По ова што читам Испаѓа ние кафана што не сме направиле дека не сме се радувале. Не знам зошто воопшто дискутирате дека ако не слави во кафана тогаш не се радувал за бебето, пошто и темава не е тоа. Еве немам искуство како се слави во странство, па ако може форумџиките што се иселени да пишат кога нивни колешки, пријателки се породиле што се случува и како прославуваат баш ме интересира.
Секој различно. Обично таткото е со мајката за време на породувањето. Ако тоа трае со саати и тој е со неа, па после тоа е уморен нормално и ако не останува со неа во болница, оди дома одмара и пак иде. Некои се среќаваат со фамилијата, ако живеат блиску тоа, ама без прослави итаквимитиработи. Досредуваат ако треба нешто дома за бебе, јер живеат сами и свекор/свекрва & Со. не се мешаат, и се одмараат за кога ќе дојдат мајката и бебе дома да може да се грижи за двајцата. Ако родителите им живеат во исти град/исто место идат на денот кога си идат од болница да ги видат на кратко и ги оставаат да одмараат и да се навикнат на новата ситуација дома. Во првиот месец пристигаат подароци и картички за честитање од фамилија, работа, пријатели и/или комшии, па се спремаат картички со посебен текст за секој и слика/и од бебе (бираш онлине сам како да изгледаат и пишеш текст, па ти стигаат печатени по пошта) и се праќаат за благодарност. После месец дена се спрема пр. кошница со благо и сл. и се носи на работа кај родителите (со претходно закажан термин да бидат колку може повеќе таму од одделот твој само, не цела фирма) и се претставува бебе. (Да нема забуна, ние бевме за време на корона и колегите од двете страни носеа маски ). Слично без бебе се праќа и на матичен гинеколог т.е се носи на прв преглед по 6 недели. Се почастуваат и комшиите доколку сте блиски. Дома идење е ептен реткост посебно на почеток, ама се договараш надвор се среќаваш со пријатели, на кафе или прошетка да видат бебе. Така споделувањето на радоста за доаѓањето на нов член во семејството, со фамилијата, блиските и колегите се развлекува и "славењето" трае многу подолго
Бап интересно, а за која земја пиша? Мене така цел месец подароци и картички ми стигаа со честитки ептен интересно. Па по брза пошта или пред врата оставаа другарки, фамилија подалечна...
Зет ми за внук ми славеше. И не гледам ништо лошо во тоа, зашто сите обврски си ги истера како треба. Беше на порагајот, остана во болница следните 2 часа (толку беше дозволено во короната). Вечерта си славеше, не во кафана, ама во изнајмена вила со машко друштво. Утредента сабајле беше нацртан во 8 во болница и пак беше и татко и маж, е сега ненаспијан он си знаеше како. Се додека е способен да си ги заврши сите обврски, нема ништо лошо ниту во славењето, ниту во алхохолот. Ем во странство ова. Мајка ми си правеше мекици дома, па ние жените си прославивме кај неа. Сестра ми беше пресреќна и постојано на камера, де со нас, де со зет ми. Се додека мажот сака да слави, и има кој да слави со него, не гледам причина зошто да се преговара за ова. Сепак за наше дете слави, а не за на комшијата
Добро,ама во напишаното нема ниту прослава ниту славење,не се слави воопшто раѓање на дете? кошници и картички не е прослава. Прошетки со пријатели надвор на кафе исто така.
Ако не е во кафана, не е славење? Не те разбирам што сакаш да кажеш Косми? Зар до таму дојде, да е задолжително кафана за да ср каже дека си се радувал, во спротивно не си се радувал и не си го прославил доаѓањето на новиот живот?
Ок. Имаш некоја друга дефиниција за славење освен споделување на радоста со фамилија, пријатели, комшии и колеги? Јас не, така да еве да ти одговарам, не се слави раѓањето на дете во странство, затоа што се неуки што се однесува до тоа што е прослава.
Абе, за универзални вистини прашај го гугл. Повеќе од 10 години сум во некое странство, еднаш сум била на прослава, јер еднаш во тој период се погоди да му се роди дете на колега со кој сме биле блиски. Се слави исто како што се слави и роденден на 80 годишен дедо, како што се слави и свадба, викаш луѓе што ти се блиски, се пие и јаде, во зависност од поводот. Немаше никаква помпа, ни се јавија, се собравме пар луѓе кои се израдувавме дека се родило бебето, испивме бар пијачки, бевме весели. Одамна беше, ама сигурна сум дека беше самата вечер откако се роди детето. Не можам да тврдам дека сите така слават, јер не ги познавам сите, нели, ама ја сфати поентата .
Не реков дека е задолжителна кафана,ама ова се пост породилни активности,праќање благо,корпи,поклони,картички не е славење ниту прослава. пиење кафе со пријатели и прошетка не е славење. Ако е славење тогаш по сто пати сме славеле шетајки со колицата. Не знам од каде сега неуки.Ете поинакви се нештата. Ако ви се допаѓа “славете” така.
Прослава за раѓање на дете во МК е чинот на раздавање мекици по комшии, роднини за возврат се дава нешто благо на тој што го донел "добриот"збор за раѓањето на новиот живот и истото е традиција во наши простори, ова сега со кафаните е сега тренд. Јас ете баш на таков традиционален начин го прославив раѓањето на син ми со раздавање на мекици. Исто и за внука ми раздавав мекици дел купени дел од мене направени. Не можеш да кажеш не е славење уште па славење во наводници си го ставила. Ова моеш да го најдеш во стари народни книги низ библиотеките. А праќање корпи и сл не го има кај нас присутно ама си е традиција во други земји.
Секој регион кај нас поинаку слави. Ама кафана и музика е од одамна и јас кога сум се родила татко ми славеле со жива музика во кафана. Како што реков посочениов пример за мене не е славење. Кој сака така да слави нека слави. Јас си сакам и музика и веселење со луѓе не кафепиење .
Така е никој не смее да наметнува ништо некому. Јас повлекувам граница меѓу културно славење со културна музика и пијанчење во кафана со аца лукас фазон. За мене лично тоа не е прослава...
Уште тврдиш нешто на празно, а те прашав за дефиниција. Твоето е журка т.е. начин на славење. Можеш да се потсмеваш (ставајќи во наводници) колку сакаш за начините на славење на др. ама тоа пак зборува повеќе за тебе и за нефлексибилноста во размислувањето и прифаќањето на различности.
Јас во врска со славење сакам нешто кратко да споделам. Баш ова е славење за мене: Активност која ми е enjoyable. Кафана не спаѓа таму. Гужва не спаѓа таму. Ме престимулира таква ситуација и ме тера да сакам да бегам. Се сем славење ми е. Не знам шо е тешко да се прифатат разлики. Едит. Мислам дека фалеше тема за славење и прослави.
Што ? Ми вадиш дефиниции од речник за да се докажуваш. Не знам што се расправаш,и ми натураш некаква нефлексибилност и прифаќање различности. Кажав за мене тоа што ти го напиша не е никаква прослава. Тебе ако ти е ,супер,слави си така и прифаќај различности.
Миле ми текна. Славете која-како сака, само мене не ме замарајте како да славам и да ви идам на слављата
Па баш тоа е славење. Тоа што ти го опиша. Неславење е да се роди дете и фамилијата или таткото да не изреагира ама баш никако Као, whatever, исто како и секој ден Ни кафана, ни трубачи, немаат врска со екшуал прославата за раѓање на бебе. Точно, мекиците се.