Мене многу ми падна сега жал за девојкава ако навистина е вистина ова што го зборувате, израсната во дисфункционало семејство, хоспитализирана во психијатриска установа уште на 14-15, па пуштена од таму, родила дете па и го земале, и овие згора на се таква личност која е со психичко растројство ја продавале за пари.. Девојкава не е за затвор, на неа и е потребен добар психијатар, и ова е уште еден случај каде што социјалната заштита потфрлила а тоа е најлошо, кога нема кој да ја заштити и ќе се изживуваат некој копилиња со неа.. И не ми викајте убила човек, да ја заштитела државата и да и помогнела, немало да дојде до ова..
Којзнае. Не сакам ни да замислам како изгледа одвикнување од дрога без соодветна терапија и надзор од лекар. Многу се самоубиваат од немоќ да го издржат тоа. Тоа ќе и биде најголемиот хорор сега.
Кога ќе помине некое време без дрога, кога ќе почнат и кризи да ја маваат, тогаш реалноста ќе и залепи таков шамар па ќе се освести се што направила и каде се наоѓа, ама касно ќе биде. Нормално е да биде рамна линија, она нема никакви чувства во себе моментално, све е прегорено.
Знаеш што? Делумно се сложувам, но истовремено и не. Знаеш колку многу луѓе биле низ слични и потешки патеки во животот, па од самото искуство не би сакале и другите да го доживеат тоа?
И јас имам психички проблем па не сум кренала рака на некого. Секогаш сум гледала да помогнам колку можам. Не ја оправдувам што била таква.
Мозок колку на врапче Па види во затвор имаат повеќе дрога отколку овие надвор, така да ќе си го вози филмот сестрата и таму.
Ама имаш мајка и татко кој секогаш биле до тебе и ти се нашле кога ти требале така? Или некој друг кој бил до тебе и може да те заштити, не си сама.
Од коментарите овде и по другитебсоцијални мрежи, настрана 9 - те неми гледачи на убиството, ќе сфатеш колку нашиот народ нема емаптија, солидарност, колку гледа само да напаѓа, да вреѓа, без да погледне во суштината на проблемот. Девојчето го развлекувате насекаде, од к..,наркоманка, психијатриски случај итн. Читам и ме лазат морници, како и во кои услови растело девојчето, дали воопшто некој се грижел за нејзе? Еден да се запрашаше, кај се овде родителите, кај се службите да реагираат навреме и да се обидат да го спречат ваквото однесување. Девојката пораснала очигледно во проблематична личност, склона е кон пороци, девијантно однесување, родила на 17 години, а детето и било одземено. И нам сето тоа ни е нормално, уште пак и ќе се шират овие информации низ медиумите, а никој не става прст во чело. Никој. Жално, премногу. Очигледно е дека кај нејзе постои проблем и тоа пред се психички. И не, не е виновна таа што пораснала во она што е денес, виновни се оние кои тоа го дозволиле. Се надевам дека ќе престанат недоличните коментари. Ракометарот е убиен, премногу жално, трагедија, ама имаме уште три млади лица кои, особено девојката, се со сериозни нарушувања и проблеми, кои само ни ја претставуваат сликата на нашето општество.
Таман сакав да пишам пошто зборот психопат се користи најчесто за убијци или насилници, а не е баш така. Не постои дијагноза психопат, постои асоцијално растројство на личноста, психопатите се подкатегорија. Кај луѓе кои се екстремно насилни (од разни причини доаѓа таа агресија), може да се развијат психопатски тенденции. Значи девојчево може да било насилно, и да развило психопатологија од одреден степен како втор стадиум. Отсуство на емпатија, страв, срам, каење, свест или совест ја става во таа подкатегорија.
Џабе е сега што и да се каже, кога сите институции направиле огромен пропуст. Се надевам ова ќе биде wake up call за во иднина на време да се обрнува внимание на луѓето со психички растројства. Искрено, барем јас, немам многу видено од психијатри. Повеќето гледаат само да ти начукаат апчиња, ни пет реда муабет нема. Мене еднаш ми препишаа погрешни апчиња. Среќа па немам последици, на време ги сменија. Жално како и да погледнеш.
Океј не сум сама и сега се повеќе од некогаш сите се околу мене. Ама сепак биле мои избори како ќе се однесувам јас со луѓето. Јас сум избрала да бидам добар човек. Она избрала да биде таква, каква што е. Зашто ја браниш? Без разлика во какви услови растела, не ја оправдува да гази така некого. Знаеш колку повеќе загрозени семејства има од неа? Па не биле такви децата.
Психопат не е дијагноза, туку карактерна особина. Дефиниција од психијатар. Едит: не ти идам контра, се надоврзав
Кутрата таа. Ете имала пријателчиња шо не е помогнаа да си бара помош со време, или и тие се со некое психичко пореметување? Шо зборуваш човек, машкото кој го заштити шо сто души гледаа кај шо тепаат? Убиле човек, се разбира дека имаат некое растројство, ама во затвор ќе си одат, отпосле нека си бара чарето по психијатрија. Ми е гајле мене за нејзиното жално минато сите си имат проблеми, па не одат да убиваат некој, нема таа да му одредува судбината на дечкото оти ја фатил за газ пример. За глупост.