Ама имињата и случката во другата објава со скриншотови кај буре весник се однесува на осмо и деветто одделенци. А за немилиот настан со девојчево пишува дека се шесто одделенци. Најверојатно се работи за различни настани.
Законите по ЕУ каде што се крие идентитет на осудени злостори е за да се заштити идентитетот на жртвата. Не знам, поделени мислења имам.
И јас сум збунета. Ако е вистина дека се деветто одделенци ,тогаш тоа се деца на 14 годишна возраст и истите можат да бидат кривично гонети.
Ама во овој случај и сторителите се малолетни , не смеат новинарите да го објавуваат ниту нивниот идентитет. Кај Зоран Божиновски на ФБ има неколку објави поврзани со овој настан и искрено сум шокирана од информациите. Страшно меѓу какви деца ни учат децата и какви ,,родители,, имаат тие деца.
СЕ ОДМОТУВА КЛОПЧЕТО ПО НАСИЛСТВОТО ВО ОСНОВНОТО УЧИЛИШТЕ МИРЧЕ АЦЕВ Цел еден месец општинските власти се обидуваат да ја сокријат или минимизираат случката со врсничкото насилство во ООУ Мирче Ацев. Бурните реакции на родителите и загрижените жители на Ѓорче Петров, сепак беа посилни од обидот на одговорните во Општина Ѓорче Петров да се ,,заташка" уште еден скандал во ова основно училиште. Веднаш по обелоденувањето на скандалот вечната раководителка во секторот образование С.П. во договор со градоначалникот Александар Стојкоски решаваат да ја сокријат од јавноста вработената Е.Б.родител на едно од децата учесник во тепачката на малолетните лица. За таа цел, партиски вработената колешка од почетокот на првиот мандат на Стојкоски, е прераспределена од работната позиција, а во меѓувреме се избришани сите нејзини фотографии и профили на социјалните мрежи. Заради заштита на партиските интереси и ставањето на Партијата пред се, веќе извесен период Е.Б не се појавува на работното место, секако со одобрување од матичниот сектор и градоначалникот Стојкоски. Зачудува фактот за индиферентниот однос на надлежните органи кој исто така цел месец случајот го третираат како обичен инцидент кој треба да влезе во службената белешка и толку! Директорката на училиштето Гордана Насковска деновиве е мета на бројни реакции од страна на родители и сведоци на немили настани поврзани со нејзината работа како прв човек во Мирче Ацев. Доколку овој скандал не се затвори, со разрешување од функции и преземање одговорност, пропаѓаат сите ефтини приказни на владејачката гарнитура за реформи и ,,ресетирање" на системот.
Чекај сега кај божиновски читам дека жртвава била провокатор? Леле какви гадости се пипуваат за девојчево. ( не сакам да поверувам дали се виатински)...
Е затоа нема од нас држава да биде никогаш. Наместо правда и санкции, тие сокриваат случаи оти еве види кој е родителот, жими него. Испаѓа дека деца на политичари, на полицајци, на некои со јака функција се најголеми лигуши, насилници, светот само за нив е, ќе газат по се и по сите. Јаките родители, дур гледаат што повеќе пари да приграбат и да се курчат, децата остануваат невоспитани. Ми се повраќа. Затоа бе излезете на избори, гласајте за некоја трета партија, да ги снема и сдс и вмро веќе. Сите соучесници, сите!
Една поранешна наставничка пишува дека пред 4-5 години на екскурзија дете им починало од паѓање на статива од гол на глава. И се заташкало. Подобро да не читав ми се преврте желудецов. Спојлер: Директорка NOVA ,,DIMENZIJA,, NA MALTRETIRANJETO NA UČENIČKATA OD GJORČE PETROV! KOTLAROT SI POVIKUVAL PROSTITUTKA NA SEX VO KOTLARA… Mi piša bivša vrabotena vo učilišteto MIRČE ACEV, kade što se slučuvalo ona grozomorno izživuvanje vrz devojčeto. Eve ja nejzinata storija. Ja prenesuvam integralno, onaka kako što mi e isprateno: ,,Zdravo. Vi pishuvam vo vsrka so direktorkata na O.U. Mirche Acev, uchilishteto vo Gjorche chii uchenici se akteri vo sluchkata so brutalnoto izhivuvanje na devojcheto. Gledam deka sega duri nekoj pochnal da ja podrazotkriva, koga sfatile deka go kriele sluchajov cel mesec, no gledam i deka mnooogu raboti ne se znaat. A jas gi znam, kako bivsha vrabotena tamu. Prvo, najchovechki kje ve zamolam, nikako da ne mi go otkrivate identitetot, konechno sredena vo zhivotot i trgnata od tamu, pochnav normalno da zhiveam i da bidam poftorno srekjna zhena, majka, sopruga... Ne bi sakala da mi se zakachat, oti bukvalno taa azhdaja e spremna da gazi preku mrtvi, i da jade zhivi lugje. Za vremeto pominato tamu kako vrabotena, jas imam dozhiveano stresovi shto ne mu gi posakuvam na nikoj, a koi den denes gi zhiveat 60tina vraboteni (na 20tina im e nakloneta, oti i se partiski drugarchinja, shpiunchinja i pomagachi vo krazhbi). Zhenata bukvalno se izhivuva so vrabotenite, postojano preti so nekoi sankcii, istragi, policii, opshtina (sozhiveana e vo ulogata deka e pravichna, i deka se po zakon raboti i deluva, iako vo mn sluchaevi se zanesuva vo ulogata, pa sama izmisluva zakoni i pravila so koi