Со алатка за вадење црнки или пробај со триење со шеќер,немој да ги стискаш ќе си направиш белези на кожата
Mislam ova potocno sakav da kazam deka imam kafeni tocki taka fleki gi vikaat kaj nas vakvi kako na slikata sto ja isprativ
Ова се пеги, сосема природно нешто, најчесто од сонце се појавуваат. Јас на лето ги имам, на зима ми исчезнуваат.
Тоа се пеги. Може да ги избледиш со витамин ц серум, само треба време. Користи крем со спф 50 за да не се прошируваат.
Дечки ми треба совет. На носот и на брадата имам како црнки. Не се баш црнки митесери ама такви црни ситни имаат друг назив и многу ме нервираат. Кажете со што да ги извадам, некој третман или направа? Исто препорака за витамин ц, ретинол, салицилна и азелаична кислина. Нешто што е достапно кај нас а не онлајн. Мислење за the ordinary серумите? Имам комбинирана кожа, некоја светла флека од акни и тук тамо некоја акна ситна, истискана нормално Ама ми е како рапаво лицето.
Салицилна киселина многу помага за да се исчистат, а исто и гликолна. Ѕирни го Биотен серумот за ексфолијација. Супер е серумов. Не е со преголема јачина, ама супер ги чисти порите. Единствена „мана“ му е тоа што е мала количината (15мл), но 200 и нешто денари е, па е сосем пристојна опција. Исто и салицилна киселина серумот од Накоми. Го имам фалено во некоја од темиве. Сè уште го користам еднаш неделно како маска и одамна не сум имала ситуација да ми се појават црнки. Ако сакаш некоја покомплетна рутина, може да постнеш тука во темава што имаш и што сакаш да користиш, па ќе дадеме подетални предлози: https://forum.femina.mk/threads/Дневна-и-ноќна-рутина-чистење-и-нега-на-лице.5546/page-76
@Mishela бидејќи го имаш користено и серумот со салицилна наThe Ordinary, можеш ли да направиш споредба меѓу овие двата? Се мислам кој да го пробам
Скроз различни се, мене овој од Накоми ми е незамисливо да го намачкам и да легнам да спијам со црно лице, затоа и сум спомнала дека го користам како маска - да стои некое време, па мијам. За ефикасен, супер е, мене ми одговара многу. Одамна го немам купено пак серумот на The Ordinary, ама порадо би го препорачала салицилниот серум Geek n Gorgeous. Супер е ТО за црнки, ама ако нанесуваш само на нив и толку. За акни и некои затворени комедони, не ми беше баш нај. Премногу ја сушеше содржината внатре во акната и остануваше точка, сув поткожен остаток ко од сува црнка која никако не можеше да се отстрани со ништо освен со рачно вадење. Со Geek n Gorgeous не ми се случува ова. А од ТО, најдобро нешто против црнки е гликолниот тонер. Порадо би го купила него отколку салицилната.