штом не е добра ситуацијата сигирно не зема редовна терапија а по потреба може и на психијатрија да си полеже
Јас имав едно многу лошо искуство со девојка која има биполарно растројство. Вака на око е убава, згодна, интересно се облекува, али мора да пазиш што зборуваш пред неа. Се зема здраво за готово. Една вечер животот ми го направи пекол. Цела вечер не спиев и бев во мисли. Од тогаш не и се јавив никогаш.
zdravo feminki da ve prasham babami, majkata na tatko mi i tatko mi stradaat od shizofrenija... i dvajcata se smesten vo Bardovci... Slusnav deka e nalsedna bolest no jas nemam nekoi simptomi... citav na net simptomi od site navedeni imam samo slaba reakcija t.e. slabi refleksi i neznam kako da reagiram vo odredeni situaciii...Kasno palam narodski kazano... no mislam deka so ubav nachin na zivot (materijalno), dobar socijalen zivot i optimistichko razmisluvanje i da ne se opteretuvame mnogu so toa.. nasledno e nasledno e... i se ke bide vo red
Слушнав една приказна за еден човек, не знам дали е шизофренија или каква болест е, ама каква и да е не ми се веруваше дека постои такво нешто и не знам ни дали е можно тоа. Значи човекот се гадел буквално од се, си ги миел рацете цело време откако ке допрел нешто,постојано со сапуни марамици за дезинфекција, се бањал по цел саат па и повеќе, исто и си миел раце на чешма многу време, дома не влегувал со кондури се пред врата се соблакал дури и им се дерел на останатие во семејството ако влезат со патики дома, им се дерел и ако допрат нешто од надвор и не се измијат, се гадел ако го допре некој и од семејството но и од надвор некој човек буквално од се околу него се гадел, Дали е ова шизофренија или некоја друга болест за која има име?
Ова се вика OCD - Obsessive Compulsive Disorder и научно е докажано дека сите имаме малку во нас од таа болест.
Да постојат и инекции кои се примаат на точна дата незнам на колку растојание беше ама за случајот јас што го знам мислам дека на три месеци еднаш го боцкаат
Сигурно си грешка, неможе да ја имаш оваа болест а да си свесна за тоа да знаеш овде да се најавиш, да пишуваш да разменуваш мислења, сигурно е нешто друго во прашање јас имав анкс и ушсте имам некои симптоми ама ако читам симптоми за шизофренија во 2 3 сигурно ќе се принајдам.
Мој близок има шизофренија и можам да кажам дека е премногу тешко да се живее со човек што ја има оваа болест, иако е добра личност и на сите им мисли добро на моменти се губи го менува однесувањето посебно во нервоза премногу е тешко да се справувате со ваков случај посебно доколку личноста е сама по себе импулсивна плус и боледува од диабетес со што нервозата е постојано присутна. Доколку не познавате никој со ваква болест можам да кажам дека навистина имате среќа.
Познавам една личност, ама не се манифестираат симптомите кои ти ги опишуваш ( со импулсивност и сл). Шизофренијата е болест во која доаѓа до буквален расцеп, физички од мозокот и телото. Слушаат гласови во склоп на болеста, веруваат во нереални работи, мислам дека тие се симптомите на шизофренијата како болест која за жал не се лекува. Ќе сакаш и мене да ми објасниш во ЛП во кој смисол ти го направила животот пекол (значи опасна е по околина) да знам како да постапам, или да се припазам, затоа што познаваме и ние еден близок во населба со извесно психичко пореметување, па да не е нешто слично.
На бајачка уопште не се оди..од што ви е испрана психата со страв мислите дека ќе пројде ако одите на бајачка.. Не е до бајачката до вашата психа е.Се богатат на вашата мака.
Добро, тоа е твое мислење. Секој си има право да верува во што сака. Лично бајачката Суада кажуваше дека некоја Докторка го донела детенцето кај неа и видела себап.