Чудно искуство што се повторува... Дежа ву?

Дискусија во 'Психологија' започната од Blackberry, 22 март 2010.

1. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Кога бев помала не знаев како да опишам кога ќе ми се случеше дежа-ву.Сега поретко ми се случува,речиси воопшто.
    Ама интересно е во секој случај.Некои 2-3 секунди си убеден дека сцената си ја доживеал и видел претходно.Ама после го снемува чувството и кога ќе се сетиш,не ти изгледа познато ама во тој момент ти изгледало.

2. Strawberry.6

Strawberry.6 Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    10
    Стално ми се случува и ептен ми е интересно тоа чувство...

3. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Ми се има случено повеќе пати интересно е

4. GordanaL

GordanaL Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2010
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    43
    Ми се има случено. И секогаш си го претставувам како нешто што сум го сонувала и сега во реалноста ми се повторува. :)

5. cveke123

cveke123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    633
    Ми се случува скоро секој ден, едноставно
    се чувствувам како да сум го сонувала тој момент или како
    да сум го замислила. МНОГУ ЧУДНО :lol:

6. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    3.418
    многу често го имам чувството дека веќе сум преживеала некој одреден момент, па макар и некој банален..понекогаш мислам дека на тој начин имаме шанса да го смениме направеното, е сега дали на подобро или на полошо зависи од нас, или можеби повторно ќе ја направиме минатата реакција. кој да знае што навистина се случува, стварно е fucked up :D
    ама секако постојат милион претпоставки на оваа интересна тема.

7. Ognenija

Ognenija Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    586
    Често ми се случува ова. Порано кога и да ми се случеше, почнуваше да ми се врти, некако неверојатно ми изгледаше, си мислев да не сум некоја гледалица :lol: . После со тек на време научив дека ова е нормална работа, па добро сеа баш нормална не, ама дека им се случува и на милиони други луѓе, не само на мене.
    Интересно ми е додека трае, тие 3,4 секудни. Сепак не е некое најобично искуство.
    Го гледаш дејството од исто место, истите луѓе се, иста тема на разговор, исти зборови, знаеш кој што ке каже...Во секој случај многу интересна тема и мистериозна. :)

8. heart.stealer

heart.stealer Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    искрено дооого време неам почуствувано дежа ву :lol:

9. connie

connie Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    204
    Мене ми имаат кажано дека коа ќе се родиш, и цел филм од животот ти се премотува во главата и некој делови ги запамтуваш, и ете кога ќе дојде денот ти текнуваат. Често ми се случува и мене дежа-ву

10. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    2.553
    Често ми се случува тоа чудно искуство наречено дежа-ву. Како мала се чудев зошто тоа ми се случува, али сега како дел од секојдневие ми е :)

11. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Баш денес го имав ова дежа-ву, седев со сетра ми, она сечеше некој сликички од "другарче" Точно знаев на која страна ќе сврти, која сликичка ќе ја сече, што ќе ми каже ...
    Интересно искуство во секој случај

12. Elichka

Elichka Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    545
    Ми се случува најмалку три пати месечно. Најинтересно ми беше кога разговаравме со друштвото, и знаев точно збор до збор што ќе кажат. :D Ова ми се има случено и зза разговор на чат на Фејсбук. :D Интересно, многу ми е интересно кога ке ми се случи дежа ву.

13. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    http://www.youtube.com/watch?v=zr_c5rqvSg4&ob=av3e :D :D
    Ми се има случувано, знам првиот пат кога ми се случи почнав да им кажувам на моите родители: "Ова што го кажа сега мамо, како да го сонував, да истотво, како што ми кажа се" :D . Ама веќе некое време ми е јасно дека се има случено на многу луѓе и не сум единствена. Интересно искуство...
    И секогаш кога имам дежа ву, си повторувам гласно и дури некои блиски ми се чудат што е тоа, и додека да им објаснам сигурно поминува повеќе од 30 минути. :lol:

14. Andemona

Andemona Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    2.500
    леле да мене искрено ми е језиво и чудно,неам поим зошто

15. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Уфф и мене многу често ми се случува,како мала мослев дека е некој сон што сум го сонувала,па се остварил, а по некое време сватив дека е дежа ву,ќе ми каже некој нешто,ќе направи и одма знам дека сум го доживеала тоа и во секој случај интересно чувство.

16. RiddleMeThis

RiddleMeThis Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Многу често ми се случува од мала. А понекогаш се случува да сонувам нешто и тоа се случува и тоа исто како во сонот...скроз исто... Научив да го игнорирам тоа, иако некогаш ми е стварно чудно... :|

На stefi556 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    3.371
    Мене некои слики, ситуации, тотално ми се познати некогаш, и си викам дежа-ву. :D

Едноставно, не знам како да го објаснам тоа, али знам дека сум ги видела порано. Може си ги сонувам ...

18. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Дежа ву? Секако дека ми се има случено траело неколку секунди за некоја ситуација или објект,сум имала чуство дека се наоѓам во позната ситуација :?:

19. AnGel.fire

AnGel.fire Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    222
    Хаха во последно време имам се почесто незнам зашто во една недела може повеке од 5 пати :D
    Ииии.. почнав веке да се навикнувам. Порано кога ке ми се случеше подзастанував зошто ми стануваше чудно, али веке не, само ке си речам еј дежа-ву и ке продолжам :D

20. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Многу ми е интересно кога ќе доживеам дежа ву :lol: