Значи како што ми се чини страв и фобија не е исто фобија е многу повеке од самата помисла да те фака страв, фобиите се лечат само со медицинска помош-психијатар,а вака секако дека сите се плашиме од китови и змии ако имаме можност да ги видеме или онака да ни е стра од нив. Пример ја имам клаустерфобија неможам во затворен простор и то ами прави проблем кога сум на работа во едно место, дома кога нема каде да излезам како да се гушам.
*Кловн *Не од височина туку алиштата ако ми паднат додека ги вадам штипките од тераса доле ( на последен кат сум) *Додека минам на мост ако го држам телефонот во рака демек сам ќе рипне и ќе се мавне во вода но не и од мост *Инсекти *Стар винтиџ мебел
Од балони. (не тие со хелиум, нив ги сакам ) Конкретно кога некој дува балон многу многу ми е страв да не пукни. Или кога некој држи таков надуен. Од кога се сеќавам за мене така било. Имам трауми.
Ова е од новиов автопат шо се прај? Не се пирамиди без гајле. Косини во засек се. Ископано е ридчето заради трасата тука што треба да поминува.
Имам фобија од кучиња без причина и одма бегам трчам ако видам да доаѓа некое накај мене... Најчудна фобија ми е од птици, ако летаат во близина моја, дури глава имам наведнувано од страв и така у јавност си се брукам заради мојава чудна фобија.
Имам фобија од пајаци и др бубачки... Кога ке видам се почина да ме чеша грдо се чуствувам ко да ке ме нападнат... А моите од дома викаат ее 100пати си поголема од него
Имам многу голема фобија од темно. Нема шанси да бидам во темна просторија. Секогаш до мене е телефонот за во случај да нема струја. Кога спијам секогаш е тоа со уклучено светло.
- Глобофобија – фобија од балони. - Омброфобија - фобија од чадори. - Генофобија – фобија од секс. - Фогонофобија – страв од вистинска брада и мустаќи. - Хипопотомонстросесквипедалифобија – фобија од долги зборови. - Липофобија - фобија oд дебелеење. - Генуфобија – страв од коленици или клекнување. - Ергофобија – фобија од работа. - Еметофобија – страв од повраќање. - Трискаидекафобија – фобија од бројот 13. - Номофобија – фобија од губење на контакт со светот одржан преку мобилен. - Анкраофобија – фобија од ветер. - Калигунефобија – фобија од убави жени. - Гунофобија – фобија од жени. - Аблутофобија – фобија од туширање и одржување на лична хигиена. - Спектрофобија – фобија од гледање во огледало. - Хрометофобија – страв од пари. - Пеладофобија – фобија од ќелави луѓе. Каде има за фобии од змии? Страшно се плашам од змии.
Некои од овие фобии ми се нелогични и првпат ги слушам А јас... Најголем страв од птици Сите ми се чудат
Хмм, немам вака некоја си фобија, ама знам да стојам подалеку од балони (фобијава ја добив од една случка како мала кога ми пукна балон и право во око ми се заби) и исто така од бубашваби, но повеќе како гадење од нив бидејки во станот каде што живеев еден период имаше наезда на премногу бубашваби (во целата зграда) и кога ги тепаа моите секојдневно го гледав тој белиот гној што излага од нив. Ама реално ско гледаме на најголем дел од луѓето им се гадни. Така да фобија некоја си, не сум забележала да имам
Od otvpren ramen prostor kade sto nema nesto vertikalno postaveno...na pr. Preminvenje na siroki ulici,siroki plostadi....se plasam deka mozam da padnam I nema za sto da se fatam
Со огнено оружје рафали некој да пука пред мене не ми е страв, ниту од петарди, ама со балониве сме буквално исти, коа ќе видам некој да дува балон мислам дека ќе се препотам од паника да не рокне балонот, или кога ќе отидам негде на гости па глеам деца мали си играат со балони леле викам ако им рокне балонот сега има да ме исповади од памет, не знам зашто со балоните ама истото е и кај мене.
Јас имам само една чудна фобија, многу ми е страв ако некој ме допре на папокот, цела се ежам и се згрчувам. Исто ми е страв и кога гледам дека некој друг сам си го допира папокот. Баш имав случка бевме заедно со братучедка ми и се пресоблекував и она не знаеше за мојов страв, а она многу сака па папоци, и кога ме виде леле колку убав папок имаш и ме допра, толку многу се потресов мислам дека цел саат не можев да се смирам.