А знаеш ти дека со кола постои поголема опасност да загине човек отколку со авион? Секојдневно има сообраќајќи секаде. Авионските несреќи се многу ретки.
Боинг 787 (-8/-9/-10 Dreamliner) е авион кој историски гледано и статистчки е меѓу најбезбедните (сите авиони се безбедни, ама овој има исклучителен квалитет). Нема да зборувам за други негови квалитети, меѓутоа е еден од најефикасните авиони на светот, најсовремени, најнови. Со Ербас А350 се први братучеди Сакам да кажам дека дури и да Боинг, и кој сака друг производител, од Ербас, преку Ембраер, Бомбардиер, до Боинг, нема врска и безбедноста е таа - најбезбеден сообраќај во светот. За скорешнава несреќа допрва ќе видиме што се случило, ама од видеата има веќе некои шпекулации дека е можно да се работи дури и за пилотска грешка, прв знак за тоа е што не се забележуваат flaps на крилата (како продолжетоци, додаваат моќ при полетување и ублажуваат слетување; звукот на крипи ‘чкрипење’ од кој повеќето се плашат пред полетување/ слетување е баш од нив кога се спуштаат), а и ко - пилотот не бил нешто баш искусен, со многу малку часови во воздух, за разлика од капетанот. Дополнително, неферски да речам ама сепак тоа е Ер Индија, не знаеме строги регулативи, услови на одржување итн. Така што нема потреба од ваков коментар, може членката ќе лета за Турција па најверојатно ќе биде Боинг. @Bettina23 знам дека нема како да ти го намалам стравот, ќе ти биде додека не слетате, ама искрено - уживај. Технологијата и извонредноста на тие чуда и авијацијата во целост е фасцинантна. Нема ништо во светов што се одржува постојано на толку високо ниво и со неверојатна прецизност со внимание до најситни детали како авионскиот сообраќај. Област каде ништо не се остава на случајност, каде за сѐ има план Б. Личен пример, летав со озлогласениот Боинг 737 Макс 9 додека тој тип на авиони (и Макс 8 ) беа приземјени во цел свет зашто открија дека постои производствена грешка во некои после двете фатални несреќи, во Етиопија и Индонезија, и неколкуте итни случаи со тој тип на авиони кои за среќа завршија без последици. Тогаш цела јавност зборуваше за тоа, па ги враќаат па не ги враќаат, а јас будала, пошто сум фанатик и ме интересира сѐ за авиони, проверувам пред летање и гледам дека ќе поминам три часа баш во таков тип на авион! И сега да, рациото вели безбедно е, сам си се убедуваш ама не е сеедно, искрено, влегов уплашен и додека не се искачи на 10 000м нм не дишев. Од сегашна перспектива тоа ми е најубав лет во живот, авионот исклучително модерен, и сега веќе докажано безбеден. Незгодно време е, точно, затоа и го пишав мојов пример, ама да знаеш дека сте тотално безбедни. Сигурно си прочитала, ама статистички поголеми се шансите (90 пати!) да ти падне вазна на главата додека фрлаш ѓубре отколку да настрадаш во авионска несреќа.
@Ahoy што не го негира фактот дека Боеинг предничат во технички проблеми и урнувања, особено во изминативе години и дека скоро сите вислблоуери (10 души минимум ) магично умираат или се самоубиваат од заседа...
Ајдееее што убаво утешивте. Дали сте бе вие нормални? @Bettina23 не ги читај експертиве.. аман не се потресувај уживај си во летот.
Абе речи, на пауер поинт учеле да летаат Мислам вистина, најмногу ги има на планетава, ама од професионални достигнувања во некој друг свет живеат.
