За колку е сериозна ситиацијата покажува фактот дека само за бремени останаа да важат мерките да не одат на работа. А на свадба не ни треба да помислиш.
На тебе останува што ќе одлучиш... Другарката сигурно со причина ти е најблиска. Јас од таква личност би очекувала да ме сфати и поддржи ако сметам дека тоа е несигурно за мене и моето чедо. Ќе и биде неизмерно криво ако не отидеш, ќе ти биде и тебе. Но ако навреме и најавиш и објасниш треба да е ОК со тоа, вака сепак покажуваш дека секако ја почитуваш ама имаш други приоритети. Ќе имате прилика кога да си прославите заедно Ако одлучиш да идеш, смести се или барај навремено да те сместат понастрана ако е можно. Не мора ни да остануваш до крај. Ако има музика и случајно луѓе станат да играат у фри стајл, ти седи си.. не е непочитување. И нема што да се бацуваш со родители, да се поздравуваш со кумови, старосвати. Едно климање со глава и "нека им е со среќа на младите" може да биде доволно. Ич нека не ти е гајле што некој би си помислил...
На 20 и нешто починати дневно, затварање на локали во 21h и целосни карантини во останати држави, да прашаш вакво нешто не е баш убаво.
Свадби никакви не беа дозволени ниту од почеток ан епидемијата. Ама будали луѓе правеа веселби разноразни. Знам дека ресторани издавале сметки посебни за секоја маса за да не се примети дека имало свадба и не знам што не. Памет немаме друго се.
Најверојатно најблиските. Мама, тато, бато, дада од двете страни и тоа е тоа. Матично, црквиче. А може некои уште поинтимно сопружниците сами.
Na 15 sega pravevne registracija za sinot 25 dushi vo restoran so protokoli.Dobro pominavne decata so kumot bea na registracija si napraia fotosesija nie gi cekavne vo restoran ,imase fotogragiranje so gostite rucek i secenje torta t.e isteravne se skromno.Znaci mozelo i vaka skromno da se odbelezi.A i ne se pazevne nesto preterano zatoa sto vo sreka nesreka dvapati ja odlozuvavne registracijata od 2 strani prelezavne korona taka da 90% bevne prelezami.
Ние веќе се регистриравме, што значи само во црква, фотосесија и вечера со најблиските, ќе си ги истераме сите адети ама скромно,нема смисла да се одлага ова може да трае вака и во наредните година две
Ma kakva godina, dve, ke trae ova vo narednite 10 godini dosta veke so crni scenarija, pola go prelezaa, pola se vakciniraat, koj ke zaboluva veke, majmunite li
Zdravo. Pokaneti sme za starosvati. Samo maticno i crkva nema da ima restoran. Me interesra tie sto pravele ili bile na svadba periodov. Dali vo crkva se vadi maska ili ne so ogled sto sme starosvati i ke stoime do mladozencite dur gi vencavaat. Mi e strav bez maska normalno. I uste nesto, moze glupo ke zvuci, no koga popot ke ti dade da se napies vino i lepce da kasnes moze li da go odbies? Radi situacijava, vo normalni uslovi sekako ne.
Ние правевме свадба, само црква уште во септември минатата година. За маска не е проблем да ја носиш според мене, а за виното и лебче нас тогаш само мене и на мм ни дадоа на сведоците не.
Бевме кумови на венчавка на крај од август. За маска како сакаш, некои носеа, некои не. Вино и лебче само на младите им даде попот.
А дали сведок во матично мора да биде некој надвор од фамилијата или може и од фамилијата? Никогаш не ми било јасно ова.
Мене ми беше најблиско семејство сведок. Кога ја прашав матичарката при закажување кој може, ми рече, цитирам "сведок треба да биде некој кој најдобро ве познава, а кој ве познава повеќе од мајка, татко, брат и сестра".
Здраво Мислам прашањето е за тука. Планираме матично и црква здравје во мај само со сведоци, без гужви. Долго ја одложуваме и нема смисла веќе да се чека. Совети како се одвиваат свадбите сега по протокол? Дали невестата носи венчаница? Колку гости се дозволени? После церемонијата истиот ден планираме ручек да дадеме на кумовите, нашите, старосватовите. Како се одвива и тоа во ресторан со ситуацијава?