osven shto im preti, i gi pravi maloumni vrabotenite, oti se banalni). No toa ne e tema, tuku ushte ednash da ve zamolam nikako da ne me otkrivate nikomu, vistina ne bi sakala vekje nikakov kontakt ni problemi da imam povrzani so toa shkolo, i taa struktura. Ona za shto sakam da vi pisham, shto mozhe da pomogne ako istrazhite, doznaete i obelodenite, a so toa da spasite i kup generacii (gradonachalnikot jasno glasno zboruva deka ona kje ostane dozhivotno na taa funkcija, znachi ako ne se sprechi, ushte kup generacii, godini i godini kje pominat), i kup vraboteni. Muabetot mi e, ako imate nekakvi vrski, doushnici, kanali...nzm, vo mvr, da prochepkate i najdete tochni informacii, da ne bide na rekla kazala, bidejki jas detali nemozham da vi dadam, oti tamu se se krie, se se zatashkuva, bukvalno doagja policija, inspektori, roditeli...gi gledash pominuvaat, odat kaj nea vo kancelarija na sostanoci, no nikogash ne se doznavaat detali, oti preti duri i na kolegi, pa nikoj ne smee da zucne, no, ona shto znam so sigurnost e deka na pochetokot nekade na nejziniot mandat, nekade pred 4-5 godini, im pochina dete na ekskurzija organizirana i predvodena od uchilishteto, ne od bolest, tuku mu padnala stativa za gol i mu go povredila mozokot. Igrom sluchaja, odgovoren nastavnik za toa dete, i toa oddelenie beshe edna od nejzinite partiski potrchkovci (zamislete, po nekoja sluchajnost i segashnive uchesnici istata taa gi ima vodeno kako oddelenski rakovoditel od 1 do 5to). Za toj sluchaj, ne znam shto se se ima prevzemeno zad zatvoreni vrati, no, nitu mediumski beshe ispraten, nitu nekoj snese odgovornost, nitu bilo kakva sankcija. Nishto, apsolutno nishto, kako da izgubile shishe na ekskurzija, ne dete. Lani, isto imashe golema i chesta prisutnost na inspektori, sostanoci... vo uchilishte. Se dozna deka, grupa od 5,6 deca, so denovi trpele maltretiranje od deca od nadvor, na uchilishnoto igralishte, vo rabotni denovi i saati, vreme koga decata se na uchilishte. Bukvalno so denovi, pominalo nedela dena koga eden od roditelite zabelezhal neshto kaj svoeto dete, pa toa guknalo da kazhe, bile ucenuvani deka ako kazhat nzm shto kje im napravat. So denovi toa se odvivalo vo shkolski dvor, na shkolsko igralishte, vo shkolsko vreme. Pritoa, Mirche Acev e edinstveno uchilishte vo nashata opshtina koe ima vraboteno ,,dneven chuvar", ligotina, shpion, potrchko na direktorkata (vraboten e pred nea, no toj profil na chovek e, i taka funkcioniral i so predhodnite direktori), nemu rabotni obvrski mu se sekoe utro da ja precheka direktorkata i da i dade raport, koj koga doshol na rab, koj shto rekol za nea, shto slushnal niz naselba deka se zbori za ona da mozhe da reagira i tn. I tolku. Posle vekje ne go gledash, chovekot go nema. I decata pri vraboten chuvar, ne eden den pa incidentno ne bil tuka i ne videl, tuku so denovi bile maltretirani vo shkolski dvor, za vreme koga nego vsushnost mu e rabotno vreme kako denski chuvar, i za shto zema plata. I toj sluchaj se zatashka, shto se vika edvaj nie vrabotenite doznavme shto se sluchuva, ne ponatamu. Nikoj ne odgovarashe, ne prevzema odgovornost, ne snese posledici. A sigurna sum deka ima i ushte, oti imalo i situacii kade gledame deka neshto se sluchuva, ama nema shansi da doznaesh shto. Lani, nekade kraj na godina beshe, dojde majka i fizichki ja napadna, bukvalno ja mavnala so stol. No i toa e zatashkano, najverojatno bidejki ako ja potegnela da ja goni, kje se doznaeshe zoshto. Nikogash ne doznavme, a taa glumeshe zhrtva, koja ete ima razbiranje za nearni lugje, pa nema da ja goni. I kojznae shto ushte se ima slucheno. Pobarajte informacii od mvr, i ako mozhete i sakate, obelodenete, oti ova shto go pravi vekje gi premina site merki. Da ne razglabuvam shto se im pravi na vrabotenite, na koj nachin gi maltretira onie sho ne i se po kjeif, a na koj gi tretira onie shto i se potrchkovci, shpioni i souchesnici. Kotlarot ni e eden od niv na primer, i toj donasa prostitutka vo shkolo, vo kotlara, i zavrshuvaat rabota za pari. Site vraboteni znaat, celo Gjorche ja znae koja e i so shto se zanimava, i nie koga kje ja videvme deka vleguva, znaeme deka odi vo kotlara i zoshto. Duri i shala i zaebancija stana megju vrabotenite, do tolku e toa normalno. Ve molam, ako imate mokj, prevzemete neshto, da i se zastane na krajot, da se spasat i vraboteni, i deca, oti tolkava zashtita i mokj ima od partija, toa e chudo edno shto se i se prostuva i dozvoluva. I ushte ednash ve zamoluvam, nemojte da me otkriete nikomu, kje si imam golemi problemi i jas i celo semejstvo, oti toa se azhdai, ama jas vekje ne mozhev da molcham i da gi gledam ovie nepravdi, i jas imam deca, za srekja ne vo toa uchilishte, ama ne sakam ni da zamislam shto bi bilo koga bi mi odele vo takvo uchilishte, so takva struktura i ,,princip" na rabota….
