Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    РИТЕ ДЕЦА ШТО ИЗГОРЕА ВО ПОЖАР ВО ВЕЛЕС БИЛЕ САМИ ДОМА

4.007

20 јуни 2018
    Велес, (САКАМДАКАЖАМ.МК)
    [​IMG]„Откако пожарникарите го локализираа огнот во куќата пронајдовме три јагленосани тела на деца, две девојчиња на едно и пет години и едно машко на две години. Сите беа во различни делови од куќата“, рече д-р Тања Сарагинов доктор од Итната помош (Фото: СДК.МК)

Трите деца кои попладнево изгореа во пожар во нивниот дом, кој се наоѓа под ридот Вршник во Велес, биле на возраст од една, две и пет години. Нивните јагленосани тела пожарникарите и лекарите од велешката Брза помош ги нашле во различни делови од куќата, откако бил изгаснат огнот.

На местото на пожарот попладнево беше дежурниот обвинител Аделина Станинова, која рече: „Има пожар во кој се настрадани три деца. Повеќе информации ќе има утре“.

Децата во критичните моменти биле сами дома, бидејќи родителите биле да купат јадење. Огнот го забележале соседите околу 15.30 часот и веднаш повикале пожарна и лекарска екипа. Пожарникарите стигнале во 16.05 часот, а огнот е локализиран во 18 часот.

„Кога стигнавме кровот и гредите беа паднати, а имаше и силен пламен. По локализирањето го пребарувавме просторот за да ги пронајдеме децата. Баравме по околината да не побегнале, но за жал беа внатре. Дали не можеле да излезат оти вратата била заклучена и зошто ќе покаже истрагата“, вели Љупчо Лепидовски командир на Противпожарната единица Велес.

Куќата на ова велешко семејство, се наоѓа во шума под ридот Вршник на тешко пристапен терен, поради што пожарникарите интервенирале со две помали возила. По нив набргу пристигнала и екипа од Итната медицинска служба.

„Стигнавме во 16.10 часот. Пожарот беше толку голем, гореа греди од таванот и се беше во пламен. Таткото се обидуваше да влезе, но не можеше поради опасноста по него. Откако пожарникарите го локализираа огнот во куќата пронајдовме три јагленосани тела на деца, две девојчиња на едно и пет години и едно машко на две години. Сите беа во различни делови од куќата“, рече д-р Тања Сарагинов доктор од Итната помош.

Соседите кои од куќата на ова семејство се оддалечени околу стотина метри велат дека семејството се прехранувало со собирање отпад и пластика. Во куќата нема ниту струја, ниту вода.

;(;(;(;(
    Тешко.
    Немам збор да си ги смирам своите мисли;(
    Сами дома-заклучени:@

На cresa-jagoda, mareane, lovestoneddd и 4 други им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.742
    Допаѓања:
    38.501
    За греота. Душички. Па добро бре, толку не можеле родителите да ги земат со себе? :@

На cresa-jagoda, makedonkamak и referentka им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303

Ненормална работа бее!! Велес се мине со кола уз дуж и попреко за 5 минути бее!!!
    На пожарната и требало 35 минути да стаса!!!???

На cresa-jagoda, makedonkamak, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.090
    Па пишува дека куќата се наоѓа на тешко достапно место

На cresa-jagoda и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Абе шо! Нека си се снајдат, нека приклучат противпожарно црево директно на вентил во близина на куќата. Има начини како да се реши.

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.090
    Си слушнала ли дека некој гинеколог дошол пијан на работа? Јас не сум ни слушнала ни видела, а 8 месеци бев таму на Гинекологија и акушерство

7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.525
    Ова е некое високо и далечно место во Велес. Имале проблем да пристапат, што не е оправдување ама сепак...

Мене не ми е јасно како може куќа без струја да се запали. На твитер прочитав дека семејството готвело на оган, ама кој остава запален оган со толку мали деца внатре и си излегува :(

На cresa-jagoda, Tan4ence, Harper и 7 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Немаме соодветна опрема и не се одговорни!
    За се' има решение, ама се' е фушарски.
    Брза помош (помали се возилата), исто толку време им треба да стигнат.
    Неодговорност е во прашање, од сите. Проблем е и што никој не предвидува унапред вакви работи. Како нема функционални хидранти никаде? Ако има, нема ни да мора возило да стигне, цревото под мишка, приклучуваш на хидрант и тераш.

Џабе ќе зборуваме за тоа колку ни е жал, ако ништо конкретно не преземаме, за во иднина да не се повтори.

