Аииииии Страшно. Ова е од деца. Не е од возрасен некој направено Сега ќе го најдат кој е (ако го најдат) ќе врзат два муабети со него дека не смеј појќе вака да прај и тој демонстративно ќе им направи со раката лајк и ќе им рече: добро, нема, па ќе напишат нешто на ливче и идемо даље за исте паре
1 лице е сторителот, според камерите. Инвентарот е испокршен целиот, не е само ова од сликата. Целото училиште е лом и децата не се на настава.
Ова ,,смрт за предавниците" е радикален/пропаганден слоган кој е пласиран и поддржан од мнозинството народ. Па полуписмени ликови како Горан Ќосето овде се доживуваат како национални херои, а за предавник се смета секој оној кој не влегува у тој нивен меур, ехеее, колку само Палчовци и кутлешари имаме. Еве ги последиците кога таков народ одгледува деца и се репродуцира, ова младунче е гарант растено од некои жутозуби ќосиња.
Лоши и расипани дечишта имало и ќе има. Проблемот е што не постојат казни. Они се свесни за тоа и јасно им е дека ќе го извлечат газот без да претрпат ништо посериозно. Мама и тате ќе идат ќе се истепаат у школо ако треба и решен проблем. И мало дете од 5 години да го прашаш дали смее да гори друго дете и да го тера да јаде измет ќе ти одговори дека не смее. Многу добро се свесни што прават. Супер казна покрај другото е по дифолт да изгубат година. Значи да бидат суспендирани веднаш а на есен повторно исто одделение. Се ќе им се пролонгира во иднина за таа една година. Многу невоспитани деца има благодарение на напернатите родители дома. Не е секогаш насилство во прашање. Тие едноставно гледаат и учат од исто така невоспитаните родители. Обично тоа се ликови од типот знаеш ли ти кој сум јас. Ако дома детето слуша како татко му или мајка му оговара по тел. други луѓе, користи вулгарни зборови, се кара со келнери, наставнички и се курчи дека е главен/главна многу е веројатно и тоа да поприми од таквото однесување и да почне да го применува над свои врсници. Има до тој степен забегани родители што ги подучуваат младенчињата да бидат лоши, дека треба да се главни, дека никој ништо не им може и дека се подобри од друготе деца.
Треба да разговарате со децата и да ги проверувате нивните комуникации. Потоа да ги носите на терапија. Језа ме фаќа кога на поминување ги слушам како се смеат на нечие силување и коментираат на кој/а би му/ѝ се качиле. Деца од 10-12 години. Потенцијални идни монструми.
Јас исто бев жртва на булинг во основно и многу добро знам како се чувствува жртвата во моментовниз што све поминува. Анксиозност, емоционална глувост, панични напади, кошмари, интрузивни мисли, проблеми со самодоверба. Тоа девојче никогаш повеќе нема да биде веќе исто, не јас исклучувам опцијата дека ќе мора долги години да оди на психотерапија или да прима лекарства. Тие не се но девојчиња да се наречат, туку потенцијални психопатки со садистички карактеристики, треба да ги пратат во казнено поправен дом во Тетово и на нивните родители под хитно да им се одземе старателството! Мене воопшто не ми е јасно од каде им текнало на овие монструмкиве да ја горат со цигари и да ја тераат да јаде г*мна од куче?!Од каде тоа?! Неможам воопшто да си го замислам. Кај нас иначе во Македонија многумина ништо не превземаат во случаеви на булинг, денешниве деца станаа невоспитани, недруштвени и злобни. Морбидно.
Јас немам никаква емпатија спрема монструмкиве, дури и крвнички би ги претепала! Најубаво ќе се осеќааат после
Generalno sum protiv nasilstvo ali magaricive imaat dovolno godini da znaat sto pravat. Ova se psihopatki oformeni so sifra.
