Чешање на кожата после капење

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од angel92, 18 октомври 2011.

1. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.170
    Дали има некоја од вас ваков проблем? Кожата секогаш ме чеша после капење а колку,зависи од тоа што користам. Ако користам сапун, полудувам од чешање подолго време, а со гелови за туширање тоа трае неколку минути. Имате некое решение?

2. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    имаш алергија сигурно од сапуните или од геловите?
    Оди на дерматолог тој ќе ти каже, нема шала со вакви работи!
    што сапун корситиш??

3. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Пробај со бебешки купки, Бекутан или нешто слично.
    Мене многу ми одговара гелот за интимна нега од Авон, па го користам за цело тело затоа што имам сува кожа и ми пука.

4. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    И јас го имам овој проблем, само во пределот кај деколтето. Значи немам црвенило, само чешање. Претходно се капев со купки, а откако почнав да користав Dove сапун престана да ме чеша и избегнувам подлого задржување на тушот со топла вода во тој дел.

5. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Не знам точно од што може да чеша, меѓутоа избегнувај да се капиш со многу жешка вода, нека биде помлака.
    Јас никако не можам да ја тргнам оваа навика, се капам со прежешка вода и после знае да ме чеша кожата.

6. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.193
    Исто како што и претходно имаат кажано, туширај се со Бекутан пример, бебешки производи, а што во основа би било добро да ги користат и возрасни, бидејки чим е за бебе производот,нормално дека нема да биде штетен.Има и други, освен Бекутан, можеш и друг гел за туширање да користиш, чим има таква реакција кожата, ако од еден производ има негативен ефект.Но, доколку тоа е константно, без разлика на гелот за туширање, кој и да е, тогаш би било добро да отидеш на доктор, обавезно, во зависност од тоа каква е ситуацијата.

7. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.184
    Бидејќи сум алергична на ладно и мене кожата ме чеша после капење, миење раце, лице. Освен ако се измијам со претопла вода, па не ми е ништо ама па лошо е со претопла вода да се мијам. Проблемот го решавам со пиење апчиња пред миење, капење или пак после тоа веднаш се мачкам со крема за лице,млеко за тело итн. Сепак оди на лекар.

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Тоа чешање се јавува како резултат на дисбаланс на ПХ вредноста на кожата. Значи тој сапун, купка или што и да е не ти одговара на кожата. Затоа се препорачуваат поблаги средства за капење или оние кои во себе содржат крема како на пр. Дове.

9. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Постојано се туширам со ептен топла вода, да не речам жешка, и секогаш ме чеша кожата после тоа. :doh: Дури и црвенило ми се појавува. Значи било каков гел за туширање да користам, истиот проблем го имам... И така заклучив дека ми е од жешката вода, ама лоша навика ми е од која никако неможам да се одвикнам...

10. Chocoholic

Chocoholic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2011
    Пораки:
    747
    Допаѓања:
    988
    Најверојатно имаш сува кожа, тоа посебно доаѓа до израз во зима. Не туширај се со жешка вода и обавезно мачкај се со хидратантно млеко после туширање.

11. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Јас го имам долго време проблемот и ќе ти кажам дека не е ништо страшно, зборував со матичниот.

Значи јас се туширам со многу топла вода, со млака едноставно не можам, џабе, не би требало пресуден да е сапунот или па купката, иако има удел, сепак најдобри се детските производи, но главниот виновник за чешањето на кожата по туширање, е сувата кожа пред се, и жешката вода.

Доколку се навикнеме на млака вода, кожата нема да ги трпи тие тортути и црвенилото и чешањето ќе се минимални.

Немој да ставаш хидратантни лосиони зашто тие лосиони се скоро 80 проценти со вода и иако имаш чувство дека кожата ја смируваат и дека и ја даваш потребната нега, воопшто не е така.
    За сува кожа најдобри се лосиони и кремите за лице што се на витаминска база, на пример кремот за лице на Гарниер, мене ми го препорачаа и одма се забележуваат сјајни резултати.

12. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Јас приметувам последни два пати во ПМС или кога сум во циклус, додека се туширам посебно со топла вода ме чеша кожата посебно на градите, под, позади грбот и се појавува црвенило ... Едно е нели дека намален е тогаш имунитетот и плус крвта тогаш се менува нормално е да се јават алергиски реакции. Но и топлата вода создава таква реакција. Затоа најдобро со млака вода и на крај веќе со поладна да се исплакнете.
    Не е лошо после ваква алергиска реакција да се исцеди лимон чисто така или како лимонада да се напиете или таблетка витамин Ц. Поминува.

13. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    после секое туширање ,капење јас се убивам од чешање , и тоа користам ислучиво бебешки сапунчиња,а имам користено и купки вакви онакви и од се имам чешање , :!: ама со прежешка вода се капам затоа изгледа |(

14. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.170
    Незнам,сменав на Dоve гел за туширање... уште ме чеша ама минимално :)

15. David Stoimenov

David Stoimenov Нов член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    И мене ме чеша кожата после капење..исто ме чеша и кога ќе се испотам..што треба да направам за да не ме чеши ?

16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Па што се однесува за после капење веројатно не ти одговара гелот за туширање, тоа смени го.
    А кога ќе се испотиш те чеша знојта/зноењето и затоа ти треба туширање.

17. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Се капев со прежешка вода, дури не поцрвенев како рак не излегував од под туш. :wasntme:
    Не можев да разберам зошто ми е толку сува кожата, иако ставав хидратантни млека и лосиони после капење.
    Во една прилика, кога бев на депилација, козметичарката ме праша дали се капам со прежешка вода и ми кажа да престанам затоа што дополнително ја суши кожата.
    Оттогаш се капам со млака вода и забележувам огромна разлика.
    Тешко е дури да се навикнеш, но не е невозможно. Пробај.
    Ако и понатаму го чувствуваш истото, обрати се на дерматолог.

П.С. ММ не сакаше да се тушира со мене затоа што не трпи жешка вода, и секогаш се жалеше.
    :rofl:

Сега е подруго.:$

На sugarlips и buba4e89 им се допаѓа ова.
  18. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    @ЈеленаЏиш
    И јас имам сува кожа,можно е да е од тоа дека секогаш се бањам со жешка вода? :D Мислам дека нема шанси да се бањам со млака :sweat:

19. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Не знам, пробај @sugarlips.
    Јас забележав значителна разлика, и сега веќе само со млака вода се капам.

На sugarlips му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bzaubzz.xy

Bzaubzz.xy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    596
    Ај помош, телото ме чеша после капење
    Пробав различни гелови за туширање - пак чеша
    Пробав со шампон на телото - пак чеша