Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чекање на сè....па потоа брак

Дискусија во 'Брак' започната од Snow-Queen, 9 мај 2012.

1. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Затоа и реков на крајот од мојот пост, секој со својата среќа. Постот ми беше наменет за претходните две-три мислења и ја цитирав неа. Едноставно, не се согласувам дека мора да се заврши факултет за да се оформи семејство. Не се согласувам со мислењата дека жената мора прво да се образува факултетски и да изгради кариера, а потоа да биде домаќинка. Имам околу мене примери и за мажени/женети со дете без факултет, и за мажени со дете кои работат и паралелно студираат, и за дечко и девојка со факултет, вработени и двајцата, ама уште не се решаваат да стапат во брак. И овие мажениве се далеку позрели. Го гледам тоа од нивните постапки и размислувања.
    Зарем не може да си на почеток на кариера и да имаш дете? Може.
    За мене лично зборувам, неприфатливо ми е да градам кариера и да ја ставам пред семејството. Јас би паралелно да оди тоа. Ама не излегува секогаш онака како што планираме. Можеби затоа што знам дека ако се омажам сега нема да имам проблем со стамбеното прашање, во смисла да живеам во една соба со свекор и свекрва. Можеби и ќе го сменам мислењето во иднина, не знам.
    Статусот мажена сигурно нема да ме дефинира како личност. Токму она спротивното, личноста се гради од мали нозе.

Друго, никогаш не можеш да бидеш сигурен во врска со работата на долгорочен план. Денес може да си вработен и да земаш висока плата, се решаваш на брак, на дете. Утре може да се случи да те избркаат.

На крај, би ја поздравила babyblond. Потполно се согласувам дека треба да се работи на се, а не да се чека :)

На Lovely93 и fifi16 им се допаѓа ова.
  2. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

Можеше прво да прашаш дали имаме каде да живееме па потоа да го искористиш тоа ТУПНЕТЕ....
    Значи има куќа на 4 спрата така да секој си има спрат и повеке од тоа ,само сакаше да измени некои работи , а тоа многу ке не кошта сега за сега

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    Прочитав негде низ темава, не знам од која членка сега баш, ама најважното беше да го имаш вистинскиот човек до тебе. И тоа е тоа. Не е исто како имањето деца во никој случај. Двајцата сте(некој нели, општо) млади, здрави и прави, може да се работи што било ако се сака, а ако има љубов и тоа како ќе се сака. Може да се живее под кирија, со две плати е доволно да се покријат трошоците. Ако го имаш вистинскиот човек покрај себе не вреди да трошиш време залудно, да се влечкате двајцата во ниедно време сабајле да се испраќате дома кога можете заедно да си легнувате и да се будите. Тоа е тоа. Моментот. И зборувам од искуство. Јас го најдов човекот, друго не ми требаше. Јас сум имала работа, па сум немала, па пак сум имала, се тоа е релативно, ама она другото е важно. Еден е животот, ако чекаме на сè може да се разбудиме еден ден и да видиме дека животот ни поминал во чекање. А потажно од тоа нема, од каењето и што ако...

На LaraSolare, elanor, kristina.k и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

се согласувам со тебе и јас тоа сакам да го кажам...кога се има љубов порано или подоцна се ке се направи се ке се постигне кога сте заедно....

5. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Браво. :clap: Алал да ти е и за храброста и за доброволната одговорност. :clap: Јас пред некоја недела наполнив 21 година и едвај излегувам на крај со факултетот, камоли дете да гледам. Иако секогаш бев во позрелите, се уште не се чуствувам зрела психички, како и финансиски спремна за да гледам дете да водам домаќинство и да заработувам(посебно не со мојата професија која бара некогаш и повеќе од 12 часа на ден посветеност) и никогаш на овие години не би можела да го воспитам моето дете како што ме воспитале моите родители кои ме родиле во нивните доцни 20ти години. Без разлика на поддршката и помошта на сопругот(кој би го имала).

На fifi16 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    528
    Патот до успехот не е секогаш лесен....

Прикачени фајлови:

