Од Очи да гледам некој како си брца нешто во око или го чепка внатре.. и не сакам и мене да ме допираат за очи никако. Од болести (хипохондрија) Ии фобија имам од Гинеколог многу
Страв од болести ..ако те заболи нешто мислиш одма на најлоша болест и триста филмови во глава си праиш..
Најмногу фобија имам од вода во базен, езеро, море ако нема некој со мене да ме држи за рака нема шанси да влезам и од лифт имам фобија не можам да дишам
Леле исто и јас Да треба во највисоката зграда сама да одам, по скали ќе одам, не со лифт За вода како мала се имам удавено во длабок базен и од тогаш во вода само нозете да ми допираат на дно, подалеку никако. И еве уште не знам ни да пливам од тој пусти страв што не можам да се опуштам.
Imam fobija od mal zatvoren prostor ako sedam nekade i ako okolu mene krugot za da izlezam e zatvoren ..togas pocnuva vo nozete od kolenata nadolu nekoja nerva i pocnuvam da se prepotuvam
Мојава не е чудна ама е неподнослива.. ПАЈАЦИ. Не знаете што ми се дешава кога ќе видам пајак, и најмал да е ми се превртуваат црева. Општо се гадам од инсекти, ама со пајациве е посебно. И никој не ме сфаќа ми викаат да не се глупирам дека не може да ме изеде Моментално имам еден на фрижидер не знам од кај излезе и седам од далеку страв ми е да се приближам, а не па да го утепам. Чекам да дојде татко ми од работа да го среди.. Има ли спас некој?
Имам читано дека за вакви фобии помага exposure therapy. Незнам дали кај нас некој ја практикува.. Претходно во темава ја имам спомнато. На интернет има доста видеа за оваа терапија. Еве едно видео за ваква терапија во случај со страв од пчели. Можеби ќе е од помош.. Принципите се исти без разлика на различните предизвикувачи на стравот:
Мене ми е страв од огромни објекти како скулптури,згради,бродови и др превозни средства итн. Се нарекува мегалофобија. Исто страв ми е од вода и од живиот свет во неа, навечер особено не можам ни да шетам близу пристаништето, оваа фобија се вика таласофобија. Од инсекти исто имам премногу страв, уште од мала. Хемофобија имам односно страв од крв, не можам ни да мислам на крв веднаш имам чувство како да ми се врти...
Имам слушнато за вакво нешто т.е да се соочиш со "стравот" .. Ми кажале да фатам пајак во рака... ама не сакам ни да помислам. Можеби ќе помогне ама мислам дека ке умрам. @sofija014 И јас имам страв од големи објекти , посебно бродови или темни напуштени згради, фирми и сл. Само не знаев дека постои како фобија мислев дека само јас сум Исто и од вода, посебно навечер ... А шкорпија сум, треба да сакам вода као наводно ама не.
И типот на видеото кажа дека најчеста грешка кога се прави exposure терапијата е што се почнува веднаш со нештото што сме го рангирале повисоко на скалата на страшните ситуации. Како на пр. да го допреш инсектот. Треба да се почне со она што е најмалку страшно и тоа да се прави се додека не ни здосади. Тој гледаше видеа со пчели за почеток
леле,иста сум. Не дека е некоја фобија ама... Шубе ми е и обавезно морам да рикнам да дојде некој да го утепа.
Мене ми се лоши, нозе ми се пресекуваат, се чешам цела само сто го гледам, не дај боже да ме полази и после цел ден ми е така шубе дека пак ке ми излезе од негде....