Ако на родителите не им е доволна казна што детето им има проблем и не им е индикатор да го контролираат, казната парична пак ич нема да им направи разлика.
Се согласувам. Мислам дека тоа е единствениот начин да се поправат. Ако однесувањето нивно не се адресира правилно сега додека се сеуште адолесценти, во иднина ќе се однесуваат уште полошо.
Тоа им е единствена шанса. Знаат. Знаат каде згрешиле во воспитувањето. Но паричната казна нема го спречи идното однесување на овие деца. Само ревоспитување ке помогне.
Знаете што ми е така најкриво и најтажно од се, што се повеќе и повеќе има вакви деца што малтретираат други деца, од времето кога бев јас во училиште, до сега, 50% повеќе насилство има меѓу врсниците во училиштата и надвор од нив, и во наше време имало, ама значително помалце, и се броеле на прсти што се вика, сега ова зема преголем залак, и никој ништо не превзема, што е нај трагично! Се полошо и полошо ќе биде, кога немаме како да си ги заштитиме децата, ги воспитуваме дома на убаво однесување, а таму некаде ќе се појави деликвент од дете, што ќе ти го малтретира и твоето! Страв ми е во училиште да ги пуштам, страв ми е во парк да одат.. се ми е страв, баш поради тоа што знам како ги воспитувам, да не налетаат на ваква будала, од која ќе имаат трајни доживотни последици! И тогаш јас како родител, а верувам и многу други, кога би се нашле во таква ситуација, не би знаеле како да си го заштитиме сопствено дете од булинг, како да пристапиме кон децата што се извршувачи на тој булинг!?!?! Кај нас сите институции креваат раменици, како и секогаш, никој не се замара повеќе од 3 дена, затоа и се случуваат вакви работи, сите работат, а уствари никој не работи.