Што кога тој сака деца, а јас не?

Дискусија во 'Брак' започната од Wallflower107, 12 август 2019.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.765
    Допаѓања:
    23.734
    Се извинувам на повторно упаѓање, ми помина времето за редактирање.
    Со годините, компатибилноста по одредени прашања ја зајакнува и послабо емотивна врска, а некомпатибилноста ги руши темелите и на врски во коишто љубов греела од сите страни.
    Што јас, не си го сакав бившиот маж?
    Нема жртва којашто не ја направив, стаклен таван којшто не го скршив за да успееме, оти сметав дека на толкава љубов истото го заслужуваме.
    Толкава љубов, што дури ни сега, не можам еден лош збор да кажам, стварно. И покрај караниците и покрај несогласувањата.
    Некомпатибилноста по одредено многу важно прашање (не беше за деца) многу доцна се откри.
    Зошто? Истово од погоре, едниот чекал другиот да се премисли.
    Резултат? При експлозијата, неизбежна, тој што не се премисли се почувствува изманипулиран, излажан, изневерен, непочитуван. Жално, нели?
    И јас така мислам.

А големиве мажи што ги комплексираат девојките со лигавење по манекенки од телевизија, шо фантазија им је да земат женче од брацки советски земји, притоа давајќи до знаење, Македонче си бе ти, шо, не си толку посебна, што ги осудуваат жените на најразлични основи од колку дечковци/бракови имала до све остало, не треба да се чудат ако не будат чувства за размножување и сојот Александров антички им губи на конзистентност.

Натерај ја да сонува за потомство и со-родителство со мажиште со карактер што ја усреќува максимално, како што @Cka си имала среќа да доживее па ќе видите.

Фала.

Последна измена: 13 август 2019
    На CameliaMiller, Purplelilac, 1209 и 26 други им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Царица :D

На sj *O*, Milobebence, Tajnaotrovna и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.425
    Имаше еден твит од една Американка:
    „Дечкото ме замоли да ја поместам менструацијата, за да не се поклопува со неговиот роденден“ & that my friends, мислам е реченица која најдобро ги доловува мажите :rofl:

На Purplelilac, 1209, sj *O* и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Настрана дискусијава за дали да се има деца или не, и јас се плашам од истово. Имам кажано дека сакам да имам свое дете но се плашам дека ќе згрешам во воспитувањето, дека ќе помине низ истите проблеми како мене а притоа не би си простила. Не знам кога е моментот да се реши ова со партнерот. Да си кажеме сега, си велам млади сме, уште несигурни доволно за иднината, приоритет ни се други работи за да мислиме за иднина. Да биде тек кога би сакал едниот деца, би било малце нефер од еден спрема друг ако ставовите се различни.
    Од една страна не сакам уште сега да се оптеретувам со тие прашања, од друга не сакам да му го губам времето ако тој сака, јас не или обратно.

На Purplelilac, sj *O*, Milobebence и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.725
    Ај препрочитај ми го постот и кој совет и го дадов девојката и дали ја осудив или не. Не знам зошто со @Animali и смешната поента дека на Аце наш ќе му раѓала деца ми се сипавте мене.
    Јас дадов конкретни причини зошто една личност би требала да се стреми кон имање на деца и како вашиот став е деструктивен и погубен не само за вас и вашата фамилија туку и за вашиот етникум. Па земала Вајлд ставила статистика за Нигерија која ми ја потврдува тезата дека не се битни условите на живот, напротив се обратно пропорционални кога е во прашање наталитетот. Во Европа скоро секаде е негативен и факт е дека е ова проблем.
    Знаеш дека Кина имаше полиса за едно дете и дека ја укинаа? А ја укинаа пошто беше погубно за нив. Истово се дешава кај нас. Умираме, полека но сигурно.

Но, не е тоа битно воопшто кога е во прашање темата и како што реков во првиот пост ги тргаме сите овие фактори на страна и секој има право да си одлучи онака како што сака и никој нема право да му се меша па колку и да е себична неговата одлука.
    Ниту ве пратив јас на психијатар, ниту ви реков дека сте ненормални, едноставно реков дека не се сложувам со вашата одлука и дека истата е себична. Што и е. Не знам зошто толку тешко тоа го примивте?

И да, не ја мешајте љубовта во ова прашање пошто денес бар имате избор за вештачко оплодување ако не најдете партнер, што ние за жал сеуште немаме опција да донираме сперма кај нас. Ама тоа е скроз трета тема. Отидовме ептен офф топик.

