Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.980
    Допаѓања:
    130.573
    Родителите ако не сакале синот да им стане убиец, немаше да му ги прикриваат претходните дела. Се знае што носи употреба на алкохол, дрога и кола со голема брзина. Ако првиот пат не успеале, да сакале, ќе спречеле повторување.
    На адвокатот позната му е тактиката со манипулација на јавноста. Заради тоа и го најмија него, а не друг.

На kim.k, Antebellum, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    7.428
    Devojcheto e zgazeno gotova e rabotata, maksimalna kazna e 8 god,retko nekoj tolku lezel.
    Treba menuvanje na sistemot za kaznuvanje,pogolema rigoroznost I povisoki kazni bez pomiluvanja,lezjechki policajci pred semafori,I kameri kaznuvanje.Sistem na kazni e razlichen za sekogo, mito,korupcija se ima.
    Vasil I site ko nago da bidat kazneti bez da go zaobikolat sistemot. I site da se revidiraat koi se na sloboda a zgazile chovek.Deloto ne treba da ima zastaruvanje.

На SummerGirl, Dentina и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    23.507
    Не, мене преку шундава ми е од истите работи да ги повторувам
    Пошто родителиве уствари сакале он да лежи затвор, сакал и он ама пошто судството ни е такво, не му дале.
    Они направиле ангел ама надвор го расипале. Они со свои раце го предале на полиција и суд ама државата го одбила.
    На крај на денот и да не се родителите криви, и да е Васил сам, не му е државата крива ако он не мисли што ќе се случи ако вози 130 во населено место.
    Васил уствари бил чесно дете, ама другарите го расипале. Ахам.
    Во школо и градинка ги учеле да возат пијани. Или скапо му било полагањето возачка па затоа возел без.
    Државата не ти е крива ако немаш совест и одговорност и емпатија.

На Tanjamm, Guns N` Roses, bubemconia и 4 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.265
    Допаѓања:
    259.025
    Сте запнале законот да се менува. Кој закон? КЗ? Па ист е како швајцарскиот. Лично го преведував, ми беше за семинарска задача. Цело право ни е малтене исто како европското. Разликата е што таму се почитуваат законите и функционира системот. А овде кај нас како што вели Калина Коси е КОЧИНА!

На Stark, butterfly6223, Misskirova и 19 други им се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Навистина 8 год е максимум што може да добие?

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.265
    Допаѓања:
    259.025
    Не знам, не сум проверила.
    Ќе го осудат максимално, има алкохол, брзо возење, зелено за пешак, плус има други дела. Не минува со 8 години, ама нема ни доживотна да добие.
    Мислам дека го класифицираа со умисла, сега треба да ја докажат умислата.

На awkey, Mumoftwo30, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.231
    Допаѓања:
    118.795
    Тоа Палчо нема доживотна да добие не пак Васо.

На Antebellum, Mumoftwo30, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.265
    Допаѓања:
    259.025
    Не би рекла, Васо не може заради годините, доживотна е после 21 години, друго, за тоа дело нема доживотна казна предвидено.

На awkey, Mumoftwo30, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.231
    Допаѓања:
    118.795
    Срц во шо сакаш ќе се кладиме дека нема доживотна да добие Палчо.
    Според мене треба 100 доживотни ама нема...

На LiliBoz, Medea., Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    12.263
    Ако го судат убиство со умисла мислам дека казна мах е 20 години, умисла е затоа што немал возачка и пијан седнал зад волан, возел над дозволената брзина кузнај колку плус. Дај боже да добие максимална, или можи ќе му дадат 17 и овие 3те, 20 ќе се соберат

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.265
    Допаѓања:
    259.025
    Не може да го судат за убиство оти делото не е убиство. Башка за свирепо убиство со умисла е доживотна мислам, кај него е од областа Загрозување на безбедноста во сообраќајот со последица смрт со умисла. Казната била од 4 до 20 години.

На awkey, Mumoftwo30, Anie93 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.844
    Допаѓања:
    41.070
    И што е поентата на текстов?
    Дека сите родители се ангелчиња чии деца се уништени од државата и уствари вистинските жртви се...родителиве?
    Или дека треба да има билборди на булевар за да знаеме дека е опасно да се вози пијан? Како не ни текнало до сега. :?:

На Guns N` Roses и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Го осудиле за претходно дело. Сега им текна или ова колку да го залажат народов?

