lsuchajno nalteav na ted talk od ovaa e psihijatar od UK shto ima shizofrenija i zboreshe kako so terpaija normalno ama i so psihoterpaija si funkcionria normalno zastho gi tretira glasoviete kako fragmentirani delovi od psihata, znachi so drugi zborovi,traumite koi gi potsinala vo tekot na zivotot i se pojavuaat kako halucinacii vokalni primer. Mnogu jasno raksazuvashe i mi beshe interenso kako stanala pshiolog so takva dijagnoza bidejki kaj nas neli se mnogu stigmatizirani licata so shizofrenija. ova e linkot na ted talkot, se nadevam na nekogo ke mu bide od pomosh https://www.ted.com/talks/eleanor_longden_the_voices_in_my_head?language=en
Se nadevam deka se custvuvas podobro. Toa sto se custvuvas fizicki iscrpeno mozno e da ti e I od terapijata zatoa najdobro e da se konsultiras so svojot psihijatar (se nadevam deka imas dobar doktor) moze da ti smeni nesto vo odnos na terapijata, da ti dodade nekoi vitmini Ili slicno, nesto sto ke ti deluva podobro. Vo slicna situacia e I brat mi veke 6 godinii, on momentalno e na Zalasta I Zoloft I periodov e OK. Neznam od koga si na ovaa terapija, no ako si od skoro moze samo ke ti treba vreme da se naviknes, bidejki Zalastata mozno e da te pravi pousporen I bez sila no ako si posmiren I psihicki podobar toa e najvazno. Vo sostojbata vo koja si najvazno osven so doktorot da imas I nekoj blizok so koj ke mozes sekojdnevno da spodeluvas kako se custvuvas I da razgovaras otvoreno. Ti posakuvam sekoe dobro.
Ne sum podobar, ne mozam da se grizam za sebe. Imam agitacija. Na rabota se pogodi ovie meseci da odime po 2-3 Dena nedelata I nekako izdrzav. Mislam deka mnogu porano trebase da pocnam so terapija, Sega mislam deka e kasno, deka nema lek za mene.
Bas mi zal sto kazuvas deka ne si podobar , no nikako nemoj da se custvuvas beznadezno I da mislis deka vaka ke se custvuvas zasekogas, krizata ke ti pomine veruvaj, obavezno zboruvaj so doktorot ako nemas podobruvanje moze ke ti smeni nesto so terapijata, neznam od koga ti vakva sostojbata ama so pravilna terapija ke si teras normalno, I nemoj da te faka panika da mislis deka nema da mozes da vodis griza za sebe, milioni luge imaat vakvi I slicni problemi no so pravilna terapija funkcioniraat normalno.
По тоа што има кажувано мислам дека полошо ќе му е ако е сам дома, наместо меѓу луѓе... Него му треба социјализација.
Ни угоре ни удолу сум. Пред неколку месеци имав многу повеќе сила. Имам некој хроничен стрес што ме падна психички и физички. На работа ми е убаво меѓу луѓе, но ме исцрпува, не сум способен за ништо после. Дома ако седам сам, од што мислам неубаво стрес невиден си правам, до точка на полудување. Не знам што ме снајде, и како да се опоравам.
Имам неколку, но не ги барам ако не ме побараат. Месеци поминаа, не знам оти толку немам енергија од овај стрес. Сменав 4 терапии, но пак ништо. Паднат сум физички, не ми крепи телото кои пред една година. Исто така и психата ми е многу ослабена. Во некој круг сум од кој што не можам да излезам. Ми треба чудо за да излезам од оваа состојба.
Neznam dali si od Skopje, no ako mozes ti preporacuvam da go posetis Dr.Aleksandar Marcikik od Evromedika, da te vidi ednas fizicki , poslem toa moze I online da bidat kontrolite. Sepak vo vakvi situacii lekarite I lekarstvata najmmogu pomognat. Redoven son, vitamini, fizicka aktivnost I socijalizacija , nekoe hobi vo slobodno vreme kako joga Ili slisanje muzika e nesto sto dopolniteleno ke ti ja olesni sostojbata.
Мора да ти кажат законски. Не би ризикувал никој кариера да крие дијагноза. Зошто мислиш дека би криел?
Имам многу причини да се сомневам. А кога ќе кажам на некој што се случувало не ми верува или барем се преправа дека не ми верува. Тоа е ќе морам сама детално за се да истражам па да видам како понатаму.
Ама ти доколку имаш шизофренија треба да треба да те дијагностицира психијатар. Како мислиш кога ќе кажеш некому што се случува не ти верува?
Така кога кажувам на некој за таа тема ми вели дека кажувам неповрзани работи и никако да се убедиме… А во мојата глава се е реално, а и не мислам јас дека си правам филмови зашто знам што не е вистинито. Никој нема да ми ја сфати таа мака зашто никој со ништо не се замара… И не само ова има и други работи ама тоа е живот
Не значи дека ако луѓето не те разбираат, имаш шизофренија. Тоа е многу сериозна болест и само професионалец може да ти даде до знаење.
Тоа може да го каже само стручно лице. Шизофренија е многу тешко психичко заболувања не можеш туку така сама да си даваш дијагнози. Шизофренија е многу повеќе од зборување неповрзани работи.
Филмови.Не си ставај сама дијагнози.Ајде залепи си ,,јас сум среќна, здравс, млада и убава девојка” ајде малку позитива.Какви дијагнози се ова. Реков, шо мислите тоа ќе ви се дешава.Не премислувај!