https://www.facebook.com/share/p/16opRS72ow/ КОЈ СТОИ ЗАД СТОРИТЕЛИТЕ НА УЧЕНИЧКОТО НАСИЛСТВО!? ‼️Громорозното насилство кое започнало од училишниот двор на ООУ Мирче Ацев продолжило во реонскиот парк во центарот на Ѓорче Петров. Податоци кои веќе кружат низ жителите на Ѓорче Петров, а кои многу прецизно водат кон главната врата на Општина Ѓорче Петров!! Молкот од страна на општинските власти, но и од П.С.Ѓорче Петров е повеќе од јасен показател дека родителите на децата учесници во овој скандал се дел од општинската администрација на градоначалникот Александар Стојкоски . ⤵️Информациите говорат дека распределувањето по други работни позиции, како и принудните боледувања и отсуства во Општината, се само дел од активностите преку кои се врши обид за забошотување на ова насилство. ⚫За жал ова не е прв ваков скандал што произлегува од ова основно училиште. Во мандатот на сеуште актуелната директорка на Мирче Ацев, пред неколку години се случи и трагичен настан, со смртни последици на детски живот. ❓Дали ќе собере храброст општинската администрација, која веќе и самата станува жртва на бруталната партизација во општеството да го разреши овој случај, останува да покажат деновите пред нас. ❌Не појавувањето на градоначалникот Стојкоски на последната седница на советот на Општина Ѓорче Петров, е само уште едно кревање на тепихот за криење на валканите работи во Општината. ⚠️Мнозинството на ВМРО ДПМНЕ во Советот на Општината, ја отфрли можноста за расправа на ,,булингот" по кој Општината Ѓорче Петров веќе станува препознатлива. Последните информации говорат дека советничката група на Левица од Ѓорче Петров ќе иницира вонредна седница на советот, на која покрај директорите и членовите на советот на родители, би учествувале и претставници од Полициската станица во Ѓорче Петров. Оставки и одговорност мора да има‼️ И кај Зоран Божиновски читав анонимна дојава со многу одвратни информации токму за истово училиште Мирче Ацев во Ѓорче NOVA ,,DIMENZIJA,, NA MALTRETIRANJETO NA UČENIČKATA OD GJORČE PETROV! KOTLAROT SI POVIKUVAL PROSTITUTKA NA SEX VO KOTLARA… Mi piša bivša vrabotena vo učilišteto MIRČE ACEV, kade što se slučuvalo ona grozomorno izživuvanje vrz devojčeto. Eve ja nejzinata storija. Ja prenesuvam integralno, onaka kako što mi e isprateno: ,,Zdravo. Vi pishuvam vo vsrka so direktorkata na O.U. Mirche Acev, uchilishteto vo Gjorche chii uchenici se akteri vo sluchkata so brutalnoto izhivuvanje na devojcheto. Gledam deka sega duri nekoj pochnal da ja podrazotkriva, koga sfatile deka go kriele sluchajov cel mesec, no gledam i deka mnooogu raboti ne se znaat. A jas gi znam, kako bivsha vrabotena tamu. Prvo, najchovechki kje ve zamolam, nikako da ne mi go otkrivate identitetot, konechno sredena vo zhivotot i trgnata od tamu, pochnav normalno da zhiveam i da bidam poftorno srekjna zhena, majka, sopruga... Ne bi sakala da mi se zakachat, oti bukvalno taa azhdaja e spremna da gazi preku mrtvi, i da jade zhivi lugje. Za vremeto pominato tamu kako vrabotena, jas imam dozhiveano stresovi shto ne mu gi posakuvam na nikoj, a koi den denes gi zhiveat 60tina vraboteni (na 20tina im e nakloneta, oti i se partiski drugarchinja, shpiunchinja i pomagachi vo krazhbi). Zhenata bukvalno se izhivuva so vrabotenite, postojano preti so nekoi sankcii, istragi, policii, opshtina (sozhiveana e vo ulogata deka e pravichna, i deka se po zakon raboti i deluva, iako vo mn sluchaevi se zanesuva vo ulogata, pa sama izmisluva zakoni i pravila so koi osven shto im preti, i gi pravi maloumni vrabotenite, oti se banalni). No toa ne e tema, tuku ushte ednash da ve zamolam nikako da ne me otkrivate nikomu, vistina ne bi sakala vekje nikakov kontakt ni problemi da imam povrzani so toa shkolo, i taa struktura. Ona za shto sakam da vi pisham, shto mozhe da pomogne ako istrazhite, doznaete i obelodenite, a so toa da spasite i kup generacii (gradonachalnikot jasno glasno zboruva deka ona kje ostane dozhivotno na taa funkcija, znachi ako ne se sprechi, ushte kup generacii, godini i godini kje pominat), i kup vraboteni. Muabetot mi e, ako imate nekakvi vrski, doushnici, kanali...nzm, vo mvr, da prochepkate i najdete tochni informacii, da ne bide na rekla kazala, bidejki jas detali nemozham da vi dadam, oti tamu se se krie, se se zatashkuva, bukvalno doagja policija, inspektori, roditeli...gi gledash pominuvaat, odat kaj nea vo kancelarija na sostanoci, no nikogash ne se doznavaat detali, oti preti duri i na kolegi, pa nikoj ne smee da zucne, no, ona shto znam so sigurnost e deka na pochetokot nekade na nejziniot mandat, nekade pred 4-5 godini, im pochina dete na ekskurzija organizirana i predvodena od uchilishteto, ne od bolest, tuku mu padnala stativa za