Какво префрлање вина... нормален човек нема да ја обвини жртвата а да го оправда педофилот... зборувам за нормална личност... за ненормални не гарантирам, свашта шета по земјава. Јас велам родителите да се свестат малку, оти на мое ако се случи не дај Боже ова, искрено сама ќе си се обвинам. За силувач освен бесилка друго чаре нема, психопати се... ама и сите да ги испообесат, пак нови ќе има, болест е тоа луѓе... тие не мислат на последици, не мислат шо ако завршам в затвор, или ако ме убијат. Ако нашите деца се попретпазливи и се држат на страна од опасности, може ќе се намалат за 30% нападите, нели ќе е тоа некаков успех? Нели би било подобро тоа барем што може да се спречи, да се спречи.
Исто. Ако вака се размислува под коментари и на форум потенцијално има многу повеќе опасности во околината. Мојот заклучок е дека нарушеноста на институциите потекнува од нарушеноста на сегменти во индивидуи кои ги прават. Сите овие морничави коментари доаѓаат од порите на луѓе кои се во овој систем, практично го создаваат, работат во него. Како очекуваме тогаш некое светло кога мнозинството и одлучувачки фактор кој треба да штити е со сомнителни вредности? Не е до држвата, до менталниот склоп е.
Они треба да скапат у затвор, ма да имаат пари ќе платат ќе излезат. Друго на видеото што кружело девојчето на 14 години им викало “што е ова волку мали”… замисли на 14 години. Јас а и повеќето на 14 години најголема дилема беше кое средно да го упишеме и големо мало едино на математика зборевме. И првата изјава у станица и била дека се било доброволно после ја сменила изјавата.
Никое дете не е имуно на груминг ,без разлика на тоа како вие дома го воспитувате/советувате детето (и возрасен може да биде жртва ) .Може да е најсаканото,најљубезното ,најпаметното дете ,а па да западне во стапиците на грумингот.
епа чим сѐ се знае, шо не ги фатите сеа сите 5ца и да им смените личен опис? за вакви какви мачења има оф оф, милина, абе ќе молат да умрат, ќе молат, ама нема да умрат
ама притвор се сите едино еден со е у домашен али него го немало на видеото само бил спомнуван и дал пари и стан дека нема да избега како гаранција
епа еве го проблемот соучесник е соучесник и коа стои и нишо не праи пошо не пробал да ги одврати од замислата е соучесник и сеа дал пари и браво тоа ќе го испере така тоа е, дур се решава со пари и станови ко овој и Мијалков, далеку сме од све
Све тоа океј. Нормално треба да знае да одбие ако некој пробува да го намами со бомбонче или да не збори со непознати. Ама вакви методи педофили користат во јавност за нели да не бидат сомнителни. Во прва прилика кога никој нема наоколу би го направил истото на сила. Е сега пошто мали деца нели сами не се движат многу, затоа ни се чини дека полесно ќе се заштитат тогаш. Арно ама ќе пораснат, ќе излегуваат со друштво, партнери и тогаш некогаш ќе се најдат сами во некоја ситуација. Тука би им рекле не останувај сама со непознати ама такви ситуации не можеш свесно да избегнеш. Оти многу често силувачи се блиски познаници, роднина, партнер, некој што го познавале. И кај деца е истата приказна. Само од непознати ќе го заштитиш така. Можеш да ја советуваш да ти се довери ако недајбоже се случи нешто ама дека ќе избегнеш однапред, нема.
Најголем дел од нападите доаѓаат од близина. Од дечко и другар. Од роднина. Од соработник. Преку 70% од жртвите го познаваат сторителот. За какво тргање од опасност збориш? Да, во ред, ќе бидеме попретпазливи со непознати, нормално нема да искочам со сомнителен тип, ама што правиме со познаниците и со изборот на нашиот партнер? Да отидеме во манастир ли? Ако сакате да се намалат силувањата, учете си ги машките да знаат што е не и да ја почитуваат туѓата автономија, бидејќи уште од основно почнуваат да маваат девојчиња по газ, да си препраќаат nudes од девојчиња што им ги пратиле во доверба и да уценуваат девојчиња да имаат секс со нив. Силувања има не зашто се силувачите психопати, туку затоа што предолг период од постоењето мажите не трпеле и уште не трпат доволно реперкусии за нивното однесување.
Мислам дека сите се согласуваме дека и родителите се криви.И дека секој родител треба да си ги поучи децата да внимаваат и во реалниот и во online светот.И на однесувањето. Ама, целата реакција на едните почна ради коментарот „девојчето што мислело за што ѝ пишува“. Што и како да мисли малолетно лице? Оти мислењето, можеби пишано без да се размисли како ќе звучи, навлезе во victim-blaming правец. И се дадоа објаснувања дека некои лица, особено деца се подложни на манипулација и дека не секој има родители кои му висат над глава и внимаваат што и со кого прави. Не се глупости кога велиш дека вината е во возрасните и институциите кои не го спречуваат ова.
