Што за вас претставува славење и веселба?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од theowndemon, 19 август 2022.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.171
    Допаѓања:
    175.452
    Мотивирана од темата "жената штотуку породена, а мажот во кафана", мислам дека темава ќе биди интересна и сакам да слушнам што за вас претставува славење и веселба, а што не е. Пошто кон крај на темава се разви тоа прашање. Што е веселба. Што е "веселба". И од кога пишав коментар сфатив дека можи да е засебна тема.

Лично, веселба и славење за мене е присуство на најблиски особи за мене кога сум среќна. Големи групи луѓе, веселби и кафани ме гушат и носат до престимулација. Едноставно не можам да ги трпам, а не па да речам дека е нешто шо ме прај среќна.

Кога се работи за бебе, оти од таму ми е мотивацијата, веселба ми е да спремам мали пакетчиња со крофна, мекица, слатко, и до дома на луѓе да носам. Ова уствари во темата сфатив дека едноставно м о р а м да го напрам. Аман нека роди некоја да спремам нешто вакво. В парк на трева со пиво ми е веселење. Накратко чил атмосфера, помешана со блиски луѓе = на искрена и вистинска забава и веселба и славење за мене. За Нова Година и Божиќ спремав мали пакетчиња, кога беше корона, со божиќни колачиња, чоколадни колачиња, какао и маршмелоус и имав еден "Дедо Мраз" со маска и капа дедо мразовска шо размениваше поклони за Secret Santa и ги однесе и моите поклончиња. Та Нова Година и Божиќ останав дома, сама. Ама самиот чин дека јас ова го напрајв, го памтам поќе од било која Нова Година шо сум ја поминала низ луѓе.

Од тука, ме интересира: што претставува славење за вас? Дали кафана е основ за вистинска забава? Дали сметате дека алкохол е клучен за добар повод?

Нарочно темава ја одделив пошто ме интересира славење на различни и секакви пригоди.

На senjorita-v, Bezimenka90, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    25.087
    Зависи што се слави, со кого и како сум расположена.
    Исто така, зависи од возраста/периодот. Едно сум мислела на 20 години, друго мислам сега 10 години покасно. На 20 години сме славеле родендени, возачки, вработувања, собрано друштво во парк со еден куп пиење и грицки. Нова Година и 1ви мај сме славеле у викендици со уште повеќе пиење и грицки и секакви музики. Сеа деценија покасно не ме привлекува тоа.

Генерално не сакам кафани, гостилници, народна музика, оро, ништо во тој стил. Јас лично никогаш не би организирала славење од тој тип.
    Во последниве пар години преферирам: 1. собирање најблизок круг на фамилија и пријатели дома, со јадење и пиење; 2. собирање на најблизок круг на фамилија и пријатели во кафуле/ресторан, со јадење и пиење. Нека има музика, ама нешто чил.
    Едино друго нешто што ми се допаѓа е пример paintball или escape room за роденден, чисто да се размрдаме. Или изнајмување базен некаде, на пример. Да не биде класично седење и кркање само.

Така да, сеа на 30+ години вака би рекла:

Да се обележи битниот момент со собиранка на најблиски, со вкусно мезе/јадење, пиење, чил музика. Без разлика дали е дома или во некое кафуле или ресторанче.

За мене не е. Јас не бирам кафана ни за обичен ручек, боље ќе седнам на пица.

Ми бил клучен на 18/19/20 години. Сега не ми е, ама сакам да има опција за алкохол. Ако јас организирам прослава дома секогаш нудам алкохол на гости, па кој како си сака.

На lovestoneddd, tessie, boo3 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.428
    За мене славење е седење дома во тишина. :inlove:

Немам ништо славено со години. Кога ми беше матура, не сакав дома славење. Која е поентата да славиш нешто што секој го достигнува? Кога би завршил факултет, можеби. Ама фешти за полуматури и матури скроз ми се без врска. Исто и за родендени, меѓутоа разбирам доколку некој го гледа ко повод да си направи некоја журка, ништо лошо.

Јас најчесто кога има повод, частам најблиски и тоа е тоа. Последниот роденден носев една другарка во кино, бидејќи само што излезе филм што долго го чекав. Со првите пари од фриленс, дел дадов дома да покријат нешто, бидејќи во екот на пандемијата не беше најсјајно за луѓето што имаат свој бизнис.
    Така да, моето славење секогаш е базирано на ситуацијата и моментот. Не гледам потреба по секоја цена да биде кафана и пијанчење.

На Matotheja, ane.bella, tessie и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    23.735
    За мене славење е собирање и пиење алкохол и музиче во позадина дали дома дали некаде. Ама не мислам сите да пиеме и тоа ми е клучно туку да има за понуда, за разлика од обично собирање или седење на кафе. Не сум баш casual drinker и затоа у глава алкохол асоцирам со некој повод. :)

Оставам простор да се сменам, ама славење во кафана ми е океј (неколку пати годишно да отидам), ама ако славиш во диско... не можам да обеќам дека ќе дојдам. Сакам да сум тука за другите, но диско не е за мене. Сум премногу обожавател на интимни атмосфери.

Тоа е што се тиче дефинирање на глаголот 'славење' и први асоцијации. Радост, веселба, одбележување на нешто, музика, храна, алкохол... :D

Но, славење роденден (или било што) може да биде и одбележување без традиционално славење, на пример јас имам славено роденден со куглање.