Мене не ме чудат овие гадости што се случуваат во нашиве училишта. Толку работи најдолен кадар и образува деца, да ти се згади живот што све се прави. И моето училиште кај што имам завршено имаше скандали, секако никому ништо, се заборава све. И дајте за емпатија зборете само вие. За стрелање и бесење се, без можност за помилување. Овде меѓу вакви лешинари деца не се растат и одгледуваат..
Во Мк останаа само тие шо ги гласаат вмро и сдсм. Незнам кој нормален би отишол уопште да гласа кога се знае дека кој и да дојде на власт пак истото ќе биде, бидејќи им се може. Повеќето од луѓето шо ги знам јас, не одат на гласање, а другиот дел гласаат оти од дома се приморани, пошо домашните им се вмровци и сдсмовци, и имаат некаков ќар. Сите други гледаат како да се снајдат самите оти спас нема од никаде, и не им е дојдено до политика. За жал, во Мк останаа само овие корумпираниве и нивните деца. И бројот ќе расте на насилства. И кога ќе нема веќе на кој да го малтретираат, ќе почнат сами меѓу себе да се јадат.
Гласавме за Амар и гласаме за Левица. Малку сме, ама не е дека нè нема. Промените се бавни. Ама мораме да веруваме дека ќе се случат. Не сакам да се отселам од земјава. Немам друг избор освен да правам што јас можам за да е подобро.
Неточно дека сме останале само гласачи на Вмро и Сдс и нема потреба за генерализација. Погледни ја излезноста на изборите лани и ќе видиш дека огромното мнозинство не гласаме. Е тука е проблемот, што не сме задоволни ама нема за кој да се гласа и оставаме малкуте определени да ги одлучуваат изборите.
Колку што знам ретко кој САКА да се отсели.. повеќето се селат од немање избор.. гледаат не бидува и чарето го бараат настрана..
Па затоа викам дека повеќето шо ги знам не ни одат на гласање. Тие шо не гласаат или шо гласат за некоја помала партија, се во многу помал број наспроти овие двата великани.
тоа е сосема друг случај и тие се осмо и деветто одделенци . Случајот со цигарите и изметот е меѓу шесто одделенци
Еве како било, девојчето било 6 то одделение а тие што нападнале 8/9 то и една 17 год https://24info.mk/podnesena-krivich...qgffv46tqNYO-bXZSY_aem_EodTiTC4RD9sSKLVwhP87g
Толку многу криминал во m² држава, ама луѓето кои што треба да донесуваат закони повеќе се залагаат за влез во ЕУ, промена на име, преговори за историјата со Бугарија.. Даваат исти казни за кражба на ќебапи и трговија со органи, со години се судат... Гордана зборуваше дека ќе помилува затвореници, незнам што направи.. Полицајци се луѓе кои што имаат кривични дела, не се разрешуваат од функција, се примаат полицајци само по роднинска врска, а луѓе кои би биле соодветни за тие позиции се одбиваат.. Еве само за еден криминал во 5г колку се сменило, ништо, а за другите нема што ни да се зборува.. Чуваш дете за некој да ти го силува, малтретира, тепа, вознемирува... Нас училишта не ни се безбедни нели да го пуштиш надвор на улица со друштво, ама пак казни нема, закони нема... Од сега сиромашните што крадат по продавница ќе им дојде идеја "што да крадам леб кога можам органи ќе лежам 3 г во затвор ама дома месо ќе јадат моите од тие пари со трговија на органи што ќе ги заработам" .. Никој ама баш никој не се иселува исклучиво поради платата, поради катастрофалните услови на живот се селат.. Крадете си пари вие слободно од држвата ама направете и соодветни закони, без закони ќе однема луѓе и од кој да крадете..
Искрено мислам дека треба да се вратат средновековните варварски начини на мачење на злосторници. Тоа е се што имам да кажам на темава пошто ми се лоши.