На SummerGirl, Srckata28, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    23.507
    Кажи ми да ти кажам.
    Многу интересно како вика до системот е и државата, не е до луѓето, ама уствари државата е луѓето, тие со моќ, тие што никој ништо не им може. Како она - не е до исламот, до муслиманите е. А исламот го држат, го создале, муслиманите
    Државата и системот не се виша сила, луѓе се со моќ, државата и системот се само творевина од тие луѓе. Од дрвјата не ја гледаат шумата.
    И ајде да речеме да фатиш врски за да те примат во болница оти си пред умирање и не те ебаваат (за малце имав слична ситуација во близина), или фаќаш врски да казнат насилник оти животот ти е загрозен, тоа е примораност ради нефункционални институции ама возење пијан со 100+ е скрос твоја свесна одлука и државата не ти е крива. Не гледам пак како државата те приморала да возиш така.

На eliesaab и Angie1432 им се допаѓа ова.
  16. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.695
    Допаѓања:
    13.993
    По пресудата, гарантирано ќе се намалува казната на апелација.

Се надевам, медиумите ќе бидат доследни и навремено ќе известуваат за вакви ситуации, а јавноста да не остави да се протнат вакви глупости.

На SummerGirl и eliesaab им се допаѓа ова.
  17. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    489
    И јас ги читам рефератитњ на Калина Коси и сличните, но и на обратната страна која ги обвинува родителите.

Прво, опасно е да изјавуваш дека за лигаво дете е одговорна и градинката, училиштето и другарите... оти во сите тие установи има и други деца, а само ова излегло такво. Не е можно сите да ви се криви, само децата да ви се во право.

Од друга страна не се криви ни родителите толку колку што јавноста ги обвинува. Не е мало дете, 20 годишник е. На таа возраст не можеш да го спречиш за ништо.

Дека институциите потклекнале е факт и покрај Васо, треба и таму некој да одговара.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.128
    Системските проблеми не ја исклучуваат индивидуалната одговорност. Државата има пропусти, точно, ама тоа не значи дека секој што расте во неа ќе вози пијан, без дозвола и ќе убие некого. Постојат многу млади кои и покрај хаосот во општеството, не прават вакви дела.
    Воспитувањето и личните избори играат клучна улога, а не само средината.

Казната не е форма на линч, туку основен принцип на правдата. Лутината кај јавноста не произлегува од потреба за одмазда, туку од длабокото непочитување на законите и стравот дека одговорноста нема да биде преземена. Барањето праведна казна, не значи неконтролирана агресија, туку обид да се спречат идентични трагедии во иднина.

Родителите не се само жртви на околностите, туку и активни учесници во оформувањето на своите деца. Воспитувањето не завршува со совети дома, туку со преземање мерки кога постои јасен ризик. Ако едно дете веќе покажува проблематично однесување, ако вози несовесно, ако е вклучено во недозволени активности, тогаш родителите не можат да бидат исклучени од одговорноста.

Неопходно е да се бара подобар систем, но тоа не смее да биде изговор за нормализирање на криминалното однесување. Фактот дека полицијата и судството се нефункционални, не значи дека убиствата и насилството треба да се прифатат како неизбежни. Ако сторителите не се соочуваат со соодветни последици, тоа само создава клима на неказнивост и поттикнува нови случаи. Вината не може да се распореди на сите подеднакво, бидејќи не секој е подеднакво одговорен. Најголемата вина ја носи оној што го извршил делото.

Доколку не постојат јасни граници меѓу личната одговорност и општествените фактори, тогаш секој криминал може да се оправда со системски проблеми. Тоа не е решението, туку проблемот.

Сакам да кажам, текстот на Калина го разводнува концептот на индивидуална одговорност и ја префрла речиси целата вина на државата.

На Waverly Raven, Ugly Duckling, Ikigai Iki и 15 други им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.495
    Допаѓања:
    180.524
    Жално беше денес во нг на маршот
    Али бројно
    Многу народ а 90%беше младина и многу ми е мило шо младината не спие и не ќуте

На Alishan30, DragonFly22, KateKane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.687
    Види и луѓето збореа дека ги нема никаде не изразуваат сочуство, не им било гајле. Сега кога се појавија зошто не наведнале глава? Мислам….
    Убаво пиша Луна , јас ја сфаќам целосно , зошто имам дете и сите ми викаат дека е фино воспитан ама јас за него утре неможам да гарантирам.
    За другиве работи не навлегувам дали го ваделе од затвор , дали му купиле кола и слично зошто се муабети од чаршија и јас не сум сведок. Зборувам општо , како родител .

На IvvaNeo, eta, SummerGirl и 6 други им се допаѓа ова.