1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Шизофренија

Дискусија во 'Психологија' започната од BlackSwan5, 13 јули 2011.

1. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    6.111
    Што прави, опиши некоја ситуација. Бидејќи и покрај тоа што има дијагноза можеби проблемот не е секогаш во него.

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DarkAcademia

DarkAcademia Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Не е во него проблемот, во болеста е.

3. izabela.nik

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    6.111
    Го пишувам ова бидејќи луѓето со дијагноза често се жртви на средината. Па кога и да има проблем ги обвинуваат тие со дијагноза. Секогаш велат дека проблемот е во нив односно како што велиш во болеста. Па и тој сигурно има право на свое мислење. Доколку нешто навистина не е во ред веројатно би бил хоспитализиран.

На DarkAcademia му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.081
    Не значи дека сите кои имаат шизофренија се хоспитализираат.

5. DarkAcademia

DarkAcademia Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Можеби и не знае дека има шизофренија

6. izabela.nik

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    6.111
    Како и да е поентата ми ја сфативте мислам. Тоа општествено однесување треба да се менува. Имал психичка дијагноза и одма остај го не е точен, будала е, треба да прави како што другите сакаат, ако не прави по туѓите очекувања веднаш не е арен. Па не е убаво тоа.

На Angie1432, Snowflake92 и Need for Speed им се допаѓа ова.
  7. TheDove

TheDove Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Мене последно ми дијагностицираа шизоафективно растројство. Пропаднат сум психофизички, сам живеам. Одам на работа ама не можам да издржам, физичка, ми претставува огромен стрес. Многу сум опаднат и во телото и лицето. Дали знаете освен во душевна, каде можам да се одморам од стресот? Дали има друга институција? Почнав да не можам да се грижам за себе. Навистина сум во незавидна положба. Пијам Заласта, занфекса и Дијазепам.

Последна измена: 6 декември 2021
  8. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    11.988
    Во некое село, на раат без луѓе... Ќе си земеш и едно куче или мачка, и така ќе се смириш психички и ќе имаш време за да размислиш за сѐ, не ти треба лудница.

9. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.304
    Дали имаш другари? Се социјализираш? Си пробал ли некаде да отидеш на одмор? :)

10. TheDove

TheDove Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Лошо е што само ме тера да лежам и да не правам ништо, како да сум фатен.

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.562
    Допаѓања:
    78.834
    Манастир

12. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    11.988
    Земи си миленик, имам читано дека мачките имале некој поинаков вид на енергија која што многу помага при психички растројства како кај тебе, мачките се многу добри и за намалување на стрес.. Од лично искуство можам да ти кажам дека прв пат кога земав мачка си го мразев животот и мачката со се него, ми гризеше кабли, јас на предавање мачката ќе ми дојдеше и врз тастатура ми скокаше, среде ноќ ме будеше и ми скокаше врз глава за надвор да ја пуштам, а после тоа сабајле ќе ми гребе и мјаучи на врата за внатре да ја пуштам.. Книгите ми ги гризеше, колку пати ќе ми се качи на маса и од смоки, кафе, торта се ми јадеше.. Многу се нервирав, ама после сфатив колку позитивно ми влијаеше мене тоа.. Грижејќи се за неа, забораваш на проблемите, трчајќи по неа, се полниш со енергија.

13. TheDove

TheDove Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Имам двајца другари, ама почна работите кај што треба да уживам да ми прават стрес, ќе се замислам и одма ме фаќа.

Зедов, не делува.

Во кој манастир, каде примаат случаеви како мене?

Последна измена од модератор: 7 декември 2021
  14. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.304
    Во Маврово има добар манастир, со монаси. Незнам како се вика ама многу позитивни искуства имам слушнато. Плус, ќе си се одмориш еден период :)

На TheDove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.562
    Допаѓања:
    78.834
    На пример во Бигорски, таму дури зависници од дрога се имаат излечено. И природа и се' многу ќе те смири.

На KittyAgnes и TheDove им се допаѓа ова.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    11.988
    Прашај и во Марков манастир во Скопје, знам дека има многу луѓе таму што седат.

На Indiegurl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    783
    Допаѓања:
    3.205
    Мислам дека поранепнипт партнер имаше шизофренија или шизофрено растројство. Создаваше шизофрени сценарија кои никогаш не се случиле, веруваше во нив и ги убедуваше сите околу него. На почетокот не сфаќав што се случува, но по неколку нагови испади, бев исплашена за моето здравје и живот. Мислам дека ако не се третира навистина е проблем.

На KarmaEKucka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TheDove

TheDove Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Сигурно примаат?

Не знам што да правам. 33 години имам, се мислам дека касно ме дијагностицираа. Повеќе не личам на човек. Ми треба многу долго одмор, па не знам после дали ќе можам барем да се грижам за себе.

Последна измена од модератор: 7 декември 2021
    На Indiegurl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Примаат, познавам човек од наши пријатели што беше во манастир за сличен проблем како твојот. Незнам само во кој манастир беше точно. Не мора да си наркоман за да одиш. Јави се прашај не е срамота . Млад си. Немој да си го упропастиш животот.

На TheDove му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hecate

Hecate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    947
    Шизофренија е ментално растројство, кое се карактеризира со дизинтеграција на мисловните процеси и на емотивната реакција. Таа најчесто се манифестира како аудитивни халуцинации, параноични или бизарни илузии или неповрзан говор и мислење, придружени со значителна социјална и професионална нарушеност. Вообичаено, првите симптоми се јавуваат во почетокот на младоста, кои траат низ целиот живот.
    Генетиката, опкружувањето во детството, биологијата на нервниот систем, психолошките и социјалните процеси се важни фактори за појава на шизофренија; некои лекови можат да предизвикаат појава на симптоми или да ги влошат истите.
    Лекувањето се заснова на антипсихотици .
    Психотерапијата и стручната и социјална рехабилитација се, исто така, важни во лекувањето.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.