Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Го преплакав кутро девојченце Јана нека почива во мир, која болка ја имаат родителите за грев. По порталиве се до детал има раскажано таткото, како е можно вакво нешто да се случило?

На WORRIED.BT му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    До сите шо се прават паметни на темава: Не дај боже да почувствувате на своја кожа лекарска негрижа која би завршила со лоши последици или недај боже смрт во блиска фамилија

Здравството ни е катастрофа одсекогаш, но последниве години...постојано читаме исти или слични работи.

Од страна е лесно да паметуваме, се додека не се најдеме од другата страна.

На smooch, Abel, marchi-cool и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Тоа се два различни вида инфузионен раствор.

На simoncelicius, ZAHRA, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    99.519
    Социјално да реагира.
    Кај мене исто.

Мојата кога доби розеола, имаше над 39 и ај да ја однесам на болница иако веќе знаев што е кога се јави осипот на телото, ама ај...

Докторката беше при крај на смена, 100 пати ми повтори дека е ПРЕУМОРНА, си кажав јас што правам и што давам, ми вика супер мајка, се гледа дека знаеш што правиш, еве бебево розево е, арно стои, терај така...дај 350 ден и ај чао:D
    Притоа никаде не ја ни спомена розеолата, јас од мене си знам(facepalm)

Со вакви лекари, ако гледам дека јаде или барем пие млеко, не повраќа (или еднаш повратила па не се повторило), нема пролив, не носам на болница до 3 дена. И не го сметам за никаква неодговорност и негрижа, баш напротив, тој што не правел аларм на 30мин по цели ноќи да мери тт, не знае како е и нема право да се расфрла со секакви искази за родителствување и грижа за дете.

Жалосно за девојчето, за семејството...и за сите нас кои сме тука и кога-тогаш ќе мораме да затропаме на вратите на вакво 'здравство'.

Последна измена: 23 март 2023
    На mssuniquee, Harper, ZAHRA и 11 други им се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Не е сеа работата да се биете в гради кој колку подобри родители сте, не е тоа темата да се докажувате како сте способни сами да си ги лечите дома децата зошто тука веќе двојни аршини се, ако не го однеле девојчето веднаш-зошто толку чекале, ако го однеле веднаш-што барате одете дома, педијатријата постои за да се лечат деца а не да ги враќаат во ендек

На Na.talia 24, simoncelicius, elenaa0805 и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    99.519
    Рили?
    Па здравството постои за лечење, да, ама па и не секој оди на болница оти кивнал 2 пати или го почешало левото колено.

Мојата поента беше друга, ама штом си сфатила ти дека сакам да се афирмирам како родител баш на Фемина, нек је така.

На mssuniquee, Luna91 и Jane Doe. им се допаѓа ова.
  7. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.392
    Жално за девојчето,мислам дека е лекарска грешка, ама да се почека што ќе каже аутопсијата.
    Јас се чудам колку само примена имаа таа гликозата во Македонија.
    Во Германија се користи многу ретко.Секогаш користиме обичен изотон раствор без ништо,ни гликоза ни натриум хлорид.Само ако има индикации се дава.
    Зборам ако е дехидриран или некој со паднат притисок.

Се надевам дека некој ќе одговара за ова.Ама докторите се богови во бело секаде и се заштитени.

Имаше документарна на Германската телевизија, 6 години оди човек на МРТ и докторот му вика се е добро.Оно растело карцином како тениско топче.На крај тужеше човекот и изгуби,а и докази дека е лекарска грешка,ама џабе.
    Докторите се секаде заштитени да не се лажеме.

На marchi-cool, mal.ecka, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.182
    Најверојатно добила хипернатремија.Пореметување на електролитниот статус како последица на губење течности(повраќање и дијареа).Во склоп на неа иде и покачување на Т и покачување на шекерот.Најтешка последица на хипернатремијата е интракранијална хеморагија.Поради дехидратацијата на клетките се намалува волуменот на мозокот,доаѓа до руптура на крвните садови или кома.Дехитратацијата кај децата е мн опасна.Не верувам дека се раб само за 2 пати повраќање,ами за мн повеќе а не е реагирано од дома навреме.

