Црна хроника

Discussion in 'Политика и настани' started by Ицолгудбејбе, Mar 31, 2017.

1. Калатеа

Калатеа Популарен член

Во право си ама баш дека нема добри дијагностичари некогаш треба да чекаме. За жал.
    Кај моето бебе се случи кс да е добра, бактерија да нема а на слушалка да е хаос плуќата, решивме дека е подобро да дадеме атб, и навистина и помогна и спречивме тешко лекување, меѓутоа сметам дека докторката е добар дијагностичар, барем за респираторни болести.

Нејзината матична пак, примариус е, има огромно искуство, а 3 пати мене ме прашуваше дали да дадеме атб. Затоа не и верувам.
    Јас не сум доктор, мое е да кажам симптоми и нивно времетраење.

Гладиоли likes this.
  2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Абе ај... Секако ангибиотик не се дава на своја рака, но ете не можеме да знаеме што точно се случило па можеби и по телефон др и рекла дај го.
    Не ви се случило вам да ви каже др, земи антибиотик ако не се подобрува дај го?
    Како родител треба да го знаеш своето дете како му работи организмот.
    Еве јас точно знам од кое закашлување ќе качи тт.
    За идење на доктор, на 40 тт не сум ја однела сум следела знаци, ама ја иам однесено на 37,5 зошто се пожали на болка во гради. Не смеев да оставам така.
    Нема тука правило што е а што не за на доктор, туку следиме за нас нови или сомнителни симптоми.
    Мајка ми иде на матичен со кс на која црп е плафон и тт што не се спушта, зо оток на лице.
    Недела дена тт и тој и вика не е ова ништо, еве антб за забот и после на вадење.
    Одиме на забар, не е ова ништо, вадат заб. Дава друг ант.
    Оток пак не спаѓа тт исто.
    Матичен никаде го нема.. не можам да го добијам на тел.
    Ваќам пат под нозе и у прва здравствена ординација со се рез и образложувам ситуација.
    АААА ова е за на инфективна одете одма таму.
    Две недели бркав да ме упатат каде да ја носам. И уште една недела следење на инфективна испитувања и нов антибиотик.. и на крај да ја примеме у болница.. 3 недели болница со тт која не спаѓа после нов антибиотик.
    Др и вика си одиме дома, специјализант вика не, има уште за испитување. И ја носи на максило каде што нешто прочепкуват на непцето и одеднаш нема тт и нема оток.
    3 ковид теста
    Ренген
    Испитани абдомен, бубрези, тироида, тумор маркери, куп инфекции што нема на крај памет да ти паднат, а сигурно и уште нешто пропуштам зошто од толкава документација не можам да памтам се.
    После болница
    Кардиолог
    Интернист(повторно тумор маркери и тироида)
    Гинеколог
    Копрокултура.
    Се е уредно без наод.
    Ајде сега кажете ми од што беше тоа.
    Па после сетете се на Јана, на дечкото од Берово што почина од заб, на родилките, на сите останати кои доживеале хорор талкајки по лавиринтите на нашите здравствени установи.
    Да не зборам за дрскоста, на прсти се бројат оние кои се однесувале соодветно.
    И што е најбитно, без врски ништо.
    Ова паташествие траеше од август до јануари...
    Сега е добра ама беше падната на 46кг. Дезориентирана и со слаба меморија.
    Сега е веќе 57 кг.
    Кој ќе ни надокнади за стресот, времето, нервите, здравјето.
    Да да, од шо се даваат антибиотици на своја рака се дешава, од шо не се иде на лекар на време се дешава.
    А тоа што ти викаат нема термини, не можам да закажам за таму, ќе следиме, ќе се чуеме, ништо не е,паничиш, не е за секирање работава итн.. што со тоа?
    И до дијагноза не дојдовме.
    Се води како уринарна инфекција иако изолатот не покажа ништо.
    Кој е крив во ситуацијава? Сигурно мајка ми, зошто ете ја имала таа "среќа" да качи тт.

3. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Конкретно кај девојчево, најалармантен симптом од претходно е отокот на очни капаци, за кој матичната и дала факинг капки, наводно било инфекција.
    Инфекција на око дава малце поинакви симптоми, а оток на капаци е поради некој посериозен проблем во позадина, со срце, бубрези или алергија.
    И останало на тоа, непроверено.

Fraxinus, Glowy, BlackNight and 9 others like this.
  4. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Толку знаат.
    И пак они не се виновни. Никој нема да одговара за ова, сигурно.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Како не може да знае, па лаик знае дека оток околу очи е сигнал за срце, бубрези и алергија.
    Ние знаеме, а не пак друг. Крвна слика требало да се испита и срце. Доволно е. А не она капки. Инфекција или вирус дава други симптоми.
    Ама не, они се не знаат.

*Amethyst* likes this.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Па ако знаела зошто не ги прати да испитаат што е?

