Многу чудни работи ми се случуваат станувам 4 дена по ред во 5 часот сабајле а сум легнал во 1, 2, денес станав ми се укочи раката десна и вилицата и неможев да ја вратам у нормала 5 сек. Дали ми е од респеридонот бидејки кога почнав да го пијам почна се да ми се случува Онлине прихијатар да барам сеа?
Онлине прихијатар да барам сеа?[/QUOTE] Од респеридонот ти е сигирно, тој ги вкочанува мускулите, затоа има подобри лекови , незнам зашто ти го дале баш него кога има подобри лекови што исто одат преку фондот. Сега се празници и незнам со кој доктор можеш да се консултираш, ама ти препорачувам некој приватен психијатар да те види.
Без грижи и паника, штом си свесен за состојбата и сакаш да ти биде подобро, со добар доктор и права терапија за брзо време ќе се средиш и ќе се осеќаш подобро. Ако некоја терпија не делува нема обесхрабрување, ќе си бараш тоа што ти делува најдобро. Секој случај е различен, кај некој делува едно кај некој друго. Во нормална држава прво прават магнет на глава, па детално испитување на сите параметри преку крвта, зашто некогаш и суплименти може да помогнат а не одма на тешки лекарства. Ама кај нас никој доктор на ништо не те упатува, најлесно залепи ја дијагнозата послем 10 минутен преглед и давање лекарства што може да те напрват зомби и неспособен за живот.
Речи им да ти дадат оланзапин (заласта ) Можеби твојот организам подобро ќе го прифати оланзапинот.Полесен лек е од респиридонот (за повеќето луѓе) И најди си асален психијатар,не е ова твоето шизофренија (најверојатно) .Можно е да е некоја минлива психоза,од која имаш "остатоци ",или депресија со психотичност.Психотичност по дифолт не мора да значи дека е шизофренија,треба мнолгу време да те прегледува доктор ,па за да даде конечна дијагноза .Не може од 3/5 прегледи да те прогласи за шизофреничар.
Според ова што го имаш пишано не ми личи на шизофренија, како така од одма ти дале дијагноза. Најди си добар доктор, ако си во можност на приватно, направи детален преглед, ти од мисли ќе оболиш вака. Ако според ова што го имаш пишано ти дадоа оваа дијагноза, тогаш пола од нас овде ја имаме. Во ваков стресен живот, сите дел од животот ни е како во магла. Јас би барала и второ и трето мислење.
Идам прво на психијатар и и кажувам што ми се случило ми вика кје ти дадам лекови за шизофрениа и ја исплашен и викам дали кје ми биде подобро ми вика незнам може и полошо да ти биде и ми напиша на извештајот критичен и конфузен
А јас и верував како психијатар пред пензија после ова не идам на никаков психијатар само на психолог
нагони за повраќање,намален апетит,анкс зголемена дали имаш од пароксетинот?јас имам исто вртоглавици и главоболка,недела ипол пиев по 5мг пароксетин или четврт,а сега една недела пијам по 10мг и ги имам овие појави
Дали респеридонот се пие кога ме фати паника или не е моментална состојба, бидејки прв ден ми беше да мрднам од дома сам и многу чудно се осеќав ми дојде некоја вознемиреност од внатре и дома многу слабо се сеќавам како дојдов
Sin mi ima 15godini, pred 1 mesec sfativ deka postoi voopstvo vakva bolest, I toa sfativ na najteskiot nacin,vsusnot site simptomi Kaj nego se tokmu za ovaa bolest. Veke 2 nedeli kako e vo bolnica, posle nekolku obidi da si go odzede zivotot. Odednas ne go prepoznav deka e toa on,Naglo mu se smeni odnesuvanjeto. Premnogu mi e tesko,ne mi ostanuva nisto drugo osven da se molam za nego da e dobro I da pomine se. Ve molam Dali nekoj znae Dali ova moze da pomine so lekovi, dali nekogas ke ima normalen zivot, ili ke treba da lezi I se lekuva po bolnici?
Контактирајте ги во Бигорски таму се случуваат чуда, или отидете во Άγιο Όρος (света гора) не губете надеж има многу манастири во кои се случуваат чуда,
Ќе му дадат лекови кои што ќе треба да ги пие редовно, никако прекинување. Со антипсихотиците се третираат халуцинациите и делузиите да не се појавуваат, и ќе може да функционира горе долу нормално. Може на почетокот ќе му дадат и апчиња за смирување, може ќе треба и постојано да ги пие, не можам детално да кажам, ама се додека е под дејство на терапија би требало да е стабилен. Препорачливо е и да оди некој период и на терапија ама верувам на клиника ќе ви кажат подетално за ова. И вакви болести не се лечат со одење по манастири ве молам воздржете се од такви коментари, срамота е.
Психијатар е прв чекор, сигурно ќе ве насочат и на терапија. Не е нешто шо се лечи, ама е нешто шо се контролира со редовна терапија доколку ја добие оваа дијагноза. Се најдобро. Океј. Ако некој пиши дека има напад на слепо црево, го насочуваш Бигорски? Или дека има болки во кичмата - Бигорски? Или висок крвен притисок - Бигорски? Како шо за се ова не го одбирате Бигорски и се реални проблеми и одите кај матичен или стручен доктор, така и проблемите со менталното здравје се реални проблеми и има низа стручни лица спремни да ги третираат, исто како со првите случаеви. Кога некој на сензитивна тема кажува коментар и се сомнева на ваква дијагноза, tone deaf е да насочиш во манастир за "чудо" место да насочиш кај стручно лице. Дури и подло е да се искористи ранливоста на некој за да го прибериш под закрила на организирана религија. Како и да е, одење во цркви и манастири е полезно за некој шо верва ДОДЕКА ПАРАЛЕЛНО прима стручна помош за проблемот. А не да е един избор.
Не сум разбран добро, јас не реков да не оди на лекар, туку во случај ако не помогне медицината да се обрати, и да проба и таму да побара надеж
Психијатар за психози обавезно. Ако не помогнат едни апчиња, ќе им дадат други. За вакви случаи се иде на психијатар. А за манастири и слични работи, мислам, дајте 2024 година сме, сфатете дека поповите не се психијатри.
Ако не фати за овие работи медицината, ќе бараме нови лекарства или... Бигорски? Ако не фати еден лек има друг. Се експлорираат дијагнози. Манастир и религија се само паралелна духовна поддршка на семејството ако се верници, не единствен извор на решение ако "другото не функционира".