Што се однесува до растворот даваат хипотон раствор со 5 % глукоза и 0,9 NaCl .Мн е битно инфузијата постепено да се пушти ,не наеднаш.При тоа се проверува нивото на Na редовно за да се знае колку течност да се пушти.

На simoncelicius, Glowy, marchi-cool и 15 други им се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    А кој носи дете ако 2 пати кивнало? Народот за мака оди по болници а не за мајтап кивнало, се накашлало.
    И уствари што сакаш да кажеш дека родителиве не требало воопшто да го носат девојченцето на педијатрија?
    Океј мислам секоја чест за тебе и твоите медицински предвидувања способност која за жал не секој родител ја поседува па мора да трча на педијатрија.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Претходниот вирусен бран. Чекам со бебе затоа што температурата не спаѓа, а викенд - матичната не работи, а во Плодност нема дежурен педијатар. Си реков ајде бар да го слушнат да не слегло до градите. И да, го наслушуваат и препишуваат антибиотик. Наредниот ден матичната ми даде сосем поинаква терапија, откако направивме испитувања на крв и бактерија. Ете толку треба да се знае за детското одделение во Битола и нивната стручност

На cresa-jagoda, LejlaD и elimkd им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Тоа дојдов да искоментирам.
    Цел ден сум бесна ама заборавав да пишам.
    Добро бе у државава, има ли капетан бродот ало?
    Па и немедицински лица знаат дека во инфузиите има шеќер. Кој мозок треба да го имаш(немаш), на ДЕВЕТКА шеќер да дадеш инфузија со гликоза бе?
    Дали имаат грам мозок у тоа тиквите на рамо шо ги носат, не можам да разберам.
    Абе мамето ваше со купените дипломи и партиски врски, преку глава сте ми више
    Има сѐ живо и диво да колнам дур не испоумрат пошто МОЗОК НЕМАТЕ.
    За да не останете гладни, се вработувате на позиции за кои не сте кадарни, и со тоа УБИВАТЕ ЛУЃЕ.
    Ама кузнае шо си викате: ај ја и децава да не сме гладни.

да не вадам скринови. Жими Господ имам прочитано чат од група од СДСМ екипа од одредена општина во Ск, каде еден скапан бараше работа за економисти, било што само да биле пријавени да им тече стаж, и уште имаше таму до која плата.
    Абе како не ви е срам бе, абе мамата ни ја ебавте ретардирани едни.
    У ПМС сум и сум многу растревожена бидејќи почина ДЕТЕ. ШЕСТ години имала. Допрва ѝ почнувал животот бе. И некој неспособен скот, ѝ го одзема…

и како да не се иселиш бе?
    И да не е за пари, и богат да си, тие шо се зинати за пари ќе те убијат.
    Арам да ви се и пари и све по список
    Мрш ѓубриња едни

На cresa-jagoda, La-loca, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Не е само битолската педијатрија така, верувај скоро секаде и по други градови е исто, а замисли тек во Охрид што нема педијатри, веднаш антиб препишуваат, а сите зафрканции доаѓаат викенд, од пон до петок в градинка, сабота развива симптоми и недела е веќе лом и кај ќе одиш нормално на педијатрија брза кс и одма антиб, а чим една доза веќе си дал нема назад мора 5-7дена, си немам појма од медицина ниту имам историја на болести, затоа одиш кај ‘стручно’ лице бараш помош

На cresa-jagoda, LejlaD и tanjaaa им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    F7688FEC-3794-4B65-B953-A2F82821535B.png E143053A-2B22-4630-912D-67DAA27611F5.jpeg

Да можам СИТЕ би ги задавила еден по еден
    И со ќејф ќе ги лежам:

На mssuniquee, cresa-jagoda и L.i.n.a.a им се допаѓа ова.
  14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    99.519
    Ај малку смири живци, плиЗ.
    ТРЕБАЛО, СЕКАКО ДЕКА ДА!

