Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Веројатно се бројат на прсти од една рака.
    Имаше порано случај кога младо девојче беше погодено од заскитан куршум за Нова година. На клиника и направиле рентген само горен дел од граден кош, а делчето од куршумот веќе отишло надоле во абдомен и направило ршум. Почина девојчево по неколку дена, докторот знам го обвинија, осудија и мислам си одлежа.
    Во понова историја "нема грешка" ни е здравството :| Бев во контакт со луѓе кои борби водеа да докажат лекарска грешка, ама не најдоа јунак од доктор кој би вештачел на штета на нивниот колега. Ангажираа доктор од Србија, епилогот не го знам.

На CameliaMiller, Biljarkata, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.878
    Секој пат се едни исти бранат доктори а на луѓе органи им вадат, ги заболе за некој ако немаш врски ќе умреш и зборат за здравство на исто ниво со нив сте

На cresa-jagoda, Just.do.it и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.465
    Кога ја пишував магистерската, еден беше, доктор од Велес.
    Мислам и на тој остана.
    Во светот има и често се решаваат со обештетување.
    Кај нас никако. За жал.

На FridaodaMk, Biljarkata и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Прочачкав сега низ мрежата, двајца доктори биле ослободени од обвинение, а третиот поминал само со условна казна.. Значи против тројца доктори било покренато обвинение за истиот случај. Биле разрешени директорите на Торокална и уште некој таму.
    Ова изгледа било "врвот" што се постигнал во санкционирање на лекарски грешки.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.331
    Допаѓања:
    190.073
    Ама знаеш што е страшно? Мислам како мајка, кога го читам случајов, стомак ми се грчи. И не мислам дека некому обештетување и незнам препишување кривица, нешто ќе реши. Ама да речеш нема грешка, утре таа грешка, ако е нестручност, може да се повтори. Е тоа е страшното.
    Значи на секој пропуст или слабост, во секоја сфера, има корективни и превентивни мерки, особено во случај на инцидент. Само во мк здравството, шо вика Фана, се функционира најбеспрекорно од сите можни галаксии. (lalala)

На Cosmic Girl, azelea, jacqueline.s и 2 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.465
    Кај нас се повторуваат оти нема казни. Знаат и да згрешат, никој ништо не им може.
    Многу имам истражувано на темава, еден од пречките е што докотор против доктор не сведочи, а вештачењето мора они да го прават.
    Се штитат.

На LejlaD, orevokrsacka, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.856
    Допаѓања:
    41.160
    Ако може цитирај ми го делот каде што реков дека докторите и системот кај нас се совршени и не грешат? Ме мрзи да се повторувам, поентата е грешка во еден случај не значи автоматски и грешка во друг, особено па кога се тотално различни.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.331
    Допаѓања:
    190.073
    Па еве, дискутираме дека ниедна грешка немало. Што повеќе?

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    25.775
    Работава..

Fr0k6HjWwAEQq5x.jpg

На MissChievous, buba4e89, Ahoy и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.907
    Допаѓања:
    23.735
    Па вака сите што прележале ковид можат да ги пишат умреле од пост ковид компликации и ајт.
    Така со ковидот тогаш.
    Кутриот го напуниле бактерии у болница ама од ковид си умре да.
    Да не се правиме улави дека тој период стотина грешки се испраа кога не ни можеше да докажеш нешто со обдукција.

На azelea, lovely91, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    бактериите се криви шо влагаат сегде
    не тие шо дозволиле да се развијат..

12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Нема грешки кај нас, треба да идат од странство доктори да специјализираат на ваква стручност. Субспецијализација гранки - доместос место инфузија, гликоза на покачен шеќер, вадење 10 органи при царски рез итн се само дел од богататите студии кои ги нудиме.

На CameliaMiller, azelea, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  13. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Истото сакав да пишам. Пак си имаат затоа. Штета...

14. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    731
    Ми нема ништо погадно и пониско кога се зема ваков трагичен случај и се исполитизирва за политички поени кај мене во мала не остана ѕид дa не е ишкртан со пароли '' Сите сме Јана'' па уште протест имаше организиран... па па па... Ај луѓето што излегоја да протестираат за некаква правда и мислат дека можат да сменат нешто ги разбирам ама тие што го организираја протестот и овие штаботомиве што шкртаат ѕидови глава би им искршил што сакаат да профитираат на нечија мака и загуба уфф колку се изнервирав деновиве значи...

15. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    825
    Допаѓања:
    1.754
    Кај нас се научени нешто-нешто бап инфузијата, ќе си стават внатре дексаметазон, лендацин, витамин Ц и оп супер ќе е. А симптоми, анамнеза, не мора. Па чекајте бе малце торта ќе прајме, па како по рецепт секаде истите работи ќе ги ставаме и кога треба и кога не треба?

На azelea, tanjaaa, MandyLane и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Jovan Ristov
    Најмалку сакам да осудувам,работам како доктор 37 години.Имало и ке има смртни случаи и кога се превземаат сите дијагностички и терапевтски мерки.Но едно треба да биде запазени и најважно,анамнезата,историјата на болеста,протоколите(медицина врз основа на докази).Сето тоа треба да е документирано во медицинска документација.Увидот во медицинската документација и обдукцијата но без политички или било какви влијанија од стручна независна лекарска комисија ке ја утврди вистината.Тоа јас сум кажал,д-р од странство кажал,санитарен здравствен инспекторат кажал е ирелевантно.Прашање е дали ја сакаат вистината или не .Битна е и довербата во системот и независната комисија што во конкретниов случај ја нема.

komentar na Fb kaj Shilo Magazin
    ....шо поише
    и сам си е свесен

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Не очекував од комисијата дека ќе најдат грешка:@.Разочарана сум ептен:(.Без срам и перде глумат доктори?
    Докторката од страна убаво кажа како требало да биде.Ама прашање е дали и во таа болница имаат услови докторите да бидат доктори?CТМ дали има ?Тие не можеле комбе да најдат за Ск да ја пратат?Доктори немало.Кој треба да е обвинат кога бараа др од различни оделенија, чива е кривицата?Зарем секој доктор може да е педијатар?
    На власта-сегашна и мината зошто не направија ништо да се подобрат условите во болниците,условите во образованието.
    Ама овие ќе си продолжат со кафанките и животот и понатаму, а кутрото дете ќе остане да го јадат црвците во ладната земја;(.За нив таа е само небитен број :@.

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.727
    Допаѓања:
    40.115
    И после вакцината за ковид.

19. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088
    Знаете што ми е најинтересно, сите доктори што јавно излегоа да кажат нешто, зошто истите тие доктори не одат за вештачење? Или ссмо да се каже нешто по телевизија, а за да се обвини во реалноста докторот што направил грешка никаде ги нема. Сите се исти!

На simoncelicius, buba4e89, Lotus Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Оти треба обвинителство да ги викни на суд да вештачат.
    Не можи само да се појават пред врата, ако нема предмет.