На babyblond му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.346
    Интересна тема пред се. Со оглед на тоа што долги години сум во врска, размислуваме за брак.
    Се надевам дека тоа ќе биде за некоја година. Ветено си имам сама на себе дека тоа ќе се случи откако ќе дипломирам.
    Во однос на приходите, некогаш правам пресметки колку пари би ни требале. Едноставно студентскиот живот ме научи на тоа. Лично јас месечно сама трошам 200 евра. Во тоа вклучувам излегувања, кафиња, храна, козметика, облека, сметки. Дечко ми е економичен. Не троши колку мене, значи лично за нас двајца ќе ни требаат 300-350 евра за 1 месец. Кога тука би вклучиле и бебе 500 евра месечно би ни биле доволно. Можеби би се лишила од некои задоволства иако тоа не сакам да се случи.
    Нормално ќе си ставам некоја граница и јас. За пари не сакам да се молам на мои родители или на свекор и свекрва, па ни дечко ми тоа го сака. Куќа, стан имаме и едниот и другиот кои ќе ни бидат наследство. Тука не можам да одам против родителите и да не го прифатам тоа, бидејќи цел живот работеле за нас.
    Дечко ми веќе заработува иако е само 21 година и ги вади тие пари, а и јас земам месечно со лесна работа 120 евра. Што значи и за џепарац не ги трошам многу моите родители.
    Сега следува да дипломирам и да се вработам, ако не работам државно, пак со факултетов можам и приватно.
    Ние не сакаме да избрзуваме, премногу сме млади,а ниту сме спремни за брак, бебе. Иако јас веќе си ги направив плановите,што да правам таква сум, но и не секогаш е според планот. :!: :D

Едноставно само ме нервира кај луѓево кои напнуваат со прашањето: Кога брак?
    Мислам тоа е решението на сите проблеми, а тек допрва ни доаѓаат.
    Се согласувам со една феминка која спомна дека за брак треба да си спремен во секоја смисла, а не само желба да се има.

8. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    чива куќа бе девојче,чива??? :D на неговите родители ли??? и одма аутоматски се присвојува во "негова" :rofl: .

На nadja.d му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Луѓе смирете страсти гледам се дискутира околу местото на живеење тоа е мн.важно TOCNO ама секогаш за жал постои ама :!: секој млад пар сака место на страна сака SVOE сака мир чисти нивни сметки,своја куќа свој пазар ок но дали секогаш секој има тоа да го овозможи и да го дозволи? NEMA кај повеќето нема, и тоа е факт,има млади брачни двојки што одма си заминале да живеат под кирија но луѓе за тоа се потребни средства и 2та да се вработени и да можат да си го дозволат тоа,потаму си земат стан на исплата се борат си го плаќат и тоа е животот некој сега ќе рече DA BE JAS KE PLAKAM STAN 20 GODINI па ок не плаќај и живеј цел живот под кирија или со свекорти свекрвати во 1 соба и затија муцката нека нема кавги така?Од некаде мора да се почни значи парот кој основал семејство мора автоматски да почни да мисли одма на свое DRUGO SEMEJSTVO тој женатаму детенце и за тоа дете треба одма да почни да се створва и да се обезбеди за иднината нормално...
    Јас незнам кои будали чекат цел живот од мајкаму таткому свекрваму свекорму роднини незнам кој, аба тие нема да бидат вечно живи денес се тука ќе ти помогнат утре ќе ги нема,и неможи секогаш да ти помагат секакви ситуаци има во животот,понатаму од кај да знам јас дали нема на секое свекорми да ми плаеска во лице што ми помагал или ми дал ова ми дал она(има и такви да се разбериме)...
    Можи од претходните генераци имало позрели на 20 на 21 22 години ок,но сега овие генераци како што идат све покатастрофа и покатастрофа се мислам дека нема ни на 30 да созреат и да основат семејство да живеат како што треба нема шанси така да паметот во глата среќата и човекот до тебе се најважни да и јас сум за тоа...

10. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.552
    ...Затоа што ако не напраиш помпа цела наредна година да те зборат комшиите како си имала голема ведидба и свадба, исто ко да не си влегла во брак .АХ бе Нана бе Нана,во бракот е многу побитно освен љубовта и кровот над главата,троседот во дневна да имаш кај да седнеш ,кујната да имаш кај да спржиш јајца отколку помпезна свадба и веридба. Паметен е дечко ти што сака првин да создаде услови и да си го среди спратот или што и да е .Не се спие на земја,не се готви на плинско и не се оди по нужда во полско вц. Не разбирам како може една свадба како чин да ви е побитна отколу домот-местото каде утре до крајот на животот ке го поминувате своето секојдневие.

На crazylady, Lovely93, nadja.d и 5 други им се допаѓа ова.
  11. kate21

kate21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    Добро бе, малце понастрана од темава, сте правеле вие куќа? Гледам сите сте со свои станови, куќи, сте ги купиле и сега чекате на кариера па да се мажите/жените?!
    Куќата на родителите чија куќа е? Вие ко што кажувате, седумдесет посто од куќите треба да зејат празни, пошто нели, тоа се куќи на вашите родители, а тие па нели не ќе живеат сто години, еден ден ќе го напуштат овој свет :^) Не туку ломотете, едно е да сакате да средите некои коцки, да се вработите, да имате свои финансии, ама за куќа, мало морген, едвај човек една ќе направи ко ќе стаса докај 50-60, овие сите се фатиле своја па своја на едвај триесетина години. Јас такви не познавам :^) . Да, убаво е ако се има услови, да можеш да си купиш стан, и убаво е ако живееш во куќа да имаш свој спрат, ама ела да ве видам сами куќи направете сите пред да стапите во брак, па кажувајте.

