Да да тоа сакам да кажам родителите многу придонесуваат за ова сега што се случува, имаше и порано секакви деца, но беа неколку, сега сите се вакви. Имаше на школо униформи и сите моравме да ги носиме, ако некој не носи ќе го пуштеја дома да си ја земе. Сега се се дозволува и нема никаква контрола. Штета што млади животи завршуваат трагично, сега има и многу шпекулации. Нека почива во мир и да се надеваме дека ќе се промени нешто, али тоа тешко, оди на полошо и полошо
Колку години си, извини? Јас имам 47, растена во титова Југославија, средношколка во лудите девеесети, па не памтам вакво утописко општество како што ти тука го опишуваш?
За што утопија дека имаше униформи? Па и наши родители имаја. Ние имавме и во основно и во средно, не знам што ти е тоа толку невозможно или пак чудно. Што е утопија? Дека сите бевме исто облечени? Па не знам ти каде си учела и во кој град али слободно информирај се како било пред 2000 та. Логото на униформите го правеја деца од тоа школо, избиравме кое сакаме да го носиме...сеа да не сме и офф топик веќе
И, израсна ли во криминалец другарка ти затоа што ставала вештачки нокти и носела кроп топ? Некои муабети ич немаат врска, едно е мода што е карактеристична за секоја генерација, друго е експериментирање со дрога. Не знам ни зошто се меша едно со друго.
Во средно медицинско беше вака до кај 2010- 2015. Не смееше нокти, пуштена коса, непеглана униформа ... кај поголем дел од професорите. Ако изумев да земам стегач ќе трчав до најблиската продавница или подобро ќе ми беше да се вратам дома тој ден
Не ми е јасен моментот кога овде некој тврди дека не се работи за подметнување дрога, а мајката на момчето пишува како случајот не смее да помине како самоубиство. Некој го турнал или од невнимание паднал излегува работата? Секако дека семејството нема потреба да дава објаснување освен ако не станува збор за подметнување. Тогаш мора и тоа од причина што сите сме засегнати и утре може да биде друго дете.
Кај мене класната не им даваше на машките малце пуштена коса да имаат. Морало строго кратка да ја шишаат. Не дека ја слушаа ама сепак. Ај комотно и боја на очи нека кажат каква да имаме. Ама затоа булинг цветаше. А помлада сум од тебе и другата членка.
Пак ќе те прашам, кое годиште си? Оти јас, како што кажав претходно, сум растена во друго време, кое наводно беше далеку построго од сега, па пак не се носеа униформи, ниту пак имаше вакво утописко општество кое ти тука го опишуваш. Униформи постоеа, да, ама не се носеа. Евентуално до 4 одделение дали се носеа, понатаму не. Средно па не се сеќавам некој да носел униформи. А учев во Борис, кое важеше за построго училиште. Така што... дајте ве молам не ги идеализирајте минатите времиња како совршени или без пороци, оти не се!!! И тогаш имаше дрога и тоа беше прилично распространета, само можеби не толку разновидна како сега (зборам за девеесеттите) Да не зборам колку моралниот компас беше изместен или не постоеше во тие години, заради транзициите кои се случуваа, беспарицата, невработеноста, итн... Па ете, израснавме некако. Сегашнава младина, од моја перспектива, има далеку подобри услови од тие во кои ние расневме. А, за униформите, облеката, лакови, нокти, миниќи итакодаље што да кажам Демек тие што носат униформа и се облекуваат „пристојно„ немаат пороци и се успешни и безгрешни, а другиве не? Ај, плс, намалете со малограѓанштина
Униформите се само мачкање очи, јас имам 44 исто растев во деведесетите и сешто имаше, ама немаше една работа што сега ја има, а ги забудалува децата, влијанието на социјалните мрежи.
Порано имаше стабилна работа од 7 до 3, цели генерации на фамилии во еден град, што значи мрежа за поддршка и контрола на децата. Сега родителите работат од јутра до сутра, фамилиите се сите расцепкани во различни градови и држави, огромна сиромаштија и немање на средна класа, што да се очекува? Луѓето се оттуѓени, нема дружба меѓу родителите па да споделат што им прават децата. Џабе е и најдоброто школство, наставникот колку и да гледа некои работи не се гледаат во школо. Родителите запаѓаат во пороци и криминал, што да очекуваме од децата?
Забегани на секој чекор. https://telma.com.mk/2023/03/16/pri...-zheni-na-patekata-kon-vodno-i-vo-kisela-voda
Те молам убаво прочитај ги мислењата. Муабетот на членката беше дека во наше време немало вакви работи, дека не сме смееле ни нокти ни миничи а сега се е дозволено па затоа имало наркомани, коцкари и сл. Затоа беше мојот коментар со дргарката да и доловам дека и тогаш имало. Мислам дека ме разбра нели? Фала на разбирање
Страшно Ова сега го пратија во групата кај ќерка ми од школо ,не е во нашето училиште ама од иста општина , наставничка по хемија била наводно ,продавала амфетамини
Казната е таман, него како дојде до тоа ако е делото Тешки дела против луѓето и имотот во сообраќајот, каде што е максимална казна 5 или 10 години, да добие 18? Нема да падне ова на апелација одма и пак да оди на судење?