Што боли повеќе?

Discussion in 'Психологија' started by Anely, Apr 30, 2011.

1. disaster

disaster Истакнат член

Зборовите... Колку и да пробаш да ги заборавиш тие меретни зборови не можеш...
    Искуство од семејството и мое лично искуство... Ако некој ти мавне шамар тоа тебе може да те боли 5 минути максимум а тебе некој да ти каже збор што нема да ти се верува дека некогаш ќе дочекаш тоа да го слушнеш еееее... тоа не се заборава.
    Како приказната за мечката и за јагленарот...

Си оделе мечката и јагленарот и јагленарот и рекол на мечката дека здивот и мирисал... Мечката му возвратила со тоа што побарала од јагленарот да ја удри со секирата отколку да и рекол дека здивот и мириса... Минало време, денови, месеци, години и повторно се сретнале мечката и јагленарот, и мечката му рекла на јагленарот:
    „Еее, ја гледаш раната каде што ме мавна со секирата? Заздраве... А тоа што ми рече дека ми мириса здивот уште го памтам.“
    И рипнала мечката да го јаде...

Исто така има и една стара поговорка: „Поголем залак голтни, лош збор не речи.“

2. 4rever.unique

4rever.unique Истакнат член

Еее а аκо самиот се повρедиш мм?

3. cupcakeb

cupcakeb Истакнат член

И двете болат но повеќе зборовите.

eleeniiv likes this.
  4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Зборовите болат највеќе.
    Може некој да те истепа едно фино, целипт да си во модрици. Но, тоа ќе помине, можеби и ќе го заборавиш...
    Но, ако ти кажат збор кој навистина допира до тебе, никогаш нема да го заборавиш.

5. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се согласувам со повеќе членки.
    Ударот боли , но ќе помине , ама кажаниот збор НЕ ..

6. aleks26

aleks26 Истакнат член

По мое боли исто,ударот боли на две места,тоа моментално би преболело одма,но јас никогаш не би можела да го заборавам фактот дека некој кренал рака на мене. Посебно ако е тоа некој од моето секојдневие,кога би го видела одма би се сетила и секако дека боли,посебно ако е некој што ми значел,незнам или јас сум злопамтило или реално е така ама преку тоа небиможела да поминам,фала богу ми се нема десено и недај боже да ми се деси.А и навредата боли секако не би коментирала.

7. Serafima

Serafima Форумски идол

Зборовите...
    Најмоќното оружје кое може да те убие, но воедно и најделотворниот лек кој може да те подигне од дното.

8. TheBlueMoon

TheBlueMoon Популарен член

По мое не може да се споредуваат, од причина што станува збор за две различни болки.
    Ударот предизвикува физичка болка, која брзо поминува и најчесто е без последици. Во ваквите случаи барем. Зборовите задаваат психичка болка. И таа може да помине. Кога тогаш ќе почне да се намалува. На крај ќе исчезне. Колку и да сакаш не можеш цел живот да памтиш. Освен ако не се потсетуваш секој ден на тоа. Што е глупава работа за мене.

9. LittleGirl23

LittleGirl23 Активен член

По мое ударот боли, но ќе помине.А кажаниот збор боли повеќе, и потешко ќе го заборавиш.

10. MermaidKiky

MermaidKiky Популарен член

Зборовите дефинитивно.
    Кој сака нека ме удри, ќе ми помине. Ама до сега немам заборавено ни една навреда, поготово од тие што сум ги сметала за пријатели.

11. minika

minika Истакнат член

Не боли кога си повреден од лицемери боли највеке кога си повреден од оној на кој најмногу му веруваш..

12. Nina23a

Nina23a Активен член

Боли кога на некој си му верувал, од овој свет кадешто постојат секакви луѓе ти си одбрал да му веруваш баш нему и накрај таа е таа личност која ке те повреди најмногу. Независно дали со нешто што ке ти каже или со нешто што ке направи. Да било било кој друг да каже такво нешто можеби и немало да боли толку и немало да допре до тебе бидејки таа личност не ти значела. Најмногу боли кога некој на кого си му верувал, те разочарал, бидејки ти си сметал дека таа личност никогаш не би те повредила, а те повредила.

13. spas8

spas8 Активен член

Ako nekoj te udri po edniot obraz ti zavrti mu go i drugiot....auuuuu boli,ama sepak mislam deka poveke boli zborot jas sum premnogu emotivna i duri ne tolku navredliv zbor tesko mi paga bukvalno se opsednuvav so toa,se izmacuvav zborovite postojano sigi povtoruvav vo glavata,i samo cekav prilika da mu vratam,no poveke ne se odmazduvam ednostavno se odalecuvam od taa licnost isamo ke recam ako ti taka misles togas ok, i ne dokazuvam nisto na nikoj,samo ostavam vremeto da pokaze kolku e zgresil i samo sakam da se kae.

14. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

За мене повеќе боли психичката болка. Дури знам да ја неутрализирам прихичката болка со физичка. Затоа не сакам да се поврзувам со нови луѓе и се пазам да не ме повредат и тоа многу.

15. Turtle

Turtle Истакнат член

Навредата повеќе боли не за џабе рекле ,, јазикот нема коски, ама коски крши''.

Aquarius21 likes this.
  16. Aquarius21

Aquarius21 Истакнат член

И двете си носат своја тежина, но дефинитивно болата од збор боле повече
    Болката од физичкиот удар е моментална, може да потрае малку, но ке помине, и ке се заборави..а лошиот збор останува, лошото однесување.. ке ве тера да се запрашате дали "тој/таа" ми е вистински пријател, а точниот одговор е тешко да се добие

17. Elissa

Elissa Форумски идол

Кога ќе се почувствуваш заборавен од сите, е тоа најмногу.

joy1 likes this.
  18. kim.k

kim.k Популарен член

Физички удар. Според повеќето овде е обратно, но што ако болката од ударот поминала после 5 минути. Каде е понижувањето што сте го доживеале со тој удар.
    Лошо е и некој кој ќе ве повреди со зборови, но мислам дека многу полошо кога ќе дојде и до физичко насилство.

Elissa likes this.
  19. Rama

Rama Форумски идол

Боли и физичкиот удар,не се заборава лесно самото тоа што некој посегнал по вас да ве удри...ама постојат исто така многу отровни и тешки зборови кои во секунда може да те срушат и да ти одзвонуваат во уши додека си жив!!!

2212 and joy1 like this.
  20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Зборовите дефинитивно. Ударот боли некое време, а зборовите секогаш кога ќе се сетиш на нив.