Чудно искуство што се повторува... Дежа ву?

Дискусија во 'Психологија' започната од Blackberry, 22 март 2010.

1. Marbella

Marbella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    342
    ми се има случено и јас целата ваква, :o денес ми се деси ова, слегувам долу во дневната во црвени пижами и ги гледам домашните во исти положби како други пати што сум слегла и сум била по тие пижами, па исти муабети, а јас само седам и посматрам, исто како денот да ми се повторува :^)
    богами доста чудно...

2. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Минатиот викенд. Дури се уплашив малку.
    Не ми се случува често ама кога се случува се до детали исто е. :)

3. UnknownLadyDi

UnknownLadyDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2012
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    951
    да се надоврзам и јас.. ја читав,но некако не ми е за верување,никој не се вратил да каже.
    инаку дежа ву имам доживеано безброј пати,како да сум била на тоа место,ко во делириуам да сум..баш чудно :geek:

4. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    1.666
    често ми се дешава.. ама после тоа не ли ве боли главата?! :^) мене ме боли.. :|

5. MalataNena

MalataNena Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    182
    Дежа ву...не постои,човечкиот мозок не е совршен и како се што не е совршено прави грешки,еве како
    Во центрите кои се назначени за памтење на настани тој информациите ги прима потполно,како слика,звук,мирис итн...Доколку се случило предходно да сте се сретнале само со еден од наведените фактори мозокот автоматски ја враќа целата слика и ве збунува,односно ви дава слика за нешто што мислите дека сте го доживеале.
    Најчесто тоа е визуелното видување го враќа во постарите опсерваториуми за да го комплетира моментот и вие мислите дека тоа веќе сте го доживеале :)

На fernandez и meow22 им се допаѓа ова.
  6. The.Princess

The.Princess Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    146
    Ма нормално, и тоа милјооооооони пати, веќе почнува да ми се случува секоја недела... :D мене ми е тотално забавно а не мистериозно, како што повеќето мои познаници мислат. Едноставно, тоа чувство ме носи на огромна смеа.. Хехехехех, чукнана ли сум или да?? ;)

7. The.Princess

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    146
    Иначе Ива не ме боли блавата воопшто, дури и ако ме болело главата вече не ме боли :D

8. The.Princess

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    146
    Хаххаха.. и јас исто.. :lol:

9. eminil

eminil Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    130
    Скоро секој ден :) и добредојдено е , и едноставно не ми пречи :D
    Само што понекогсш многу ме зааамииислувааа :^) :geek: сепак :rofl: :rofl: :rofl:

10. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Постојано ми се случува :wasntme:

11. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81
    Ми се случува, но никогаш не ме боли глава. Дали некогаш ве прави да се чувствувте неудобно,? Или пак додека да помине како забавена снимка?

12. fernandez

fernandez Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    51
    а кога го дознав и ова ми стана малку чудно ,знаевте ли дека:Состојбата спротивна на дежаву се нарекува „жамеву“ (никогаш видено), и при неа човекот губи ориентација во просторот и не ги препознава вообичаената ситуација и познатите луѓе. Како и дежавуто, така и оваа појава има краткотраен карактер и подеднакво е распространета, иако луѓето поретко и’ обраќаат внимание. Изучувањето на дежавуто и жамевуто ќе овозможат решавање на една од главните загатки на човечкиот ум - способноста свесно да се разликуваат реалноста, сеќавањата, соништата и фантазијата.

13. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Ми се случувало ова на пример еднна слика или сцена што ке ја видам како и претходно да сум ја видела и многу ми е чудно :D

14. buterfly.fly.away

buterfly.fly.away Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    Хахах да , кога имам дежаву секогаш викам на глас ЕЕЕЈ ОВА МИ Е ДЕЖА ВУ :lol: :rofl:

15. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Многу често ми се случува дежа ву.
    Ми се случувало така да првам нешто и одеднаш да почувствувам дека истото веќе се случило. И знам после што кој ќе каже и што ќе се случи понатаму.
    Чудно е ова!

16. Anna-Karenin

Anna-Karenin Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    293
    Да! И тоа постојано .. како тоа да ми се има случено во некој претходен живот. 8)

17. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    И на мене во последно време многу ми се дешава и многу е чудно.И се си мислам дека го имам сонувано тоа и сега дури ми се дешава :D

18. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Нема веќе дежа ву нити дежа веку. Старост.
    Интересно е што овој психолошки феномен најчесто се јавува во детството и адолесцентскиот период, а потоа со годините се поретко.
    Ми се случувало многу често (порано), некоја сосема обична ситуација да ја почувствувам како веќе доживеана. Мене дежа вуто ми предизвикуваше немир, непријатност.

Најприфатлива ми е онаа теорија според која нели постои краткотрајна за нови и долготрајна меморија во која се складираат старите информации. По некоја грешка на мозокот, новата информација наместо во краткотрајната влегува во долготрајната меморија и се ова се случува во делови од секунда. Поради тоа новата информација ја доживуваме како стара.
    Е тоа било, мозокот ги згрешил фиоките, а јас на времето се утепував од размислување и самоанализириње што, како...

19. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.726
    Допаѓања:
    17.683
    И мене ми се случува ова, често. Како да сум го видела нели тоа, и сега знам и ддека ќе се поместе 2 чекори лево пример и што ќе каже. После тоа секогаш ми се врти.

20. sakke

sakke Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    aistoto mi se desava ednas do dva pati vo godinata nekoja situacija mi e poznata kako da mi se ima sluceno...stvarno ne mozam da go objasnam toa brat mi e psiholog i nego mu se ima to slucuvano ama ne mozi duri ni toj da go objasni toa bi bila mnogu srekna da najdam odgovor na toa prasajne.........mozebi toa ni se ima slucuvano vo nekoj grug zivot sto mislite vie.......... :o :o :o :o :o :o :o :o