Izvini, sega sistemot e poinkaov ti treba toa za br na kreditite, go izumiv toa. Ako ne si na nivo 240 krediti mislam bese e, togas e problem
На кој не му е јасно зошто Македонија не е држава, не чита коментари на интернет да го измери умот на народот.
Е па, не мора да се плати. Нека се потпиши договор дека ќе се обврзи граѓанинот дека нема да ја напушти државата.
Аутлук, доволен е показател потребните бодови за упис на педагошки, ме разбираш? Проблемот е во корен, што знаеш како, еден куп ги има, ај нема каде или нема бодови за друго место, па педагошки ќе запише. Зборувам за предучилишна и училишна до 4то. И покрај нив, постојат наставници и учители кои сериозно се добри во тоа што го работат, сериозно си ја сакаат работата, па потиснати се и од овие првиве и од тотално неспособното МОН. Премногу е усмрдена работата, од неспособен кадар до родители со деца - знаеш ли чиј сум или кој сум, се ми е јасно.
Вака, ептен се правиш на двеипол, ама јас сум трпелива. Не ПОСТОИ програмер кој работи половина работно време, исклучителна реткост е тоа, капитализмот не ти го дозволува тоа во приватен сектор. За улогите, а особено за улогата на наставникот не би да коментирам многу, ама ти како наставник на пример користиш алатки за работа кој ти ги овозможил програмер, така што малку размисли за ексклузивитетот на твојата улога во општеството која се покажува доста незначителна во ера на дигитализација. Затоа што гледаме какви волшепства прават други наставници ширум светот, се прашувам зошто вие не сакате ниту да се обидете да им се приближите.
Па шо не станеш програмер? Која им е улогата во општеството бе? Да ви отвораат работа Power Point да учите изгледа им е улогата, еве не знам. Како да ви кажам ама малце повеќе се брукате на темава.
Те разбрав, ама не ми е јасно, како може да мислиш дека е во ред да се плаќа за образование, дека не мора сите да завршат основно школо, дека тие што ќе се образоваат не смеат да ја напуштат државата..? Не можам да сфатам, како ова ти изгледа 'паметно'? Практично предлагаш уназадување и диктатура.
Не знаат на форумов член, ниту множина, ниту еднина, многу постари од средношколци Ехе, од сВаќа, до незнам, до коЈ предмети
И ние како одредена група народ ќе живееме како некој друг мислел у моментот дека треба и у "златен кафез" . Море жено 21 век сме. Срамота вакви муабети
Туку, додека ние се оправаме тука, во мојот град годинава ни 100 првачиња нема да има изгледа. Толку ќе кажам, па кој како сака нека толкува.
Нема ни да почнам да ти објаснувам каде е ова погрешно а каде минатото твое цитирање. Само се надевам дека е некој трол или дека децата не ги воспитуваш вака. Се и да се има пари јас ќерка ми би ја советувала да искача од овде поради ваквите уназадени работи. На крај ќе испадне машките нека идат да се образуваат женските нека рмбаат дома и нека раѓаат. Удтвари со ова што го посочуваш така и ќе биде.
Не реков дека е паметно,туку дека е практично. Убаво би било сите да се образуваат. Но, не живееме во идеален свет. Нема пари за сите. Не промовирам диктатура и не сметам дека е уназадување туку само дека е практичност и поефикасно е. Не реков сите да не мора да завршат основно туку да се скрати на најосновно - само 4 одделенија. Доволно е да се писмени. Потоа со обврска да бидат на располагање на државата како кадар, а не да ја напуштат и да се промашена инвестиција. Ако сакаат надвор, нека платат. Колку само кадар се изгуби така, за џабе. И тие се трошок. Со помалку ученици подобро ќе се образуваа тие кои се за тоа да останат и останаа. И немаше да има трошок за учебници и помагала за нив, хигиена, превоз, други потребни материјали и сл. Со ова предлагам кусење трошоци. Така ќе има и повеќе пари за образовните работници па нема да има штрајкови како овој.
Да читаш малку пофокусирано добро би било. Зошто зборуваш цело време за другите, темата е за тешката и крвава работа на наставникот за која тешки битки се водат кој попрво ќе ја добие.
Е па, смени ги законите. Да е полнолетство од 10 години возраст. Напротив, сметам дека е срамно да им се брани на другите да имаат мислење спротивно на нашето. Јас не се согласувам со Вас. Но сметам дека имате право да се изразите.
Ако си хирург само да.И сестри не знам кои се тие со 40000, додуша пишале и пред мене за сестрите.Ова за државно зашто муабетот за таму е.
Токму затоа "од каде знаете вие знаете за работата на наставникот" не е издржан аргумент за поголема плата. Сите сме дел од системот, стварно од авион се гледаат пропустите, ама нема, пусто его, не може да се признае.
Па не е, ама факт е дека плата мора да има поголема, за тој што ќе работи. За тој што нема да работи, аут и нека се најде во друга професија. За мене е многу проста математика тоа, ама мене па никој не ме прашува Едит: одамна не сум ученик, ама кога бев, учителката до 4то ме удираше со прачка по раце, а професорката во средно нѝ кажуваше колку сме неспособни и дека само за танчерки на шанк ќе не' бидело. А да, познавам и имам искуство со прекрасни наставници и професори исто така ама... метлата прво.