Јас мислам дека треба едно добро требење во државата на секаде ама на секаде еден да не остане никаде и почињање од ново од 0. Се додека не се напраи тоа нема да мрднеме од оваа точка односно дно во коешто сме. И не се само наставниците, сите фаќаат кривини и на никого не му е гајле за претходната алка од ланецот. Тоа е тоа. Затоа ќе се образуваат тука а ќе бегаат надвор. И треба да избегаат. Еден да не остане помлад од 60 години. Па да ве видиме тогаш.
Не памтам кој пиша, ама да дочиташе и да не ти беше главата во песок како на ној во однос туѓо мислење, што е одраз на добар дел од просветните работници исто така, може и ќе видеше дека поентата на мислењето нема врска кој пишал што
Nekoj spie ama koj nz, nisto ne prefrliv kazav sto e neophodno za uspeh, a i odgovor ne procitav od vas.
Јас предлагам кратење на трошоци и прагматичност и практичност. Баш дека не сме како големите јаки држави. Колку пари толку музика. Не сум против кратење на образование туку против бесплатно образование без обврски. Доволно фер е според мене луѓето да се описменат. Не мора да се сите суперпаметни и суперквалификувани. Зошто јас да плаќам даноци за да се образува електромонтер или др. за бесплатно и задолќително средно (минимални трошоци само) кој потоа ќе избега странство?
И 200000 нека е, што е до мене. Ама кога ќе одам во државно здравство кое го плаќам секој месец, да завршам работа и да се осеќам достоинствено, а не да сум малтретирана како партал тргнувајќи од тие на шалтер, па од сестрите, па од докторите, за на крај да не добијам ни дијагноза ни резултати, па да одам пак на приватно. Ако веќе не ја добивам услугата, зошто на државно да имаат големи плати? Подобро нека се приватизира, кога сите веќе одиме на приватно. А одговорноста на работата е голема и треба да имаат високи плати, ама пак ќе речам, да исплива квалитет, а не тој мајка му и татко му што се доктори, па ќе го пикнат и овој.
Имам занимација, благодарам, ама радо би и уште плус дејности. Прати ми некоја овца,ако не? Ако ти се сите на број.
Kolku sto znam ne e sistina, tuku pod drzavna kapa. Edit: da ne dojde do nedorazbjranje, jas ne sum protiv sto zemaat tolku i duplo da zemaat megjutoa site treba da osetime deka trudot ni se ceni, a edninstven nacin e preku platata i sorabotka.
Да, ако е како америка ќе се убиваме по улици. Јас работам за плата. Малку над просечната. Ама радо би и додатни дејности. Прати ми некоја овца ако не, ако ти се сите на број. Здравство е друга тема, тука е за образованието. Моите ставови се како да се излези односно нема потреба за штрајк. Ова е мое мислење за излез од повеќе состојби, меѓу кои и штрајк на просветни работници. Дали ова значи дека сметате дека треба да се укини државата? Или сите што размислуваат поинаку не смеат да се изразат? Твое право. Со среќа нека ти е. Ама ова потврдува дека не морало државата да ги школува оние кои не се верни граѓани. Џабе промашена инвестиција.
Како не префли, што не праша зашто наставничката не разговарала со својот ученик за важноста на образованието? Зошто веднаш циљаш кон тоа што јас не сум направила, а не што не направил некој друг кој за тоа е платен и тоа му е обврска, па уште сака и повеќе пари. Зошто јас сум ти во фокусот, а не одговорните за образовниот процес?
Не. До 4-то за сите. Описменети сте. По 4-то: 1) плати приватно за образованието 2) да се потпише договор за обврска дека нема да се напушти државата освен ако не се плати отштета за образованието. За непотизам има колку сакаш и во големите држави, само дека има многу можности не е јасно видливо да штрчи.
Со која плата да се плати тоа приватно образование што збориш ти? Да беше толку лесно да имаа луѓето да ги извадат тие пари од џеб дали стварно мислиш дека некој ќе запишеше дете во државно школо?