Се надевам бев јасна. :D

На Waverly Raven, Bezimenka90 и theowndemon им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.651
    Допаѓања:
    14.106
    Пијанчење за мене не е славење, туку претерување. Јас не пијам алкохол воопшто. Кај нас се и сешто се слави. Мене пример ми паѓа смешно кога некој едвај ќе дипломира, и кани гости во ресторан како да се работи за свадба и слави дипломирање. Некој слави што завршил основно. И моминските забави не ги сакам. Се променив многу. Си сакам скромно одбележување на некој важен датум само со најблиските и толку. Кај нас славење се подразбира како обилно јадење и пиење, музика, зулуми, да има утре што да се раскажува, а дали ќе имаш утре за јадење не е битно.

На theowndemon и The Last Pharaoh им се допаѓа ова.
  6. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    4.917
    Славење е за мене сѐ што подразбира дружење со луѓе по некаков повод. Не мора да е кафана. Колку веселби и прослави сум имала во двор.
    Ама се зависи од поводот !
    -За раѓање на дете маж ми прослави во двор со пријатели и музика.
    -За крштевката на детето прославата беше обичен ручек во ресторан, на седење, без музика.
    -За роденден на детето прославата беше дома, со подготвено храна, торта и пијалок.
    -За матурски,дипломски и сл. сум била на прослави од различен калибар, со алкохол, со музика, некои помирни прослави во интимна атмосфера.
    -Исто и родендени, се славело како на вечера во ресторан, на пијачка во кафич, на журка во диско.
    Се е до преференциите, но и поводот. Не ми смета алкохол на прослави, па дури и да се поднапиени луѓето, убаво е се веселат (сеа не да се камен пијани и да повраќаат, да не знаат што прават, да кршат).

На senjorita-v и theowndemon им се допаѓа ова.
  7. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.741
    Прослава со мал број блиски луѓе што би вклучувала шетање и патување. Идеално, да изрентаме место со дворче, покрај езеро/море и да имаме активности преку ден за шетање и собиранка со храна, пијалоци, музика навечер. Знам дека многу сакам. :D

На Waverly Raven, Ugly Duckling, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.937
    Одбележување на некој важен момент со најблиските.
    Не мислам дека алкохолот е ,,клучен,,.Има и други начини на славење.Сепак ова не важи за сите славења. Ако е во кафана,нормално е клучен.

На Anah и DarkStormm им се допаѓа ова.
  9. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.758
    Ако нема барем мала доза алкохол тоа за мене не е славење.
    Не сум пијаница. :!:

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Beautiful Dreams

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.937
    А,ако те покани некој кој што не пие алкохол,или нема средства за тоа.Може те викаат на кафе или сок?

11. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.758
    Тоа е друго.
    Мирно славење се вика тоа.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Beautiful Dreams

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.937
    А,океј.
    Бидејќи под тоа што ти го кажа јас помислив дека ако нема алкохол нема да дојдеш на славење.:)

На _Naumche_ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    За мене е веселење на душата, споделување среќа со најблиските.

На joy1, christinnn, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.231
    Допаѓања:
    57.307
    Дојдов да склопам мислење ама 100% се пронајдов во ова, би било најидеално. :inlove:

Најбитно ми е луѓето да ми се погодени, другото полесно се погодува после. Дури и да нема во моментот можност за многу шетање или изнајмување место, пресреќна би била и со едноставна собиранка во парк, грицки, пијачки, екс ју хитчиња. :inlove:

На Bezimenka90, Anah и Srckata28 им се допаѓа ова.
  15. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    337
    Mala proslava. So mal broj na gosti samo naj najbliski rodnini, prijateli,

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Прослава со најблиските, најважно ми е тоа да сме добро друштво, да е убава атмосферата, да има вкусна храна/мезе и добра музика. Може да се прослави и дома, во lounge bar, кафич, повеќе преферирам вакви локации него кафански славења кога јас организирам прослава. Кафана и алкохол не ми се дефиниција за славење.

17. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    Демек повеќе вреди прослава за женење отколку дипломирање :D

На темата, за мене славење е споделување на иста енергија или еуфорија околу одреден настан, момент во животот. Не ме интересира каде и како.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.651
    Допаѓања:
    14.106
    Фрлање пари во ветер ми е. Кој е поводот? Па конечно дипломирал. Свадба не би правела, регистрација со најблиски, ручек и толку. Од финансиски аспект ми е недомаќински луѓето да земаат кредити за свадба, ќе се веселат еден ден, и после стартуваат во брак со долгови, отплаќаат кредит две три години. Не сме толку богати за да славиме се и сешто, како народ мислам, не како поединец и друго не сме толку кохезивни, напротив отуѓени сме. Бев на свадба каде најмалце 30 гости не дојдоа. Да не бевме ние колегите, немаше кој да игра на оро, а фрлени пари.

19. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Собиранка за одбележување на значаен, радосен настан со круг на блиски луѓе.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    Значи решил интроверт да редефинира веселба и славење по свој терк и да поистоветува со правење пакетчиња. Па дури и тема отворил -што е веселба и славење? Демек може веселба да е и моето лично чувство дури седам на кауч и се радувам за нешто. Не сакам кафани и затоа кафана за мене не е веселба и славење |( Ама во парк со алкохол може.
    Група луѓе собрани и слават за весел повод. Со или без музика, со или без алкохол. Само да не се сите во црно облечени и некакви чудни ритуали да изведуваат. Така некако и крај на смотанава тема.

Последна измена: 19 август 2022
    На senjorita-v, mimiiiii, lovestoneddd и 6 други им се допаѓа ова.