gol i mu go povredila mozokot. Igrom sluchaja, odgovoren nastavnik za toa dete, i toa oddelenie beshe edna od nejzinite partiski potrchkovci (zamislete, po nekoja sluchajnost i segashnive uchesnici istata taa gi ima vodeno kako oddelenski rakovoditel od 1 do 5to). Za toj sluchaj, ne znam shto se se ima prevzemeno zad zatvoreni vrati, no, nitu mediumski beshe ispraten, nitu nekoj snese odgovornost, nitu bilo kakva sankcija. Nishto, apsolutno nishto, kako da izgubile shishe na ekskurzija, ne dete. Lani, isto imashe golema i chesta prisutnost na inspektori, sostanoci... vo uchilishte. Se dozna deka, grupa od 5,6 deca, so denovi trpele maltretiranje od deca od nadvor, na uchilishnoto igralishte, vo rabotni denovi i saati, vreme koga decata se na uchilishte. Bukvalno so denovi, pominalo nedela dena koga eden od roditelite zabelezhal neshto kaj svoeto dete, pa toa guknalo da kazhe, bile ucenuvani deka ako kazhat nzm shto kje im napravat. So denovi toa se odvivalo vo shkolski dvor, na shkolsko igralishte, vo shkolsko vreme. Pritoa, Mirche Acev e edinstveno uchilishte vo nashata opshtina koe ima vraboteno ,,dneven chuvar", ligotina, shpion, potrchko na direktorkata (vraboten e pred nea, no toj profil na chovek e, i taka funkcioniral i so predhodnite direktori), nemu rabotni obvrski mu se sekoe utro da ja precheka direktorkata i da i dade raport, koj koga doshol na rab, koj shto rekol za nea, shto slushnal niz naselba deka se zbori za ona da mozhe da reagira i tn. I tolku. Posle vekje ne go gledash, chovekot go nema. I decata pri vraboten chuvar, ne eden den pa incidentno ne bil tuka i ne videl, tuku so denovi bile maltretirani vo shkolski dvor, za vreme koga nego vsushnost mu e rabotno vreme kako denski chuvar, i za shto zema plata. I toj sluchaj se zatashka, shto se vika edvaj nie vrabotenite doznavme shto se sluchuva, ne ponatamu. Nikoj ne odgovarashe, ne prevzema odgovornost, ne snese posledici. A sigurna sum deka ima i ushte, oti imalo i situacii kade gledame deka neshto se sluchuva, ama nema shansi da doznaesh shto. Lani, nekade kraj na godina beshe, dojde majka i fizichki ja napadna, bukvalno ja mavnala so stol. No i toa e zatashkano, najverojatno bidejki ako ja potegnela da ja goni, kje se doznaeshe zoshto. Nikogash ne doznavme, a taa glumeshe zhrtva, koja ete ima razbiranje za nearni lugje, pa nema da ja goni. I kojznae shto ushte se ima slucheno. Pobarajte informacii od mvr, i ako mozhete i sakate, obelodenete, oti ova shto go pravi vekje gi premina site merki. Da ne razglabuvam shto se im pravi na vrabotenite, na koj nachin gi maltretira onie sho ne i se po kjeif, a na koj gi tretira onie shto i se potrchkovci, shpioni i souchesnici. Kotlarot ni e eden od niv na primer, i toj donasa prostitutka vo shkolo, vo kotlara, i zavrshuvaat rabota za pari. Site vraboteni znaat, celo Gjorche ja znae koja e i so shto se zanimava, i nie koga kje ja videvme deka vleguva, znaeme deka odi vo kotlara i zoshto. Duri i shala i zaebancija stana megju vrabotenite, do tolku e toa normalno. Ve molam, ako imate mokj, prevzemete neshto, da i se zastane na krajot, da se spasat i vraboteni, i deca, oti tolkava zashtita i mokj ima od partija, toa e chudo edno shto se i se prostuva i dozvoluva. I ushte ednash ve zamoluvam, nemojte da me otkriete nikomu, kje si imam golemi problemi i jas i celo semejstvo, oti toa se azhdai, ama jas vekje ne mozhev da molcham i da gi gledam ovie nepravdi, i jas imam deca, za srekja ne vo toa uchilishte, ama ne sakam ni da zamislam shto bi bilo koga bi mi odele vo takvo uchilishte, so takva struktura i ,,princip" na rabota…. Не знам зошто се плашат да излезат јавно родителите на девојчето ... не можам да го најдам видеото од мајка и ќерка во Србија. На иста возраст беше девојчето и во емисија зборуваше за нејзиното искуство како жртва на врснички насилство. Не смее ова вака да остане и да се шутне под тепих. Многу погрешна порака се испраќа до сите деца и воопшто до цел народ.
Ландов кажа дека родителите имаат добра причина што сакаат да се анонимни и новинарите знаеле одма ама не објавувале од почит кон нив. Кажа дека клипот е страшно вознемирувачки девојчето било со подливи под очи и локва крв. Сега Божиновски пишува некоја прича меѓутоа ова е тоа дека насилство насилство раѓа и тој магичен круг мора да престане. Кај него доста имиња на деца се спомнати.
Знаат знаат, само пусти страв. Не смеат новинарите бидејќи сторителите се малолетници,да не ги тужат,а родителите некои важни партиски потрчковци биле ... Да не даде Бог мое дете да се најде во таква ситуација има на сите телевизии да ги прославам. Па нека тужат,ќе ги исплатам кога ќе ми платат они мене и на моето дете за претрпен стрес,трауми итн...