7. tanjita

tanjita Популарен член

Антибиотикот и бил препишан за друго. Го чувала во фрижидер 4 месеци, имал рок уште. Мајката оти знае дека секогаш кога има темп. завршува со црвено грло и тој антибиотик секогаш и го препишувале го дала сега.
    Но, има секогаш но. Во оваа ситуација можеби не е така.
    Во секој случај секоја мајка го посакува за детето најдоброто. Никој не ја криви нејзе. Она многу убаво си ја опиша ситуацијата во интервјуто.

8. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Точно баш ова сакав да го искоментирам, оток на очен капак требало да биди итекако црвен аларм за испитување од каде потекнува, има пропуст

Waverly Raven and Vraloma like this.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

И качувањето тт по неколку дена, од нова година наваму, знак дека има некое жариште во организмот.
    Преплакав кога ги слушав родителите, и искрено јас ни трошка не би можела да бидам онака смирена како што беше мајката, или барем така искажуваше, или беше под дејство на таблети.
    И пак си ги навраќаш мислите кога децата ти биле/се болни. И во нашата болница не бркаат за тт под 38.5 ама секогаш прашуваат дали дете е свежо, да не е дехидрирано, да нема грчеви....
    Од антибиотик се плашам како од змија, нит сум дала без преглед од доктор, нит па чувам дома превентивно.
    За матичните пак немам коментар, секој си го познава својот и може да процени колку вреди. Не може јас да потенцирам што да даде. Направи крвна слика па врз основа на неа ќе видиме што понатаму.
    Жално, прежално.
    Еден детски живот згаснат, и никој и ништо нема да го врати.
    Само ако е лекарска грешка, кај им е свеста, човечноста и мајчинството на тие таму што биле тогаш во тој момент? Како ќе живеат со тој товар, со таа тежина, доколку се прикрие( а голема е веројатноста) сето ова?

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Скроз погрешно, не навлегувам детално во темава, само ти реплицирам на коментаров. Странство не се дава антибиотик без брис, мокрача и крвна слика. Ни еден доктор нема да препише антибиотик без резултати. Во ординација ( најчесто има и лабор) или во болница при преглед, се земаат прво примероци, па потоа според дијагнозата и терапија. Само во Балкан можеш телефонски да добиеш рецепт за антибиотик и при црвено грло одма да констатираш бактерија. Сум била сведок кај што малава ја прегледале 3 различни доктори, два доктори направија прво брис (едниот странство) и рекоа не антибиотик, а третиот ни секунд преглед одма препиша за сваки случај.
    Можеби Мк немаат луѓето доверба во докторите и сме научени најчесто дома да се даваат дијагнози и терапии, мајките/ бабите се експерти за се ама секоја промена посебно кај дете ( не викам за кашлица) мора да биде прегледана.

Можеби за едно повраќање не се трча на лекар ама при обилно повраќање, диареја, оток, мора да се реагира. ме буни тоа што матичната рекла не чекајте да отворам, одете одма на болница, значи состојбата на девојчето не била толку добра како што кажуваат, иначе би се чекало 14ч за преглед кај матичен.

За девојчево само ќе напишам прежалосно и Господ многу сила да им даде на родителите, се надевам дека ќе има правда и ќе се открие што точно се десило, почнувајќи од матичната. Родител сака најдобро за детето и слуша доктор од доверба, според мене пропустот е од самиот почеток.

eli25, Glowy, Waverly Raven and 10 others like this.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Моментално горам од температура, и дур ја читам темава, доктор ми е последно на ум..

Harper, Just.do.it, fana and 2 others like this.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Сакаш да кажеш дека во странство како тука за секој случај се прават брисеви и крвна слика?
    Тогаш информациите кои ги имам јас се спротивни од тоа што ти го кажуваш? Или зависи за која држава се работи.
    Јас пак ќе повторам, крвна слика може да биде неточна (зависно кога е земена) кај нас па особено со лабораторииве кој никој не ги контролира вистински, сешто е можно. За брисевите па ич да не зборам, имам пишувано претходно, примероци земени во ист ден во различни лаборатории дадоа различни резултати. Така што... џабе ти се и крвни слики и брисеви, ако немаш добар лекар.

elimkd and Vraloma like this.
  13. deskarada

deskarada Форумски идол

Не баш. Да не бев јас лично таму ќе верував.

Пред два месеци во Германија, внук ми, беше попладне крена температура и се жалеше на болка во грлото, грлото му беше жар вечерта. Сабајлето одма го однесов на доктор без термин без ништо, му кажав симптоми и дека е за дете и не примија одма.
    Докторката само шо го наслуша, провери уши, му го провери грлото, му даде одма антибиотик седум ден утро вечер, па по 7дена на контрола. Без да испита било шо и по два дена грло му се смири.
    Јас се зачудив дека знам тие тешко даваат антибиотик, ама без испитувања даваат еве.

*Amethyst*, Vraloma and Didajo like this.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ќе морам да те демантирам за антибиотикот, кај нас доктор во аптека ни дава со рецепт се разбира. Самоволно нема да ти дадат, законски не е дозволено.

Ама да, ако отидеш во болница таму ќе прават мокрача е првата основа што ја бараат па после крв. Кај нас е вака, и преку два дена ми зимаа крв.

15. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Ја избегавам темава, потресена од случката и пропустот кој е направен. Само да се надоврзам на твојот коментар.

Јас сум во Германија, 3 деца имам родено тука. Не познавам доктор кој вади брис и крвна слика за секој случај. Мисловна именка е, освен ако има сериозна индикација. Атб за големата ми е препишан само еднаш за шарлах, потврдено со брис. Брисот беше земен за потврда на дијагнозата, а иначе, по симптоматика и само што и го виде грлото рече дека е стрептокока. Другите две деца, никогаш не пиеле атб.

Имам инсистирано многу пати на крвна слика и брис и никогаш не било по моја желба. Особено не пред вакцина, како што читам дека прават во Мк. И со целосно право е така. Да знаев повеќе, ќе бев доктор.

Glowy, elimkd, Waverly Raven and 5 others like this.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

И мене ме чуди делот - еднаш повратила, се беше океј, ама матичната рекла одете на одделение, не ме чекајте ни да отворам ординација за некој саат :?:
    Факт е дека се прават докторски грешки и нема казни зошто сме држава што функционира со врски и на сите ни е страв дека и ова ќе биде така.
    И исто така е факт дека се правиме експерти за работи за кој што не сме и лесно клеветиме некого за убиство ко да е шала.
    Ниту сме биле таму, ниту сме сигурни дека изјавите досега што излегоа во јавност се стварно тоа што се случило.
    Матичната не знаела да препознае дали отокот на окото бил од инфекција, ама ние овде знаеме дека бил од срце или бубрег.
    Или кој антибиотик за што се дава.
    Или антибиотик се давал на црвено грло.
    Каква врска има тој доста раширен мит, и вирус може да направи црвено грло и не е никаков знак дека треба антибиотик.
    Или дали требало антибиотик или не требало без крвна слика.
    Ова со крвниве слики на секое овде кај нас е пракса, имам блиски во различни држави и не прават повеќе од еднаш годишно.
    Дали е за антибиотик се проценува според симптоми, кои за лаик не се препознатливи, ама за доктор се.
    Или вената отекла од инфузијата значи емболија било. (facepalm)
    Потечена вена од игла е само крв истечена подкожно, како кога ќе се удриш и ти се прави модрица, не е емболус.
    Сосема е можно да постои грешка во лекување и за жал можно е и никогаш да не дознаеме, да имавме доверба во институции може немаше да бидеме толку револтирани.
    Исто така сосема е можно лекувањето да било сосема по протокол , ама исходот да е тој што е, иако е се направено како што треба.

Аптеките даваат антибиотици без рецепт?
    На една аптека имам видено залепен лист на стаклото - не даваме хелекс и антибиотици без рецепта.
    Ако дошло до тоа лист да залепат, претпоставувам дека многумина бараат, па може има и аптеки што даваат.

eli25, Glowy, elimkd and 13 others like this.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Ај крвна слика, но за растечен нос со проѕирен секрет ми викаа брисеви да правам. Алоо, каков лекар си ако не знаеш да процениш за што се работи. Па и брисевите не се секогаш точни.

cresa-jagoda and Feminka22 like this.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не знам јас, имам еден дома т.е цела фамилија кој без Алмацин не функцинираат и телефонски и се јавуваат на матичната да им препише, ги земаат рецептите од на врата и му носат ма маж ми во странство алмацин,оти он а го заболи грло пие, а мене коса ми се крева, а тука нема да добие.
    За малава не прифаќам антибиотик се додека не се потврди бактерија, што до сега и покрај воспслени крајници, со температура, не добила Австрија антибиотик. Така да, постојат Мк такви доктори. А десено ни е во Зегин, кај Н.Лисиче, фармацефката да му даде антибиотик оти комшии, со договор као следен пат донеси ни рецепт. За Струга, потврдувам дека има аптека во која лексилиум, антибиотици дава чичкото само ако се појавиш низ врата.

lovely91 and Angie1432 like this.
  19. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Сосема се сложувам со тебе. Не е до нас тоа што немаме доверба во здравството, туку до нив е. Затоа се информираме, читаме, слушаме искуства и си ствараме слика. А не треба да е така. Има матични лекари кои ќе ти препишат антибиотик и не те ни советуваат да земеш пробиотик (да не ти било скапо). Мајка ми 4 месеци ја шетаа од одделение во одделение за дијагноза. Сними и испита се што е можно (беше и во приватна болница) и на крајот и помина и не откри што беше. Сестра ми имаше погрешна приска, познаничка погрешен нифти тест (и го згрешија полот на бебето а гарантираат 100%)
    Ова е хаос!!!

Mantub likes this.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Па не баш. Освен разлика во боја на секретот, сите други симптоми на вирусна настинка или бактерија се слични. Од око не се распознава кој е причинителот за кашлица или затнат нос.

Мене исто како и вас ова со отокот ми фати око, тука негде ко да прочитав дека не било ограничено само на капаците ама и на други места имала? Зошто не се обратило внимание на тоа? :?: