Дечкото добил 2 години затоа што детето кое зго изгазил не поминало на пешачки премин, затоа добил пониска казна, мада и да поминал на пешачки кај нас со нашето судство никогаш не се знае што ќе пресудат можи и условна
Ни ти ни Каме не ме пратите од почеток изгледа. Од брза помош ни рекоа не е ништо. Значи од таму имаше пропуст. Значи да не беше матичната и да ги слушавме од итната дека не ѝ е ништо, ќе беше лошо. И тоа ми е факинг поентата, дека среќа матичната беше на работа зашто другиве абер немаа. Значи можеше да биде од итна викаат не е ништо, матична не е на работа. После чорба. И на ургентен ако имаат чкљ апарат за притисок исти кур ќе беше. И што? Испаѓа ќе луташ додека не се погоди асален доктор и апарат.
Освен за заби, за друго ништо не ми паднало на памет да во Мкд да се проверувам. Зашто да давам на приватно брдо пари кога тука ми е платено здравсвено и без проблем ке ме прегледаат и одма добивам упат ако сум итен случај. За заби да, оти тука заби правење преку државно се чека и до година (зборам за ставање импланти и такви процедури), приватните стоматолози тоа си го работат како бизнис и имаат доста нереални цени. А во МКд си имам свој лекар на кој му верувам и ми ја знае целата историја, затоа и долу си правам. За трудници да не зборам каков третман имаме тука, мене ми е чудно кога ке прочитам у труднички муабети кога прашуваат кога треба да прават скриинг и др тестови. Тука, те води акушерка секој месец, таа самата ти закажува за сите прегледи и ти води бременост, докторката ке ја видиш неколку пати во тек на трудноќа за да те прегледа. Тука акушерките далеку се пообучени, имаме бесплатни курсеви за трудници, за доење и за нега на новороденче во домашни услови. Во болница, мед персонал не смее да ти се испонаша зашто одма можеш да пријавиш и да ја казнат, не се тука богови како во Мкд. Дел сум тука од системот, дел бев и од системот доле и многу убаво ги гледам разликите. Единствено што ми сметаат матичните што пак ке речам веројатно јас сум навикната на моите поранешни матични од Мкд.
Не знам каде си, но имам другарка, најблиска, 4 години е во странство. Ужасно поминуваат и она и детето, а не можат да се вратат од Х причини. Детето е со пречки во развој и нема никаков третман, значи 0. Тука доаѓаат за се што треба, освен за итни инфекции и сл.
Моите искуства се исклучиво од тука каде што сум, немам искуство како се живее во др држави освен еве вака што ке прочитам. И искрено, жал ми е доколку е точно тоа за другарка ти, оти сметам дека секоја земја треба да понуди третман на свои државјани. Во врска со здравство, моето искуство е позитивно, за други работи и не толку.
Сфаќам. Не викам дека кај сите е исто, но примери имам многу. Мене ми е ептен криво за девојкава, не знае каде да се сврти, не е заштитена од државата ниту од семејно насилство, ниту здравствено. А е една од најнапредните земји. Тука ќе и беше подобро, но ете, судбина.
Не мора да е до возачката, туку на неискусен шофер му даваш бесна кола која е прејака за неа. За џабе не се законите колкава ,, јачина,, на кола да се вози и во кое време да се вози според (не)искуството на возачот. на 18 год туку што положил не можеш да му дадеш порше со не знам колку коња. Едноставно не си го сакаш детето.
Не била колата на девојчето. Ѝ ја дал некој да ја вози. Само не знам чива е А ова што го нема.. језиво Ама може избегала. Може сака да е сама малце
Не мислам дека девојчево е во опасност, веројатно самата заминала некаде и ќе се врати во најскоро време.