едит: Звучи ко да ти се дерам тебе. Не ми беше тоа намера.
    Лута сум на државава...

На cresa-jagoda, CaraMia, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.375
    Ако мислеш дека осум месеци е доволен временски период,добро.Мојот став е дека и професори и доктори одат пијани на работа.Не велам за сите,ама има некои што одат пијани.Мош не дупка пијани де.

На Meckicja, cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.090
    Ако мислеш дека 8 месеци е мал период, не знам колкав период е доволен за тебе да видеш дали некој доаѓа под дејство на алкохол на работа, а таков човек се познава. За другите доктори не можам да кажам дали доаѓаат или не пијани оти не сум видела, а овие сум ги гледала и знам.

11. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.996
    @WildMk имам роднини во Велес што живеат на рид. Кога одиме на гости, таксито не нѐ носи до таму туку подолу нѐ остава. Во Велес има многу тесни и стрмни улички каде што кола едвај мине, а не пак пожарникарски камион.
    Навистина жално за децата, штета што не можеле ни да избегаат..

На Bitter-Sweet, cresa-jagoda и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.375
    Не знам како можеш да генерализираш за сите болници низ Македонија.Ова ти е ваљда во Скопје.Јас сум од Штип,но одам во Скопје за епилепсијата.Зошто?Затоа што тука нема добар кадар.Од болничари до доктори.И низ градот се збори за такви доктори пијаници.А ортопед,а гинеколог исто е.Доктор е доктор и обврска му е да спаси живот.

На Meckicja и violetblue им се допаѓа ова.
  13. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Прво, болниците или било кои институции не се селки бирти да се пие вино и ракија. Строгоооо е забрането и казниво со закон внес на истите во болниците. Сфаќаш ли?

Можат дома или надвор од болница да се пијанчат колку им душа сака, а во болница НЕ.
    Во болница се знае за што се оди, а и не дај Боже и ти можеш да завршиш во болница и во рацете на некој ваков. Така да, да срамно е да се брант вакви слики.
    Замисли ,еве и да им завршило работното време на една ваква гозба, пијан мед. персонал се распеал по ходник или лупа во врати , вознемирува пациенти, пцуе, влегува во операциона сала итн...

На cresa-jagoda, WildMk, Sanjichka007 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.090
    И јас сум од Штип и за овие доктори на сликата зборувам, а не за други. Тоа што нема специјалисти за епилепсија е друг муабет. Многу убаво знам како се вработува во болница. Болничарки со текстилна земат вонредно средно медицинско и стануваат акушерки. А акушерките со факултет дома си седат. Ама за тоа е државата крива.
    @makedonkamak пополека малку. Јас не го оправдувам ова и не е во ред вака што прават. Зборот ми е дека не сум видела гинеколозите да доаѓаат пијани на работа. А не сум ни слушнала

15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Нека ми прости Господ ама мислам дека пожарот во кој загинаа дечињата намерно е подметнат. И полицијата се сомнева во тоа имаше клипче ги покажува родителите многу некако смирени ми делуваат. Зошто би оставиле 3 мали деца сами, најголемиот 19 год. со нив бил зошто тој не останал со децата. Немале ни струја која би можела да предизвика пожар. Жално за дечињата душички.;(;(;(

На cresa-jagoda, mareane, Stephen Amell и 3 други им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.742
    Допаѓања:
    38.501
    Можеби ќе ме нападнете, ама претпоставувам од која националност се. Зошто? Затоа што и јас имам такви во комшилук и гледам што прават.

Може да ставиш линк од клипот?

17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Не знам мислам се Македонци по имињата и презимињата кој ги имаат. На Фб го најдов ми излезе од порталиве ако го најдам ќе го ставам.

18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.375
    Добро,се разбравме.Можно е,секако верувам дека си постара и имаш повеќе искуство.Јас до досега сум видела пијани доктори.Сум видела како сестри се понашаат спрема постари.За гинекологија ете можеби сум грешка.Дај Боже да не доаѓаат пијани,ова со сликите беше сторија за Нова Година.Како и да е,чим имаш добро искуство-супер.Ваљда мајките што починаа,не можат да го кажат истото.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Сега читав статија за дечињата, сите заедно прегрнати изгореле, многу жално и трагично ;(

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.742
    Допаѓања:
    38.501
    Ама има такви со наши имиња и презимиња. Па и не е битно.

Кај ќе им оди душата?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.