Прва помош не подразбира само ЦПР туку било каква помош на лице место пред да биде однесен во болница. Може срцето да работи ама да е скршена раката и прва помош е да ја имобилизираш со некој предмет на пример. Ова чисто мала забелешка зашто велиш ако работи срцето не треба пп.
Правничке, ако му застане срцето може со реанимација да му ја вратиш работата, т.е. пак да почне да чука. Медицинар ти кажува
Значи зборуваме за одма кога настанува смрт. Ау не ми се верува што читам. Во сообраќајка ќе чекаш 12 часа да поминат за да се вратиш на местото на несреќата?
Простоќата не знаеш веќе како да си ја искажеш. Ама битно тука правник изиграваш. Не дај боже од тебе да зависам за нешто.
Полумртов е термин за заебанција и навреда на сите жртви на темава и општо на луѓе на кои што им требала прва помош. Едно е да се поддржувате една со друга пошто се кренаа емоции на темава, и во ред е тоа, ама друго е да ширите опасни дезинформации само за некаков инает. Информирајте се убаво за прва помош зошто може на секого да му затреба, на домашните дома, на дете, на мајка, да не го оставите да умре само за да не поврател, село гори баба се чешла муабет. И според мене треба да се бришат неточни информации, за кои не мора да ми верувате мене, проверете ги по интернет дали се точни, зошто ко што кажав и еден да прочита овде и да ги следи "советиве" е ептен лошо, а не па којзнае на колку луѓе ќе им влијаат и ќе се спречат да пружат прва помош на некого кога тоа било единствениот спас на жртвата.
Не дај боже да направиш сообраќајка и да не знаеш како да пружеш прва помош,ќе видеш дали ќе се смееш тогаш
се слагам.. а како шо е фреквентен форумов.... ќе се заебе некој ќе рече после ,,на Фемина прочитав’’
Накратко, CPR (реанимација) може да оживее човек додека уште мозокот е "жив". Кога веќе и кај мозокот ќе настане смрт ради немање срцева акција, тука реанимација не може ништо. А не дека е полумртов чоекот.