На PinkGir123, Feodora, Lovely93 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180

13. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.924
    Допаѓања:
    89.717
    Да се изјаснам и јас за темава бидејќи периодов се прави муабет за оваа кај мене :)
    Јас со моите 22 години мислам дека ми е рано за брак,но дечко ми тоа не го мисли ...
    Јас само што дипломирав,сакам прво да најдам некоја работа да стекнам некое работно искуство па да си се вериме да почнеме заеднички живот.А тој сака прво веридба па потоа се само ќе си дојде на ред.
    Се согласувам со Реин што кажа дека доколку го имаш вистинскиот човек до тебе се ќе се среди.
    Да тоа навистина е така но еве јас ќе зборувам за мене а не општо.
    Јас а и тој знаеме дека сме еден за друг и дека иднината наша заедничка е пред нас но еве се плашам не се чуствувам доволно сигурна за тој чекор за веридба...
    Ќе треба самите да останеме да се грижиме за нас и прифаќам и сакам сами со наш труд да направиме се,но неможам јас да отидам кај него и да чекам од неговата плата.
    Ќе ми помагаат моите и тоа го знам но несакам да чекам од никого поубаво кога сама ќе заработуваш и кога ќе знаеш што можеш и колку можеш да си дозволиш.
    Сакам самата најпрво да почуствувам како се заработуваат свои пари па потоа заедно да го надоградуваме нашиот дом.Млади сме а веќе кога знаеме дека иднината е пред нас зошто да се брза.
    Читав поназад низ темава и една феминка имаше кажано дека деца се раѓаат и на 40 ама на 40 тешко е да се гради кариера.Се согласувам потполно и со оваа.
    Јас најпрво сакам да најдам работа да пробам на едно па на друго место да видам како е да ја почуствувам работата да вложам труд за онаа што го сакам.А не ај дојди јас ќе работам ти седи дома.
    -Не,не несакам да сум домаќинка и само да извшжувам домашна работа.Несакам ни некоја посебна кариера да си градам само сакам да имам редовна работа и плата за да можеме да се издржуваме самите без ничија помош :)
    Затоа јас мислам дека најпрво треба да се средат некои работи па потоа да се размислува на веридба брак и деца :)

14. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

Епа ако јас си знам тогаш зошто се правиш како ти повеке од мене да знаеш што има дечкоми ???
    СИ ИМА СВОЈА КУЌА НО СИ ИМА ЕДЕН СПРАТ ЗА НЕГОВИТЕ !!!!!!!! СЕГА ЈАСНО ТИ Е ???
    ЗОШТО ПРИ НЕГОВА И ТОЛКУ ГОЛЕМА КУЌА ТОЈ ДА ПРАВИ САМО ЗА НЕГО ? РОДИТЕЛИТЕ НЕ МУ СМЕТААТ А НИ НА МЕНЕ ПА ТАКА ДА ЖИВЕЕМЕ ВО СВОЈА КУЌА А СЕКОЈ СИ ИМА СВОЕ МЕСТО И СВОЈА СОБА....
    НЕ САКАВМЕ ДА ПРАВИМЕ НОВО БИДЕЈКИ ГИ ИМАМЕ СИТЕ УСЛОВИ И ПОВЕКЕ ОД ТОА САМО САКАШЕ ДА СМЕНИ НЕКОИ РАБОТИ , А КАКО ШТО ГЛЕДАМ НЕ ЗНАЕТЕ КАКО Е ДА СЕ ПРАВИ КУЌА СИТЕ СЕ МЕШАТЕ....
    ЕДЕН ШТЕК НЕ ЗНАЕТЕ КОЛКУЕ СКАПО ДА СЕ СМЕНИ !
    А ШТО СЕ ОДНЕСУВА ДО ВЕРИДБАТА НЕ РЕКОВ ЈАС 400 ГОСТИ ПА НЕ СИ САМИ НАГАЃАЈТЕ ПЛАНИРАМЕ МАЛКУ НО И ЗА ТИЕ МАЛКУ ТРЕБА ДА СЕ СПРЕМНИ ДА СЕ ПРЕЧЕКААТ, ТРЕБА ГАРДЕРОБА ДА СЕ КУПИ А И ЗА ТОА ТРЕБА ПАРИ АКО НЕ СТЕ ЗНАЕЛЕ? ДРУГО ШТО НЕ ВИ Е ЈАСНО ?

15. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.924
    Допаѓања:
    89.717
    ^
    Нана мислам дека пребурно реагираш за ситници,феминките погоре не ти се исмејуваат само ти кажуваат нивно мислење.
    Нема потреба тка да се однесуваш и да го мениш фондот на пишување и со мали букви можеме да прочитаме и да разбереме што сакаш да кажеш.
    Ти најдобро си знаеш како ви одговара на вас и што е најубаво ,се со свое време се ќе биде штом се сакаате и сте решиле да бидете заедно.

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

точно Вики но гледаш дека не сакаат ни да слушнат што сакам да кажам ?
    Не ме прашаа што какое сами си надаваат што како било и коментираат против мене, прочитај убаво што прават , сами си пишуваат како да знајат сто пати кажав и тие пак ке сме се тупнале , кај родителие , сме немаме услови а јас реков ека имаме се но само некои раб да смениме

17. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180

А КАКО ШТО ГЛЕДАМ НЕ ЗНАЕТЕ КАКО Е ДА СЕ ПРАВИ КУЌА СИТЕ СЕ МЕШАТЕ....
    ЕДЕН ШТЕК НЕ ЗНАЕТЕ КОЛКУЕ СКАПО ДА СЕ СМЕНИ !
    [/quote]

Maла ај олади малку..сигурна сум дека ти знаеш што значи тоа создавање (заедничко вложување) на сопствен дом...ни работа,ни сабота ;) ,ти ќе не учиш на форумов колку кошта еден штек :geek: ...
    Hикогаш во животот не сум чекала(поготово)од како влегов во брак,носот некој да ми го брише,да ми го бере гајлето за покрив над глава и сметки,поточно да се шлепаме(јас и мажле) на туѓ грб,ако сме биле спремни за брак,значи сме биле спремни целиот товар да си го сносиме што доаѓа во текот на животот,нормално сме имале тешки моменти,не секогаш било сјајно,ама сме се избориле сами да постигнеме нешто ,делумно ,во животот без никој за ништо да ни пружи рака.

Nana,треба малку по трезвено и рационално да гледаш на некои посериозни работи веќе кога по секоја цена гледаш да се омажиш

18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    ^А ти што па толку му се нафрли на девојчето? Читајќи те човек да помисли имаш нешто лично против неа.
    И ти олади малку, дискусија е само ова, никој не е должен тука сметки да полага, каде ќе живее и колку има. Ако така си мисли нејзино си е, ако смета дека е спремна да се земе, пак си е нејзино.
    Мислам... Ако неговите правеле куќа за нивните деца да имаат каде да живеат, што, треба синов да рече, не, фала ви што сте се мачеле, ама јас ќе одам под кирија ќе живеам, ќе се мачам цел живот за да си создадам нешто мое. Какви глупости. Убаво рече Кате, така се правело куќа, гледам младинава што е земена сите во свои тешко заработени куќи живеат. :emo:

На Nati.P, Feodora, Nana19 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    39.639
    Епа како Нана имате се , а спратот уште не е ви е спремен...може темелите стојат ама каде е да го спремиш цел спрат за живеење :^) Ја нешто не разбирам .
    И самата викаш колку е скапо еден штекер да се смени . Епа скапо е .
    Значи работава е имаме ама немаме. Ај ваше си е вие си знаете .. ама мене вака ми е детско ептен.
    Дечкоти паметно размислува , прво да спреми спрат колку толку да е самостален , една соба две соби пак да си има нешто свое , свој мир во тој свој дом. Не е исто верувај да седиш во твое и да седиш со свекрва , да делите една кујна и едно купатило . Кога тогаш ќе си најдете рчка и ќе ја спукате .

Епа треба бе драга пари , кошта тој луксуз . Мора ли да се прави веридба, може да се помине и со обичен ручек со неговите твоите , нит да се делат бовчи , нит поклони за гостите .. :geek:
    И да не се 400гости и да се 20 пак е трошок. Мора ли да се прави

Ваше си е , јас само коментирам и се чудам .
    За мене побитно е да се има разбирачка со идниот сопруг и да се има каков таков план за иднина , отколку да се прави свадба , а знаејки колку ми се финансиите

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    зошто личен проблем,кога не ја ни познавам,па да имам нешто лично и персонално со неа :?: само имам многу поразличен став и размислување од нејзиниот...Hа предходната страна пишува едно ,потоа друго,затоа и искоментирав,нека се одлучи веќе кога пишува,што пишува.
    Hе може некој да се лупа у гради и да се класифицира во способни,ако све чека од други,а притоа само да се мисли на мажечки и женачки,па и деца...и потоа ќе пишуваат за проблемите со новите фамилии,каде есапот и не бил баш таков како си мислеле тие..