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    @Billy Idol ич не го примивме тешко. Ти рековме само дека не не болат ни вагините, ни матките за тоа дали ти мислиш дека треба или не треба да имаме деца и дека ни се поддуени клиторисите од Александровите наследници што сакаат лозата да ја одржат. Повелете, размножувајте се меѓу себе. Никој не ви смета.
    О, да, матки ви фалат.
    Епа кога ќе ти израсне матка - слободно роди си и 5 ако сакаш.

На CameliaMiller, Purplelilac, 1209 и 15 други им се допаѓа ова.
  7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.725
    Ако не го примивте тешко, немаше да има оволку цитирања, правдања и "кур не боли" :)
    Не се секирај, длабоко малцинство сте со овој став и воопшто не не засегате. ;)

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332

Били во Африка точно дека раѓаат по неколку деца. Ама погоди што? Голем процент од тие деца умираат уште пред да наполнат 10 години од недостаток на вода, од глад, од маларија, колера... Не многу доживуваат старост.
    И што се постигнало? 5 деца се родиле, 4 умреле мали од неухранетост. Висок наталитет ама и висок морталитет. За разлика од Афричките земји, да речеме во една развина европска земја има понизок наталитет ама поради подобрите услови за живот има и низок морталитет. Така да, не гледај само колку се раѓаат, туку колку и умираат.
    Сериозно ако си без скршен денар, во распадната куќа ќе мислиш да имаш дете? Или ќе гледаш да се средите ти и партнерката, да најдете некаква работа, да ја потсредите куќата колку толку за да може тоа дете да има и пелени, и кашички, убава соба без влага и да имаш пари ако треба да му купиш некој лек.
    Сигурно некогаш си начекал сторија за такви семејства. 6 деца имаат, едно на пат, молат за помош. Двајцата невработени, куќата се распаѓа, ѕидоите фатиле мувла, децата не јаделе со денови. Живот ли е тоа кажи ми? Е за нив реално ќе кажам дека се до негде себични. Немаш пари, толку деца, наместо да се средиш прво, ти мислиш уште толку деца да направиш.
    Кажи ми каков придонес донесуваш за општеството ако имаш дете? Зголемуваш бројност? Добро, и што со тоа? Повеќе се гради, тревка нема да остане ако вака продолжиме. Пореални проблеми се оние природните - глобално затоплување, аерозагадување, пластичен отпад од кои побрзо ќе изумреме отколку ако е низок наталитетот. Па ти смеј се колку сакаш дека некого го болело повеќе за носорозите отколку за луѓето.
    Пред носот ни се случуваат набројаниве за кои ние сме причина. Не мачињата или кучињата, ние.

На Purplelilac, sj *O*, deathinside и 12 други им се допаѓа ова.
  9. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.168
    Дечко намали доживљај малку, кој фактор си ти за да се расфрлаш со осуди?

На CameliaMiller, Purplelilac, sj *O* и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.725
    Што ти нешто полицаец си тука?
    Слободно пријави ме на администрацијата, ако има навреда, она ќе си реши проблем. :)

@Tan4ence , разликата во плус меѓу наталитет и морталитет во Нигерија е огромна, а во Европа е во минус. Тоа дека 5 се раѓале, 4 умирале било пред 50 години. Сега и они се далеку поразвиени. Јесте да имаат повисок морталитет од европскиот ама далеку од тоа како ти го замислуваш. Всушност проекциите кажуваат дека баш тие градови Лагос, Абуџа ќе ги надминат по жители и Токио и Њу Јорк во иднина.
    Не е ова 1st world problem. Има и други како што наброја. Ама далеку е од проблем кој треба да се занемари. Посебно за нас, овде.

И тука не зборевме бе Тање за тоа дали живееме во распаднати куќи и колку имаме услови. А реално и имаме и треба да се стремиме да имаме ако немаме. Но, ти сакаш да имаш дете, а се плашиш дали и какви услови ќе имаш за детето. Што е скроз друга тема.

11. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.425
    Ама Били вика нема да не прифатат ;(

На CameliaMiller, Purplelilac, sj *O* и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.725
    Вие рековте дека бабите/комшиките не ве прифаќаат. Јас само ви кажав зошто не ве прифаќаат и дека не може да очекувате секој да ве прифати. Ако имате поразлично мислење од грото во општеството, бидете спремни да трпите и критики.
    Никого не цитирав јас, ниту му менував став, ниту нападнав. Напротив, вие мене ме цитирате и напаѓате. А јас само си дадов реални аргументи. :D

13. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.425
    @Billy Idol Баби немам, комшките си имаат свој двор :?: Моите се сосема кул со мојот став и да не се, не би била помалку среќна.

