1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Шизофренија

Дискусија во 'Психологија' започната од BlackSwan5, 13 јули 2011.

1. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    10.378
    Види дома да не имаш наоди од психијатарот. Пишува дијагноза. Како може така да ти кријат.

На WildMk и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Јас бев ваква еден период. Цело време седев и дремев на телефон. Не спиев со денови.

Да имам. На листот пишува f23.3

Последна измена од модератор: 4 мај 2022
    На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    10.378
    Епа тоа е тоа.

acute predominantly delusional psychotic disorders

Acute psychotic disorders in which comparatively stable delusions or hallucinations are the main clinical features, but do not justify a diagnosis of schizophrenia (F20.-). If the delusions persist the diagnosis should be changed to persistent delusional disorder (F22.-).

Paranoid reaction
    Psychogenic paranoid psychosis

4. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Имам шизофренија?
    Како мисли не ја оправдуваат состојбата?
    Зборам како гугл ми преведе. Затоа прашувам дека не знам англиски.

5. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    10.378
    Под шизофренија спаѓа, ама мислам дека не е. Плус акутно е (се лечи)
    https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/mentalno_zdravlje/akutna-psihoza-uzroci-simptomi-i-lijecenje

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.208
    Допаѓања:
    162.580
    Ова Вајлд шо пиша (y). Од мислења имам впечаток дека не си малолетна ( а после и видов дека не си) и ако докторката не ти кажва нешто тебе, туку само на мајка ти - јас би одела кај друга ако неќи да го смени то, а мене не ми одговара. Ти постојано трагаш по нешто, по дијагноза, по себе спознавање. И ако терапевтот твој не можи да го увиди и уважи то - не си одговарате. Особено ако збора со родителот за тебе, која си полнолетна. Место да е отворена со тебе. Плусто имаш 24. Нема зошто со родител да се консултира. Јас кога си одам кај мои доктори, моите родители често абер немаат дека тој ден термин имам или па кај кој воопшто одам.

На WildMk, Cosmic Girl, Ygritte и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Психозата со изразено присуство на стресори е краткотрајна реактивна психоза бидејќи симптомите се појавуваат набргу по одговорот на настан кој би бил екстремно стресен во речиси сите слични околности.

Еве вака се појави кај мене од ова напишаново. Што заклучуваш?

8. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    5.295
    …Дијагнозата е други акутни психотични растројства. Сметала дека е минливо психично растројство не е дијагноза на шизофренија

На WildMk и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    10.378
    Како се чувствуваш ти?

10. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Не сум била кај една само. Сите се исти. Кој знае како им работи главата. Ако си болен не треба да знаеш дека си болен.

Последниот пат кога бев во слична околност имав чуство како да ме стега срцето. И си викав сама ништо не ти е неколку пати и си се опуштив.

11. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    10.378
    На анксиозност ми личи ова.

На Ygritte и Anah им се допаѓа ова.
  12. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Ама додека стигнав до овој степен да можам сама да се опуштам поминав низ пекол.
    Сега сакам да знам што значи тој пекол.

На WildMk и cooll им се допаѓа ова.
  13. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    10.378
    Верувам. Не знам колку може да се најде на македонски инфо за дијагнозава на нет. Кога ќе одиш пак на преглед прашај ја пак, можеби со мајка ти се имаат договорено да ти кријат.

14. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Едвај 2-3 реда има на нет за дијагнозава. Сум барала. Затоа и прашувам. Последниот пат детално ја прашував за сите дијагнози и без некој посебен ефект. Ми вика се чуствувам како на испит да сум.:rofl:
    Ама така беше уште од почеток. Не е прва докторка оваа каде што сум била. Затоа ми е мнооогу чудно.
    Сите си знаат се за себе детално и за дијагнози и како си се осеќале, а ја врска немам за себе што имам.
    Препуштена сама да се справувам како знам. Ама добро ми иде, тоа да. Али не ќе да е лошо да си знам.

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    5.295
    @Dashing:) она горе ти е од уста на психијтар. Дијагнозата горе не е шизофренија ама не е и заебанција. Што дијагнози ти пишале останатите психијатари кај кои си била ?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    1. Ми рече депресија и аснкиозност
    2. Страв од страв; фази на созревање
    3.Депресија, психоза и параноја
    4.Акутна психоза
    5. Ептен медицински шифри. Прво f.23.0 па смени во f23.3

Најлошо ми е што само јас се жалам и без никаков совет од нивна страна. Сама снајди си се. И еве ти лекови. Првата сакаше да ме лечи со некакви водички, вториот ми даде некои витамини и после преминав на сериозни апчиња.

На WildMk и cooll им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.877
    Допаѓања:
    35.857
    @Dashing:) Ти гледаше предмети што ги нема и некои такви работи?
    Дали имаш направено крвна слика за тироидна жлезда TSH?
    Дали навистина беше на повеќе психолози/ психијатри и како тоа сите кријат од тебе 24 годишна? Некој тука лаже нешто.
    Ти го прочитав последното мислење сега, 5 психијатри ти дадоа 5 дијагнози? Најверојатно станува збор за анксиозност.
    Мој совет е САМА!!! да отидеш на добар психолог/ психијатар кај што не си била и да почнеш од почеток! 24 години имаш пак ќе повторам, и какво криење од тебе туку со мајка ти не е ова турска серија од 18 век

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    5.295
    Мајка ми е психијатар со плус 30 години искуство “лечење” шизофрении. Самата дијагноза си одговара ,рече одиш на контроли , те гледа ако смета ќе смени дијагноза. Совет од мајка ми е да работиш со психолог да одиш на психотерапија, пиеш лекови, не на форум да бараш чаре од луѓе кои не се стручни. Иако тоа све е нели муабетње, коментирање ( да не се увреди некој) .
    Еве она лично вика ја гледам дијагнозава многу често ( зборам за луѓе што лично ги видела) смета дека не треба толку сериозни дијагнози на млади луѓе него интензивно да се почне со психолози психотерапија, семејство пријатели.. ако не иде тек тогаш. Се надевам не ме сфати погрешно, добронамерен совет…

На theowndemon, Ygritte, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    23.317
    Јас мислам дека нема шанси да има 24 години, ја имам читано во други теми кај што лабаво пишува и баш се замислив колку е мала.

Затоа би имало логика со мајка и да зборат сите 5 психијатри.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    2.418
    Значи вака еднаш земав едни апчиња на своја рака и ми направија халуцинации. Влегов во продавница и сакав да земам кока кола. И на момент се збунив као и гледам чепкам кај фантата. Си викам еј што правиш фанта е тоа. Е сеа не знам дали е некаква последица од тие или стварно си халуцинирав. Тогаш сама си се лечев.Сега скоро не знам пред колку точно време бев на одмор и пред да излеземе од маркетот ми се причини дека има снег. Си се израдував и после видов дека нема. :(

Ги имам направено сите испитувања ништо не мие.

Да бев на доста места. Не ми е ја сфати поентата. Они си кажуваат дијагноза ама јас си мислам дека имам некое тешко заболување кое не сакаат да ми го кажат. Како на пример шизофренија и затоа ме има во темава.

Тоа е сега. Иначе претходно се чуствував многу полошо. Значи имаше период на стабилно лошо. па пеколно лошо и пак стабилно лошо.

Не можам сама да отидам на психијатар. Не дека као нема да се снајдам и слично. Туку нема шанси да не се дознае.

Кај мене си идеше и пак си пијам апчиња. Треба некој живци да има па да му објаснам се детално.
    Вака гледам дека не се разбираме ептен.