Многу ме интересира што ќе излезе од кутијата. Несреќи неизбежно се случуваат. Авионите се едни од најбезбедните превозни средства и не се менува овој факт, луѓе пак ќе си летаат. Башка од еден до друг крај, на илјадници километри.. па и се немаат некои дополнителни опции. Читав доволно, нема застој од изнесување на детали од личните животи. Сите оделе некаде, за нив скроз нормален ден. Како и сите обични луѓе. Манипулативно се сервираат трагедии во секој нареден пост, „препаметни“ кои се ставаат во улога на детективи, куп препукнувања и драматизирање околу боговите. Жртви не се само оние од авионот, туку и тие дополнителните кои ни криви ни должни си се нашле на мета. Малку отповеќе се фаворизира седиштето А11 за единствениот преживеан - одлична можност за авиопревозниците да ќарат. Сега е моментот, а обичниот народ уште се пали на „сигурност“. Не слушнале дека многу зависи каде и со која брзина ќе се урне, па и ако разбираа малку од веројатност на седишта ќе си пресметаа колкава е веројатноста за било кое потенцијално седиште да е „сигурно“. Се појави и еден лик да кажува како од пред скоро 30 години и самиот седел на истиот број. Велам, сега е моментот на наплаќање на седиштето. И сето ова само од пусти страв во луѓето, демек ќе си ја „купат“ безбедноста. Студентката што преживеала т.е не стигнала не мора да толкува дека ѝ е дадена втора шанса, може да била само мрза. Меѓу нас си збориме и мрзата е за луѓе. Обично тие што доцнат не се нешто принципиелни, но тоа е друга тема. Оној на твитер што се жалеше за авионот како не работело ништо, а не ми отвара да прочитам коментари зашто немам твитер - молам да ми сподели некој од тука.
Со кола барем можеш до болница да стигнеш да се спасиш до некаде со авион отидеш се деси нешто вакво ко сега и толку ти е момент, мене авион не ми е најбезбедно превозно средство.
..во заблуда си со колата. Какви баналности се случуваат, па и не баш можеш да стигнеш и да ти треба помош. И не секогаш е во прашање имање брзи рефлекси, имање доволно гориво или што и да е што мислиш дека ќе ти се најде.
Може ако е полесна сообраќајна несреќа. Зависи за каква ситуација се работи.Во сообраќајна несреќа каде што автомобилот изгледа како згмечена конзерва, не ти менува многу тоа што имаш опција да стигнеш до болница. Пожарникарите не ќе можат да те извадат, а не пак оние случајно што би поминале. Статистиката покажува дека воздушниот сообраќај е еден од најбезбедните, додека патниот сообраќај е еден од најнебезбедните.
Стравот од авионска несреќа е вистински и неспорен. Затоа што кога доаѓа до некаков проблем, има преголем број на жртви. Но, од друга страна сепак статистички е побезбедно од било кое друго превозно средство. Денес, на автопат, три пати ќе не слупаа при престројување. Ти внимателно се престројуваш, тој отсечно ти влетува. Камион не те ни гледа поради мртви агли. Жива среќа, ништо не се случи. Сакам да кажам, нема бегање. Ако треба тој ден на тебе да ти се случи, тоа е. Нема бегање. Затоа иронично, но правилно, е дека треба да живееш, затоа што никој не ти гарантира ништо. Страшна е помислата, но јас не се плашам после ова да летам. Што биде биде, не можам да спречам. Ама не планирам поради страв да не искусам таков дар како што е живеење. Нема втора шанса.
Ништо не е страшно, многу посигурно него секој друг превоз. Јас летам многу често со децава, ги имам изгледано сите емисии за несреќи со авион, воопшто кога летаме не размислувам на нив. Несреќи се случуваат за жал секаде, па и еве гледаш дури и на пешачки на црвено си стоел некој и погинал. Крај краева се брзо се случува шала на страна. Опушти се, собери некои игри за забава за децата или легнете малце да дремнете, летот брзо ќе ви мине. Јас од летање со авион или ете авионска несреќа не се плашам ама брод не би дуру и на езеро не, камоли огромни крузери.