Не може мене некој да ме прифаќа или не поради одлуките што јас ги донесувам за моето тело. Sorry to break it to you, ама всушност не знам од кај најдовте право и простор да мислите дека вие одлучувате за некакво прифаќање и за туѓите тела :D

На Purplelilac, 1209, sj *O* и 8 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Абе да не ти беше тебе тешко, немаше ни да пишеш. Жити малцинството.
    Со кој став? Со тој дека жената за своето тело треба да одлучува сама?

На CameliaMiller, Purplelilac, sj *O* и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Комшиките и семејството на пример, не се иста работа. На девојкава мајка ѝ ѝ вика дека ќе се предомисли и треба да се предомисли, и партнерот тоа го очекува од неа. И луѓе од семејството и партнер ли не треба да очекуваме да нѐ прифатат за тоа што планираме за во животот?
    Многу entitled и напорен си знаел да бидеш, искрено се разочарав од тебе, ама уште од фмќ додека читав се гледаше тоа со филозофиите за семејство vs. „материјалистки“.

На CameliaMiller, Purplelilac, happygirl и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    23.617
    Тоа е проблем во општеството, не во индивидуата и нејзиниот сопствен избор.

На Purplelilac, sj *O*, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.725
    Ако вас семејството не ве прифаќа и вашите ставови, решавајте си го тој интерен проблем со нив. Не можете вие цело општество да менувате и истото да се прилагодува според вас. И понатаму исто ќе си функционира светот и секогаш ќе се најде некој што ќе го преиспитува и критикува вашиот став. Некој со навреди, некој аргументирано како мене.
    Но, јас не очекував од елоквентни личности како вас на аргументирана дискусија да се спуштат ниско и да употребуваат недолични зборови или директни навреди кон член (мене) дека сум бил напор и замешување на мое мислење од друга тема, далеку неповрзана со оваа.
    Извини Спешл, ама последниот пасус од твојот пост директно ме напаѓа мене и со тоа ги прекрши правилата. Нешто што ти како модератор не смееш да дозволиш да го направиш. Разочарувањето е обострано.

На Bitter-Sweet, babaDara и carangigia им се допаѓа ова.
  18. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.425
    Не знаев дека е издржан аргумент дека сме длабоко малцинство бидејќи не сакаме да ја продолжиме ариевската раса, дека сами ќе останеме со мачките, нема Петранка и Трајанка да нѐ прифатат, ако не се смениме.

Редно е некој тажните виолини да ги пушти во позадина :D

На CameliaMiller, Purplelilac, sj *O* и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Не сум никаков модератор од пред веќе 2 години, а и да сум, на ваков умерен тон секој смее да ти се обрати. Пораснете малку сите што се трескате од земја околу деца и мислите дека сите треба да се трескаат, и мамички и помлади што ги поддржувате.
    На такво општество и народ што притиска некого околу одлуки за личен живот, можам да му се плукнам само, не да ми е трошка гајле за процент на наталитет и да осеќам дека му должам нешто.

На CameliaMiller, Purplelilac, sj *O* и 13 други им се допаѓа ова.
  20. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.521
    Допаѓања:
    61.976
    Ај каде. Кај пишува не раѓајте, кај сме се избациле во теми за трудници кои ги има на форумов да им солиме памет дека не треба деца да имаат, кај има пишано некоја дека сака дете а ние да и речеме 'ај мори шо ќе ти е'?

А обратно сакаш да видиш некоја ако пише дека не сака деца какви реакции има? Ене ти на почеток, плус и ти замеша генетики, национализам, економија, уште малце за колониите во Марс да почнеме да збориме и тамам.

Не е темата тоа ама поентата на сите муабети од ние неколку што ти реплицираме е разбивање на таа социјална стигма дека е неприродно или несфатливо жена да не сака да е мајка. Ниту сакам да спречам жена да остане бремена, баш напротив, знам колку парови се борат за тоа и коа ќе прочитам или разберам и мене срце ми се грее. "Промената во општеството" e потенцирање на ова што баш го пишав, акцептирање на поинаквото. И извини што глас на поединечна група што не се слуша и што не може да направи промена. Уште во робовладетелство ќе бевме да не беше така.

Цврсто си стојам на секој мој збор дека расплод, економија, национализам, продолжување лози не се причина за имање дете. Мајка и татко кои сакаат и си љубат едно е.

На CameliaMiller, Purplelilac, sj *O* и 17 други им се допаѓа ова.