1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Шизофренија

Дискусија во 'Психологија' започната од BlackSwan5, 13 јули 2011.

1. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Ај ако сакаш пиши ми во лп. Сакам да те прашам нешто.

2. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Ај ако некој знае нека ми објасни низ 2-3 примера(не мора да е од лично искуство може и измислени ако има претстава) какви се тие неповрзани работи што ги зборат болните од шизофренија? И дали постојано се такви? Или има периоди добро и периоди лошо?

И имам една забелешка: не пишувајте лекови во темиве ако немате појма за што се. Јас пијам асентра и таа не е за шизофренија туку за други болести. Некој може стварно на душа да го носите.

3. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.304
    Имаш примери на јутуб. "Word salad" се вика тоа.
    Буквално преведено е салата од зборови, затоа што се мешаат и не е поврзано едно со друго.

На ladydy13 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    Мислиш на бизарни сензации или на самиот тек на мислите?
    Зашто во вториот случај се работи за самото мислење и дека мислата се префрла од еден на друг муабет и тема делуваат неповрзани муабетите. Ама тоа може да е од милион различни причини, не мора да е знак за посериозен проблем и немора да е заради шизофренија.
    Лица со шизофренија, кога имаат епизода може да зборуваат неуморно, со саати. И тоа може да биде со викање, со емоции, да се вознемирени и да не можат да се смират. Тогаш дури и не јадат, не спијат, се запуштаат и своите физички потреби и телесната состојба ја занемаруваат.

5. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Јас не знам англиски. Иначе најдов нешто на гугл некои примери ама тоа се вика кататонична шизофренија. Има некоја разлика али не голема. Иако не мислам баш дека ми е тоа зашто си имам ,,докази’’ во главата. Ама тие ,,докази’’ викаат дека не си арен.
    Што знам више. Ма да немам ни доверба нешто многу за да детално ги разгледуваме ситуациите па да заклучам со некој. А мојава докторка мене ништо не ми кажува туку само на мајка ми. И пак ја врска немам. Морам сама да си се пронајдам во некоја болест. А може и да биде спој на повеќе болести колку што читав.

6. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.304
    Кататонична шизофренија ти е тип на шизофренија, а неповрзаниот говор е симптом кој може да е застапен во сите типови.

7. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Ете ме :$
    Ама некад ми се прича, а некогаш не. Имаше периоди кај што не јадев ништо и не спиев. Некогаш иам желба да се шминкам, а некогаш онака идам. Само не можам да бидам катастрофално запуштена.
    Физички потреби-не. Телесни може мнооогу да се зборува. Си имам свои причини.
    И што мислиш? 8)

8. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    Ааа мислиш на шизофазија!
    Тоа е проблем со текот на мислата па заради тоа е и говорот конфузен, нелогичен и не прави никаква смисла кажаното.
    Може да се користат и неологизми значи сосема нови измислени зборови од лицето, кои не се разбирливи и со јасно значење. Како сопствени кованици кои не значат ништо.
    Говорот е често и со повторувања или дезорганизиран, без никаков ред.

9. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Откачи и ти како Ели :drunk:

Јасно ми е сама ќе си барам дијагноза.

10. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    Не не, ова твоево е повеќе променливо расположение. Не е такво запуштање. Абе овие лица некогаш се недооблечени неспастрени, немарни, неистуширани до степен да не им смета сопствената смрдеа. Неуредни нокти, коса..израснати, неисечени/неишишани..Мажите не се бричат..значи не дека не се расположени да средат физички изглед па ајде решиле да остават, туку воопшто не мислат на физичкиот изглед, не им текнува за јадење, хигиена и она што телото си бара..

На Indiegurl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Хаха коса никој нема да ме натера да ја ишишам па макар и да сум болна од шизофренија :rofl:
    Јбг то е :!:

12. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.304
    Може да не си поставувате сами дијагнози и да барате онака од ракав?
    Си правите штета себеси.

На Maryland1087, H.VAGA, Alm. и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    И ова запуштање не е кај сите и не е до тој степен што го опишав. Зависи во каква психичка состојба е во моментот лицето и колку успешно се справува со неа. Така екстремно запуштени се кога се во ептен лоша состојба и кога веќе имаат потешкотии да функционираат во секојдневието.

Не треба да се бараат етикети кои ќе си ги залепиме или фиока во која ќе не собере. И така секојдневно тоа ни го прават луѓето и општеството, бар за себе треба да се трудиме да имаме покомплексна претстава која ќе опфати многу различни аспекти..
    Во ред е да се информираме за различни психички проблеми и да знаеме да ги препознаеме ама да се потрудиме да не си ги препишуваме на себе. Ние сме мнооогу повеќе од тоа @Dashing:)

Последна измена од модератор: 4 мај 2022
    На theowndemon и Indiegurl им се допаѓа ова.
  14. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Јас си најдов и шизоафективно растројство :D

Ама сепак мислам, а и не мора да значи. Некако ова што го кажувате не ми држи вода толку. Сепак ќе си истражам самата.

А што е и најбитно пијам еден лек што се вика кветиапим и на неговото упатство пишува шизофренија. Значи не е без причина толку да се сомневам.

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Може да имаш шизоидно растројство, не шизофренија.
    Ако те интересира, ќе си го прашаш тој што ти ги препишал лекарствата.
    Законска должност му е да те информира и за наодите и за медикаментите.
    Не нагаѓај без веза.

На H.VAGA, Alm., cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Ne guglaj. Razgovaraj so doktorkata, ona e dolzhna da ti kazhe ili so majka ti.
    Kolku godini imash?

На Alm., cresa-jagoda, Just.do.it и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392
    Ако имате шизофренија сигурно дека тука нема да пишувате за неа.Немало да бидете свесни дека ја имате болеста, ќе сте биле на депо инекција. Што е глупирањево?
    . Уште па тука спомнувате термини како кататонија. :o

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    445
    Кататонија или кататонен ступор е некоја фаза каде што болните не реагираат на никакви дразби. Само седат буквално не мрдаат и се пулат во една точка што би се рекло.

На Ygritte, WildMk и Серотин им се допаѓа ова.
  19. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Во кататонична состојба можат и со денови да не се помрднат, и после да доживеат кататонична возбуда. На крај краева кататонија е присутна кај мнолгу ментални состојби, не само кај шизофренијата.

На WildMk, ladydy13 и Indiegurl им се допаѓа ова.
  20. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Јас сум прашувала. Баш и последниот пат кога бев кај неа ја прашував. Ама пак ништо. Само со мајка ми разговара. Еден од фемина ми рече дека тоа може да и е принцип на работа. А она ми вика на мене депресија. Значи немам врска јас со депресија. Си мислам дека само вика така за да ме теши.
    Затоа и совет тука барам ама изгледа сум на погрешно место.

Јас имам 24. Ама ми кажува некоја дијагноза мене лично што немам врска со неа. Ми вика депресија.
    Не сум јас депресивна. Затоа и погоре пишав. Јас се сомневам дека ми е нешто потешко.
    Сум ја прашала и за шизофренија. Зашто тогаш такви лекови пијам?

Значи од кога почна состојбава кај мене секогаш бев свесна дека не сум добра. Ти збориш глупости.
    Ваљда има потешки и полесни форми. Сама си барав помош.

Последна измена од модератор: 4 мај 2022