Јас коментирав за оние кои одма 'викаат' социјални служби на родителите, а ништо не е утврдено.

Што се однесува до моите медицински предвидувања, да не се секираш и да не ги коментираш.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    После ваков катастрофален исход кој премина во секојдневие само луд би можел да остане смирен.

16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    22.821
    Многу ми е неверодостојна приказнава.
    Еве колку и да не се разбирам од медицина, на сите ни биле децата болни, а биле болни и повеќе од 3 дена.
    Повраќале исто сите.
    Не ги обвинувам родителите воопшто, ниту пак било што се сомневам.
    Само се сомневам во болницата.
    Кријат нешто што можеби и го увиделе уште на сам старт ама ја оплескале работата.
    Ај да не почнувам друга тема, како мајка ми летово имаше 5 недели тт, значи буквално тт која не се спушта, како беше дехидрирана... Мислам дека сфаќате која ми е поентата.
    Еве јас прв пат слушам, дека у самата инфузија има гликоза.
    Јас на извештаите од болница никаде не прочитав дека на мајка ми еве и е дадено тоа, а примаше секој ден по два пати инфузија со антибиотик.
    Мора да се најде пропустот. Дадено е нешто што не треба, пропуштено е нешто.
    Не ми е веродостојно да е само од гликоза.
    Прежално за детенцето. Трагедија за родителите.
    Нека почива во мир.
    Искрено, на ниеден доктор(педијатар) не верувам освен на матичната на ќере, нормално според моето искуство.
    Жално е што по болнициве обично тресат дијагноза од ракав.
    И брца стапче до грклан, малава нагон за повраќање, ааа ангина пиши антибиотик.
    Мрсули, ааа бактерија пиши антибиотик.
    Уффф се пренапнав денес.

На marchi-cool, mal.ecka и Luna91 им се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Зошто од болницава никој не излезе да даде изјава што точно се случило? Нивната страна за случајов?

На tanjaaa и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.985
    Јас само едно знам. Претешко е да си родител во државава. Кога немаш доверба во лекарите на кои им ги доверуваме нашите дечиња е огромен страв и притисок. Како да не ти дојде Јана на памет кога следно ќе однесеш дете на клиника?
    Не е ништо поарно ни Скопјево. На детска клиника персоналот е благи ужас. Одиш и се молиш да ти се падне некој поасален.
    Не хоспитализираа со малиот поради алергија. Не можеа вена да му најдат и го боцнаа во глава. Ај Што го боцкаа дете од 11 месеци и 11 кг во глава, туку лошо ја ставиле канилата и цела глава му отече. Кога го видов таков само што не умрев. Па викаа по мене мн сум паничела ништо не било ќе спаднело.
    Се префрливме во Козле, таму се чудеа како не му нашле вена на детето, имал супер вени.
    Друга ситуација. Одиме во Козле, докторката вика почнал да спушта и на супер крвна слика му дава антибиотик. Утредента матичната се крсти, вика нит има спуштено ни бутур детето е супер.
    И не дека јас сум супер родител со супер предвидувачки способности, туку не им верувам. 100 пати истресле антибиотик од ракав. Затоа причекувам дома да видам како ќе се одвива.
    Не можеме да се расфрламе со претпоставки дали и зошто чекале дома. Не ги знаеме сите околности. Ама ми мириса на фатална грешка на медицинскиот персонал.

На mal.ecka, cresa-jagoda, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.434
    Допаѓања:
    190.714
    Ко ќе однесеш дете со вирус на болница и нема одтаму да излезе живо :u:...има нешто да се каже да ги испере?:x
    Дунав не ги пере, ни тие таму напикани неспособни, ни тие што таму ги напикале. Пу...:@

На Ahoy, Sielo❤️, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  20. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Па ете директорот вика дека детето било дехидрирано и во многу лоша состојба. И можеме да претпоставиме шо ке излезе после обдукцијата. Или на крајот некоја си таму студентка или ученичка ги измешала растворите. Како за се во државава. Секогаш е некој друг крив, а не тој што е стварно крив. Да се надеваме дека нема да е така овај пат

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.