Е ај објасни у лп, еве ја имам живци. Сеа на работа сум вечер ќе идам кај мајка ќе и дадам да прочита и ќе ти пишам шо ќе ми каже.
Фала ти ептен Ама да ми кажете искрено те молам што ми е. Ајде да јадам и се ќе ти опишам како се одвиваше кај мене.
Значи за да си у биполарно треба да имаш заблуди. Јас немам. Знам да ја разликувам стварноста и тоа што е измислено. Кај мене е драстична разлика сега ама мене ми е битна дијагнозата. Да не ми беше немаше да ве замарам толку.
Мислам дека имаш анксиозност од тоа што те имам читано, депресија, шизофренија, биполарно растројство се потешки состојби каде што си скроз социјално изолиран, запуштен физички, неспособен за извршување секојдневни активности, интензивни чувства на тага, плачење без причина, за шизофренија параноја, делузии дури и халуцинации...
Ајде почекајте ќе видиме што ќе каже девојчето што мајка и е психијатар. И раскажав колку можам додека не цркнав од пишување. Еве сега ќе ти болдирам од симптомите на анксиозност кои ги имам. Извадив од википедија. Психолошките симптоми на анксиозноста се претерана плашливост и загриженост, чувство на внатрешна напнатост и немир, ослабена концентрација, раздразливост, зголемена чувствителност на бучава, лесно заморување, слаба меморија која често е резултат на намаленото внимание и концентрација. Телесните симптоми на анксиозноста се забрзана работа на срцето, тешко дишење, чувство на недостаток на воздух, стегање во градите, сува уста, потешкотии во голтањето („кнедла во грлото“), зголемено потење на дланките, често мокрење, вртоглавица, „пеперутки“ во стомакот, болки во мускулите, ослабена сексуална желба, треперење на целото тело. Присутни се и пореметувања во однесувањето: чувство на блокираност, преувеличување на доживувањата, тешкотии во спиењето во смисла на несоница, често будење или пак ноќни кошмари. Ако кај една личност се присутни повеќето од овие симптоми повеќе од шест месеци, најверојатно таа личност страда од анксиозно пореметување.. Анксиозна личност целата е облеана со неодреден, ирационален страв со кој се парализира во своето функционирање, а се јавува и силно чувство на немоќ. Кај мене не е ирационален страв. Значи ја разликувам стварноста од измисленост во главата. Поради тоа и сум на некој начин храбра иако целото тело ми трепереше. Да не функционирав најдобро и имам сега чуство на немоќ. Ама не секогаш. Затоа и се сомневам дека ми е анскиозност. Несоница имав сега веќе не. Сега па претерано спијам од апчињата.
И јас сум поминала низ анксиозност, да симптомите се тие ама сепак не кај сите. Индивидуално е. Ти си исто голем overthinker.
Ако ти теперело цело тело тоа е ирационален страв, тремор, што се случило за да ти трепери? Мислиш ли дека некој сака да ти наштети, дека планира да ти направи нешто лошо, дека некој те следи? Дали студираш или работиш? Личност која има шизофренија и депресија не може редовно да оди на студии или работа. Дали имаш другари/ки, излегуваш?
Ама јас бев свесна дека тоа е ирационално. Студирам моментално. Малце заглавив ради состојбата. Паузирав една година и сега продолжив кога се осеќам подобро. Не дека можам редовно да учам. Некогаш се напнувам и ништо не ми се прави. Другарки/другари имав лани. Се скарав со едното девојче зашто претера. Од јануари сум сама. Сакам да си се средам уште. И некои свои цели сега ми се приоритет.
Кај повеќето форми на шизофренија болниот не е заинтересиран за учење и цели. Сепак не можи шизофренија да се дијагностицира со еден симптом. Тоа се одвива со време
Значи повеќе ќе ѝ одмогнеш отколку што ќе ѝ помогнеш. Прво, не мора да имаш визуелни халуцинации за да имаш шизофренија. Второ тсх нема врска со овие симптоми она што ги пишува. Трето, и за тебе и за сите други тука, аман не пишувајте само анксиозност имаш па анксиозност имаш. Од нејзините мислења вие лаици заклучивте што ѝ е, а докторите кај што била утнале. @Dashing:) кое е твоето прашање уствари? Едит: Тоа дали разликуваш реалност или не ние не можеме да знаеме. Знае тој што те води. Сигурно не лажеш за возраста? Како тоа психијатрите не ти кажувале што имаш, а ги знаеш дијагнозите?
Имаш приоритет имаш цели, си имала реална причина зашто си се скарала со другарка, што значи ги елиминираме потешките симптоми... Ова не го одговори
Сакам да си ја најдам дијагнозата. Знам дека не бев во ред и според тоа како се чуствував сакам да откријам што ми е. Зашто некои симптоми од една болест ги има во друга. И тука ми настанува збрката. Можеби едно влече друго ко што имам читано. Не знам веќе. Ама си имам причина зашто психијатриве не ми се од доверба и затоа барам помош тука. Ама гледам дека и тука се и сешто викаат. Не можам една дијагноза да земам со сигурност и да кажам да таа ми е. Психозата ми е многу широк поим. Не.
Многу симптоми се преклопуваат во најразлични состојби. Затоа дијагноза ти поставува психијатар, а не фемина форум.Можеш да имаш една, може и десет дијагнози да имаш. Толку.