Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.027
    Каква незгода бре?!!! На раскрсница возел со 60/70 км/ч и претркувал кола која патем била застаната на раскрсницата за да ги пропушти пешаците. Така и ја удри Викторија. Да возел 30 (колку што треба кога се приближуваш до пешачки) немаше да настрада девојчето.
    Ајде, ве молам, немојте да правдате вакви амеби. Па, уште и жал ви било?!!!!

На Estranged, sj *O*, sunshinebabe и 10 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.027
    Ами Шеќерка нели беше министер за одбрана? По таа линија се знаат гарант!!! :envy:
    Си праат на ти го, дај ми го. Се штитат меѓу себе. Обична раја се коле за нив, нив мува не ги лази :x

На Harper, tambelina, sj *O* и 9 други им се допаѓа ова.
  3. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    3.126
    Девојчето беше саркастично. Дека дечкото беше осуден демек незгода

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Полицијата не била виновна пошто толку им биле ингеренциите, ОЈО исто, еве и Кривичен не се виновни. Остана уште да речат дека народот не смее да преминува на пешачки за да нема вакви работи друго нема.

Се огласија од Кривичен: Дали за системскиот проблем со црните сообраќајни точки, вината е на судството? | skopjeinfo.mk

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    И во полиција и во судство е, поентата ми е дека колку што јас се разбирам во закон, првостепена пресуда оди на апелација (ако се жалат нели), и оттаму одлучуваат што ќе биде правосилно.

Пак, ова само мислам, не тврдам, затоа тагнав членови кои се правници и подобро од мене знаат.

На SummerGirl и Antebellum им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.864
    Се активираа студентите, браво. Многу млади имаше денес.

Мора сè да се објави и разјасни. Само да продолжи, не смее пак да помине за 3 дена.

На Harper, sj *O*, JoyJoy и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.395
    Протестот треба да се зголеми, а и да се оди кон ОЈО, судовите, МВР и Влада.

Ако не се посетат овие институции, мислам дека нема да вроди со плод. Можеби ќе му набутаат години затвор и ќе ги казнат/затворат судијките, ама пак ништо не сме направиле.

До системот е. Корумпирано и расипано е се. Од политичарите, па се до судиите и полицајците.

На sj *O*, sunshinebabe, Mrs. right и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Треба да одговара како полнолетно лице затоа што во моментот на сторување на кривичното дело бил полнолетен со навршени 20 години живот, како што знам деловната способност не му била делумно или целосно одземена, и не било продолжено родителското право по полнолетство.
    Деликтна способност целисно се стекнува на 14 години, но од 14 години до 18 години до полнолетство тие лица се сметаат за постари малолетници и имаат некое олеснување, дотичното лице е целосно деловно и деликтно способно, без разлика што има 20 години живот, тој треба да сноси целосна одговорност и тоа со умисла затоа што свесно во пијана состојба управувал возило, значи пијанството е отежнителна околност, возењето над дозволеното е исто отежнителна околност, единствено олеснително му е што законски не може да биде исуден на доживотен затвор затоа што не наполнил 21 години живот, на лице помладо од 21 години живот не може да му се изрече доживотен затвор.

Според моја проценка судот би му дал од 8 до 15 години затвор, али ако се заташка работава (не би ме изненадило) да му дадат 4 години затвор заради реакции од јавноста, ако не реагираше јавноста ќе поминеше со условна, е во ваква држава живееме...

На Harper, sparklie, sj *O* и 17 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Бејзикли Кецмановиќ и Блажиќ се сосема можни сценарија во однос на пресуди?!

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.272
    Допаѓања:
    118.976
    Кратка дигресија.
    Колку е осуден кецмановиќ?

11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.907
    Допаѓања:
    23.715
    За тој случај, семафорите биле на трепкаво жолто и тука и дете знае дека пешаци имаат предност. Исто така секој глуп знае дека кога се доближуваш до пешачки и ако веќе пред тебе има кола, заостануваш и ти, не се престројуваш пред пешачки.

Не ми се верува дека во темава дискутираме за основни сообраќајни правила.

На sj *O*, eliesaab, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    7.827
    Во сите три кобни несреќи се работи за млади девојчиња чив што живот згаснал поради млади момчиња што седеле зад воланот. Што е со младинава, а особено машката популација, ќе прашам? Дивјаци. Испуштени од раце.

Како викаат, не си ти крив. Татко ти и мајка ти се за е****е. Деликвент, ваден од затвор, поткупување судии, а за што? И кога син ти е таков каков што е, ти решаваш кола да му купиш, а возачка, мислам што ќе му е. Па кој е тој нормален татко и мајка што дозволува синот да дивее и покрај поседување на дрога и претходна сообраќајна несреќа. Еднаш е упс, втор пат, не се простува. Особено не со вакви последици. Мислам и коректно е и родителите да бидат дадени на суд. Сите што земале мито од судиите. Сите до еден да им горчи цел живот и на душа да ја носат.

Се додека кај Силбо не се најде решение, ми е страв да помислам, но историјата е осудена да се повтори. Смешно е решението со метални огради, затоа што ти превенираш да претрчуваат пешаци. Но, ми изгледа како пешаците да не се криви. И ѕид да поставиш, се додека таму се лета, а не вози, се поминува на црвено, џабе е. Ова е можеби последниот виновник во ситуацијата.

Прежално. Страшно. Одвратно.

Се надевам барем татко му ќе има некаква тронка доблест да не го вади и овој пат од говната што сам се напика. А и да проба, тој што ќе земе мито за ваков случај, му посакувам само најлошо, од очи да не му излегува сликата од Фросина.

Нека и е лесна земјата и нека почива во мир.

Затоа очи отворени макар и на твое зелено. Ќе седиш во место додека сите на застанат. Во сообраќај нема победници, само губитници.

На Harper, *Amethyst*, sj *O* и 12 други им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    77.022
    Така и кај мене во маало усмртеа жена. Враќајќи се од работа, да помине уличка (не булевар, баш уличе за две коли само). Еден и застанал да помине, а фраерот позади него го претркал... на лице место, мајка на две малолетни дечиња (едното со посебни потреби). Имаше тогаш протести и сега имаме лежечки низ цела улица. Ставаа пластични ги вадеше некој, па сега бетон издигнат и долг 2м на секое има (а некаде и пластични ама од тие големите).

Треба построго со давање возачка дозвола... треба психолошки тестови. Треба многу работи уствари... Воспитувањето на многу деца оди во погрешен правец. Абе уште од мало го гледаш испуштено. Луѓе бркаат кариери, не се свртуваат околу нивните деца ИЧ. Тие деца којзнае како растат... Затоа се без грам емпатија..

Последна измена: 31 јануари 2025
    На sinoli4kaaaaa, Realist1, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.395
    Повеќе од 20 мислам.
    Но моментално не е во затвор, туку во некоја установа, поради годините. Па после ќе го преместат во затвор.

Ако грешам, поправете ме.

На fana и SummerGirl им се допаѓа ова.
  15. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Нели детето немаше доволно години? Татко му и мајка му се осудени.

16. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.395
    Да, така разбрав и јас. Ама му следува затвор после 14 години.
    Не знам баш како е законот во Србија.

17. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Ништо не му следува, бараат чаре како да го задржат во некоја установа за да не види бел ден.

PRESUDA JE PALA, ALI JOŠ NIJE GOTOVO?! Kosta je mislio da je MAJCI ZAPEČATIO SUDBINU, ali Miljana ima JOŠ JEDNU ŠANSU

На tambelina, sj *O*, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.339
    Допаѓања:
    125.075
    Не е осуден тој, тој сега е како оштетено лице заради пропустот на родителите. Татко му и мајка му се осудени и одземени им се росителските права. Коста е на психијатрија до кога ... не знаеме.

На sj *O*, eliesaab, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.339
    Допаѓања:
    125.075
    Во моментот на делото имал 13 години. Не може ретроактивно да се суди. Не подлежи на прогон. Родителите се одговорни.

На tambelina, sj *O*, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Ingvild

Ingvild Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2012
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    3.769
    За такви што кола кога ќе застане, посебно на пешачки, се прават паметни и одат во другата лента да ја претицаат би им одзела возачка доживотно. Затоа што основни правила не знаат.
    За маче да има застанато, кочиш и ти, не тицаш и собираш сѐ пред себе. Идиоти.

Прежално за жената.

Последна измена: 31 јануари 2025
    На sparklie, sj *O*, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.