не сум осетила како е да се роди. Ама дур сите збореа така мене и на децата тој царски рез животот ни го спаси.

На ane.bella, EuHenIa, Asistentkа и 17 други им се допаѓа ова.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.056
    Не е работата колку се стручни во Чаир. И јас сум задоволна од таа болница. Премногу.
    Но за раѓање , што знам:wasntme:.
    Во Чаир нема ни интернист( а сметам дека е неопходен), не пак специјалисти хирурзи ( кардио,невро....). Само гинеколози,анестезиолози и педијатри . Толку. Ако не дај боже настане било каква компликација, директ на клиника. После ова со Санте, не би раѓала во родилиште.
    Или Систина, или ГАК. Смо овие се комплентни со доктори.

На galapce, fana, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Иви јас колку што разбрав погоре зборуваат за оние кои без компликации самоиницијативно се одлучуваат за царски. Да не ги мешаме работите. Како Миа што напиша де, нели ја коментиравте во Мак. Јавни фаци.

На An-na, fina erika, ivi1987 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    http://nmd-zdravje.com/petnaesetgod...na-operatsija-na-klinikata-za-traumatologija/

Пак од анестезија.
    Колку неспремен кадар работи по болиците, чудо нешто.

Нека почиваат во мир.
    Секој збор е вишок.

За родилката е уште потрагично што скоро цела фамилија и се доктори, а меѓу нив има и гинеколози.
    Братучетка и ми е колешка, па не можат да си опростат сами, ни пак да се помират како им се лизна од раце иако домашните не се криви.

Некој по улица се породува здрав и жив, а некоја ко кралица ја гледаат и пак нешто ќе се случи.
    Ете, така требало да биде и баш таа кога ќе се породува да има неспремни доктори...Нема врска ни пари, ни финансии, ни углед...КОга нема век, џабе е.

А Санте и да ја отворат за некое време, не знам која жена би се породила таму.
    Катастрофа.

На Asistentkа, fina erika, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    друго е ова. детето било со генетска мутација.

На fina erika и joy1 им се допаѓа ова.
  19. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Еве сега дознавам за Санте, се породи пријателка пред неполн месец.
    Породување €2000 + ако сакаш да ти присуствува доктор кој ти следи бременост €300.
    Царски со целосна била пријателката, нормално тоа се + €.
    Значи дно сме.

На galapce, buba4e89, fina erika и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ценава за породување со царски е???
    Јас знам дека околу 85000ден е царски со докторот кој си го одбрал а околу 65000ден природно. Тешко да е реална ценава...
    А и тоа не е воопшто важно во ситуацијава....страшното се случи без разлика која цена :/