А зошто не зборуваш дека законите се неправедни ? Кој треба таа тема да ја разглаба, правниците или Стојанка од Лисиче ? Туку ве боли курот ја да ти кажам, само пари ви се у глава и кој кого на суд ќе надмудри и изигра. Пред да напишеш дека ти посакувам, ќе напишам НЕ ДАЈ БОЖЕ, да ти убијат твое дете, па ти биди задоволна со 3 години казна и величај го твоето мочано право. Срамота.
Не е со директна умисла, со евентуална. Бил свесен и можел да биде свесен каква штетна последица може да настапи. Евентуална умисла постои кога настапувањето на последицата сторителот го сметал не само за можно, туку и за веројатно. Нема побитна разлика помеѓу директната и евентуалната умисла ни во однос на волева , ни во однос на интелектиална компонента. Иако навидум се чини дека тежината на делата извршени со директна умисла е поголема од тежината на делата извршени со евентуална умисла сепак апсолутно не е така. Законот не прави разлика во поглед на казнувањето помеѓу дела извршени со д.у и е.у. Сепак делото е извршено со умисла за жал. П.с нормално дека ќе се кае, верувам и дека навистина се кае, ама како останало од старите после ебење нема каење. Жалосно за девојката.
За дело извршено со евентуална умисла. Кое може да биде многу побезобзирно од дело извршено со директна умисла.
Тие беа обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок, упад во собрание. Сепак тоа не е штала, таму има народни избраници кој народот ги избрал за да носат одлуки во негово име без разлика дали тоа му се допаѓа на некого или не, не може тебе кога ќе ти текне да влезеш таму, да правиш неред и да тепаш луѓе кој народот ги донел на власт.. Ако тепаш народни избраници, значи ги попречуваш да носат одлуки во име на народот, а за тоа треба и те како висока казна да се добие..
Па не им е лошо Ќе убиеш кој те нервира, јадеш, спиеш за џабе, за викенд се журкаш. Истиот живот го живеам ко затвореник само дома ми е затворот
Има еден Ром во Битола, ги молел во полиција, дај задржете ме малку барем. Вистинска приказна. Офтопик.
Ne im e besplaten zatvorot plakaat ogromni osteti, trosoci za sudskata postapka. Ke si go pretplatat ko vo hotel da sedele.
Se sekavate za nesrekata vo Ohrid kade eden budala gi zbrisa 5 dusi, prehlani bese dvajcata decki pocinaa, devojkite so teski povredi. Dobi 4 godini uslovna kazna i 3000 eu nekoja si globa.
WHAT??? Мислев дека добил казна затвор ама дека барале поголема казна. Буквално сме дно од држава. Како може условна казна кога има жртви? Што е со жртвите и нивните семејства?
3 год затвор не се малку . Камчев за истото дело и тоа од затвор излезен на викенд, утепа човек и доби условна, така да... Ако добро се сеќавам до 5 год беше за вакво дело. Со оглед дека признал вина, не избегал од местото, годините што ги има, неосудуваноста... 3 год реално е квалитетна казна. П.С. И пред да ми скокнете сите земете у предвид дека детето не било под дејство на алкохол, дрога, исто така не било со умисла, а јас цврсто сум убедена дека Викторија немало да почине од ударот да не завршела во бетонот. Склоп на целата заебана и посрана ситуација еден живот згасна, друг ќе е катастрофа.