Син ми пред две недели имаше отечени очи на лесна вироза, ова малку ме потресе кога го прочитав. Затоа мислам може таков некој вирус имало девојчето, а вистинската причина за смртта да бил шеќерот. Има резултати од обдукција? Вака само ќе си шпекулираме.
И од вироза отекуваат, знам внука ми имаше скоро. Мене овде инфузија ми ставаше сестра. Доктор препишува, сестра става. Дипломирана сестра. После царскиот бабицата ми ставаше. Сега брзината на инфузијата е виновна? Или сестрата? Ајде ве молам. Неписмени доктори и ужасната состојба во здравството. Или ете неоткриениот дијабет. Ама гледаш шеќер 9. Зошто гликоза? Инаку и на дедо ми на висок шеќер му даваа гликоза и од тоа почина. Ништо ново. Баба ми не сакаше да се влече по судови оти знаеше дека првда нема да има. И нема. Јас магистрирав на темата. За жал се е залудно. Ни Дона нема да ја добие битката. Ни било која друга. Оти за три дена ќе заборавиме се. До следната трагедија!
Од 19ка шеќер не се умира. Покомплицирана е работата. Ако било девојчето толку дехидрирано како шо тврдат, требало да направат и електролитен статус. Жално за девојченцето, тешко на родителите. Мислам дека нема човек шо не е потресен. Трагедија..
Цитирам медицинска сестра со 40 години стаж на интерно, хирургија и шок - ако се стави гликозата да тече брзо, се умира, на школо се учи како се пушта гликоза.
Апсолутно точно. Во Битолската кланица ( не е е тоа повеќе болница и душа ме боли што вака ја нарекувам зашто двајца вујковци ми беа таму доктори цел свој работен век и беше болница за пример) се е можно. И наместо инфузија да ти стават солна киселина ( имаше таков случај, Јорго се викаше човекот). Жално е што се направи и од таа болница, сега е само писта за шетање мантили на приучени сестри и доктори.
па како му го дале отворено шише се знае дека флаширано кога се нарачува или го отвара пред тебе или сам си го отвараш ..језиво.
Сумњиво ми е тоа пишаното, ако е вистина. Прво ако нарачал флаширана, треба да му донесат флаширана, така спакувано како што им се нарачани. Ваљда некој таму од фабриката не спакувал по грешка солна киселина и ставил дека е вода. Оти бактериолошко загадување не може да е причина зашто одма у моментот не добиваш "незамислива болка" и повраќање од бактерија.
непишано правило е дека треба да се отвори шишето пред тој што го порачал има начин како да подметнеш нешто и во шишето, ама ајде да не идам со овертинкизам
Ајде не петерувај, таму ите се знаат, оди чоекот му носат вода и тоа е тоа. Е ова не било вода. Какво подметнување, какви бакрачи.
ако е бизнисмен big business here.. Чоек Македонија е. Освен на моите дома, на никој друг не верувам, не за вода, за било шо. И мене кога ќе ми донесат отворена кока кола, се замислувам пред да пивнам
Има рекла-казала муабети низ градот. Ова се случи пред два дена сега објавуваат. Наводно шанкерката помешала некоја течност што и била за чистење одвод, и му го дала место вода. Чоеков е бизнисмен со тендери во рек. А таму голема пара се врти, така да...
https://republika.mk/vesti/makedoni...i-0VWUJnxiprdHEn_Qy-2N6sSMHCg3WDu3tY5dpFih1Gc нов предлог закон: електрична столица со 2500 вати. да ја пржи, да вришти исто како детево ват да факкккккк средство за чистење одвод... ма не искачам више бре