после таа крива, медицинскиот персонал требало да биде заштитен недолично однесување нарушувањенна работниот мир....и тако даље.нас обичниот народ ќе не ду**т ние ќе си ќутиме
Пак нека му носат 'поклончиња', ко ќе одат на доктор. После нека се чудат оти не работат ништо... Да треба да го доплатам некој, кој е веќе платен за одредена работа? Ни во лудило!
Носењето поклони сами сме го сфатиле ко мито. Тоа треба да е частење од душа за завршена добра работа. Не као подмитување. Одамна сум рекла општо за частењето дека грешни го сфаќаме ко народ
околу Скопјанка секогаш ми било најморничаво место. Чиниш помирно без гужва па ѓоа клупи и без некој паркинг метеж ама околу тие темници да ти вриело од деликвенти. Мене за нова година ноќта (2012г) во станот ми влегле и све превалиле. Сама бев среќа што отидов ноќта со друштво во друг стан. Господ напомош нека е.
Вајлд баш си во право. Се сложувам и со мислењето на феминка значи од некоја страна во ред е да почастиш со по едно кафе. Ама како што велиш на лекар со ќеш да одиш..... Донекаде и сами сме си криви. На муабетов, лани летоска лежев на детска хирургија со син ми и не пуштаа да излегуваме а сабота беше реков да ги замолам некој од сестрите ко ќе оди по кафе или некои нивни потреби да купи и сокче и кроасан да имаме. И нормално и реков госпоѓо ни излагате во пресрет повелете купете си по едно кафе. Изреагира како да се навреди. Вика кај смееш така да бараш, кај смееме таа да земаме, во ред е да побараш да ти се купи ама не смееме така од пациенти да земаме и да купуваме
Не ги викна некој. Сами дојдоа. Се расчу низ болница и сите тетки се нацртаа во породилна сала. На излегување, нозе искршија од трчање, која прва ќе се поздрави со свекор ми “И јас бев таму ко се пораѓаше снаа ти“ Сенкир тие раѓаа за мене...
Сум ги видела и двете страни. Ваквото однесување ги оштетува најмаргинализираните, најсиромашните, најнемоќните граѓани во општеството. Вие... како сакате...
Немам ни време ни волја да ти копам по стари мислења. Или не памтиш шо си пишала или тогаш лажеше или сега лажиш.
Јас сум сведок од услугата во болницата во Битола. Јас бев со загноено грло неможев ни да зборам ни да јадам се враќав и само што влегов ме вратија назад морав за Скопје да се враќам за да ми стават инекција да сплавне грлото.
Тоа и јас вчера видов.. Бар за Мелиса. Тогаш мора да се разговара со родителите. Може им праат нешо шо бегаат децава. Сигурно не бегаат туку така. Треба да се испита, и ЦСР да реагира
А шо е кажано различно во двете тврдења? Вели не ги викнал никој, се нашле повикани, за да бидат забележани. Системот е корумпиран и самокорумпиран. Се вика и улизувачки. Ќе бидат екстра внимателни со некој кој во нивните очи има екстра моќ, а јас, ти, па и таа сега (оти никој веќе не е на ,,битна,,позиција) ќе поминеме ко шо дал господ. Ти се паднала сестра со вечерно медицинско- јбг, кој ти е крив ко не си битна фаца. Не тврдам дека се семоќни, и ,,битните,, умираат еднаш, ама кај небитните стално е ,,поможи бог,, фактор најбитен
Можела да не се пораѓа таму. Или дома. Ете сама кажува поарно да си го загрозисш животот него да фатиш врски. Или за себе не важи тоа?
Добро, можела и да не се пораѓа. Или да се маскира? Не разбирате дека фаќањето врски не ви гарантира ништо, оти и од твоите врски има појаки врски? Дека и тие нестручните таму се со врски? Чунки врските екстра знаење, експертиза и стручност ќе им додадат. Нема везе, бунарот нема дно.
Многууууу ми е жал за девојчињата што изчезнаа, што ли се случува во таа ебана држава, ниеден случај не е решен, сигурно и власта е умешана во исчезнувањата, па ги продават за органи или проституција. Жално, дај боже да ги најдат, ама знајме како се завршува тоа кај нас.