има три или четири видови на шизофренија, кататона, параноидна и дизорганизирана и уште еден вид мислам...
Имаш неколку типови на шизофренија, од кои една е и кататонична, што мене лично ми е најчудна, но сите се подеднакво агонични и тажни Но, шизофренија во комбинација со една карактерна болест е шизоефективност (schizoeffective dissorder) Пример е шизофренија + биполарност, шизофренија + BPD итн.
Шизофренијата може да има коморбидитет гранично ама тоа е мнолгу ретко, и не се нарекува шизоафективно..
Не знам како се вика на македонски, на англиски е schizoeffective. Можеби грешка сум ама така сум чула на јутуб.
Шизоафективно = шизофренија + биполарност /депресивност. Шизофренија+ гранично нема врска со изразот шизоафективно.
Еј да. Сум помешала, има карактерни дијагнози, но и дијагнози на расположение, има огромна разлика. Сега видов.
Имав тежок период последно време, ми се јавуваа аларми во ушите и морав да станувам и да шетам, тоа ми се деси 2 пати. Бев на психијатар и утврдена ми е шизофренија а немам халуцинации, само свеста ми се изгуби малце и координацијата. Што да праам дали да барам второ мислење
Само затоа што два пати си имал аларми во ушите утврдена ти е шизофренија? Како ти ја утврдија? Второ мислење во секој случај. Па и трето. Убаво имаш пишано, си имал тежок период последно време.
Како мислиш немаше свест? Се онесвестуваше ли, дупки имаше во помнењето? Секако сигурно со психијатарот си зборувал повеќе и извадил/а заклучок од сето тоа. Ние овде не сме стручни за да дадеме мислење за дијагноза.
За да се утврде шизофренија тееба многу време да те прате психијатарот за да даде точна дијагноза Туку така од два пати гледање не се лепат вакви дијагнози
И тоа се дијагностицира само ако е во акутна фаза.Од 6до 9месеци пратење на состојбата па за да се даде конечна дијагноза.Психоза која трае до 6месеци е биполарна ,а над 6месеци шизофрена.Овој не трола на големо ама ај.