малолетник не значи и малоумник како шо знаат 150 на 150 да договараат тепачки, или оргии така можат и за сѐ друго да размислат. У краен случај да се обратат на постар највише се криви родителите и кај двата пола дај им телефон и пари и кој ги врти, епа така не се станува родител
Moja poznajnicka na 16 god si rodi kerka,znaci momentalno ona e 36 kerka i 20... iznenaduvacko kolku ubav kontakt imat,kolku se iskreni edna so druga seto toa e blagodarenie na nea neli? E sea druga poznajnicka sekoj den na kerka.i na slikite ( razgoleni da ne kazam kurvinski) i pise dama na mama,si go imas stilot srekjo moja bla bla... pritoa.devojceto e 16.god se oblekuva bukvalno vo stilot: e*i me odvratno sto niti lici za 16 godisno dete taka,niti komentarite od mama i tato deka e perfekcija,dama,i tako dajle.... Ne go krivam devojceto,no luge.da.ne se.zezame previse se soblekuvat,previse se vo nekoj film,previse glumat nekoe besnilo a ima roditeli koi stvarno se gordeat so tipot kerka mi ima 200 lajka i site.i pisat deka e.bomba.... Na siluvacite najgolema.kazna ( no nema.da.ja dobijat ocigledno po ovoj molk sto go ima nigde ne se spomnuva.toa) Na zrtvata pisav i prethodno Gospod neka i e pomos... Za roditelite nema da.komentiram poso stojam na toa deka ako ti ne zabelezis deka.1.god nesto se.desava so tvoeto dete.togas imas nogo golem propust.... Inace mazena sum pa.majka mi znae da.me prasa uste: so sto ke ides do tamu i dali sama ke idam ( ako treba da idam nekade)
Што мислела за што и пишеле, што си мислела кога си излегувала со таква сукња, што си мислела кога си се поднапила со другарките, што си мислела со црвен кармин... Секоја може да е жртва на сексуално вознемирување и насилство. Сакав да не беше така, ама не бидете толку сигурни дека не може да си жртва ако превземеш соодветни мерки. По улица ќе си одиш од на работа, ќе те нападне. Е сега не оди по улички. Ние само дневно ќе излегуваме, по најпрометните улици, ќе се облекуваме непровокативно да не се возбуди некој, нема да пиеме повеќе од пола чашка, а тие можат да повраќаат по тротоари. Ќе се пазиш, ќе се допазуваш и во такси ќе те допира како на тоа девојчето пред некој ден. Ај па ако не нека оди по ладново пешки. Или нека си купи кола, шо бара да се пика по таксиња сама. Можеш како сакаш да се облечеш, да се сликаш, да се испијаниш и пак никој не смее да те допре, добри сте? Дозвола за секс се добива само јасно и гласно вербално кажана, а не облекла "курвинска" суќна значи заклучок сака секс. Свиркање по улици, нелристојни непобарани коментари, непристојно долго зјапање, се тоа спаѓа во вознемирување, за кое сум сигурна дека на секоја и се случило. Ај по што бевте облечени кога ви свиркале, јас по тренерки сум била. Сама си го барала муабет. Маж за се има пардон, абе не дека тој не е крив амааааааааа........ Нема ама. Лезбејки кога можат да не не напаѓаат кога се облекуваме во тесно, можат и мажи.
Наједноставно е да кажеш дека силувачите се болни психопати и ништо не им можеме. Ко да живеат во пештера и да излегуваат на полна месечина да силуваат. Многу неудобна вистина е, ама силувачите се наши и ваши роднини, браќа, татковци, чичковци, братучеди, другари, дечковци, сопрузи и секако синови. Ама никој не мисли дека неговото сопствено дете ќе стане силувач, и секој мисли дека доволно го воспитал да не стане. А за женските деца никогаш нема доволно забрани за излегување, забрани за облека, забрани за дружење со машки итн. Ако се деси нешто вакво, не се коментира потфрлањето на родителот на силувачот, туку на родителот на жртвата. Со самото тоа што сметате дека силувањето е производ на болест над која вие како родители немате контрола, а заштитата на женски деца е производ на воспитување над кое имате контрола издавате каде ја ставате вината и одговорноста кога ќе се деси нешто вакво. Трипати повеќе трубење им треба на машките деца, ама сите мислат по дифолт дека нивните се мирни и добри, исто како што мислеле родителите на силувачите.